Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ajanı, benito, çıktı, diktatörü, faşist, ingiliz, italyan, mussolini

Faşist İtalyan Diktatörü Benito Mussolini İngiliz Ajanı Çıktı

Eski 10-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Faşist İtalyan Diktatörü Benito Mussolini İngiliz Ajanı Çıktı

Faşist İtalyan diktatörü Benito Mussolini'nin, bir süre İngiliz istihbaratı hesabına çalıştığı ortaya çıktı

İngiliz The Guardian gazetesinin tarihçi Peter Martland'a dayanarak verdiği habere göre, Mussolini 34 yaşında gazeteciyken 1917 yılında MI5 hesabına çalışıyor ve İtalya'nın birinci dünya savaşında müttefiklerin safında kalması yolundaki kampanyada faaliyet göstererek teşkilattan bugünün parasıyla haftada 6400 avro alıyordu

Cambridge üniversitesi tarihçilerinden Martland, "Cihan harbinde İngiltere'nin en az güvendiği müttefiki İtalya'ydı Mussolini, 1917 güzünde İngilizlerden haftada 100 sterlin almaya başladı Savaş yanlısı kampanyaya en az bir sene boyunca destek verdi" dedi

İngiliz tarihçiye göre, 1922'de iktidara gelecek "Duçe" lakaplı Mussolini'nin İngilizler hesabına çalıştığını, MI5'in Roma temsilcisi Sör Samuel Hoare 1954 yılında yayımlanan anılarında anlatıyor

Mussolini, İngiliz istihbaratına hizmet için "İl popolo d'İtalia" gazetesinde savaş yanlısı yazılar kaleme aldı Tarihçiye göre, "Duçe" Mussolini MI5'e, barış gösterileri yapanları dayaktan geçirecek adamlar bulabileceğini rapor etti

Martland, "O devirde bir gazeteciye bu kadar para verilmezdi Bu çok fazlaydı Ama İngiltere'nin savaşta günde 4 milyon sterlin harcadığı göz önüne alınırsa Mussolini'ye verilen para devede kulak bile değildi" dedi Martland, "Elimde kanıt yok ama hovardalığıyla tanınan Mussolini'nin aldığı paraları kadınlarla yediğini düşünüyorum" ifadesini de kullandı

Mussolini, faşist partisini kurduktan sonra 1922'de başbakan olmuş ve 1943 yılına kadar iktidarda kalmıştı Faşist diktatör, 1945 nisanında kaçmaya çalışırken komünist direnişçiler tarafından yakalanıp öldürüldü ve cesedi, Roma'da ayağından asılarak teşhir edildi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com