![]() |
Miğdeniz Çöplük Değil! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Miğdeniz Çöplük Değil!Mide rahatsızlığı olanlar yedikleri konusunda daha dikkatli olmalılar çünkü birçok şey bu hassasiyeti tetikleyebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bu iki mide rahatsızlığı aslında bireysel özelliklere göre çok farklılık gösteriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gastrit ve ülser neden olur? Gastrit, mide mukozasının iltihaplanmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Ülseri olanların dikkat etmesi gerekenler * Ülserli bireylerin yeterince dinlenmeleri ve düzenli olarak uyumaları gerekmektedir ![]() * Alkol kullanmaları tavsiye edilmez * Yemekler çok sıcak veya çok soğuk yenilmemelidir * Yemekler yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir * Sigara içilmesi mide hareketlerini artıracağından içilmemesi gerekir ![]() * Beslenme programı kesinlikle yeterli ve dengeli olmalı, yemek saatlerinde iki öğün arasındaki zaman farkı 2- 3 saati geçmemeli * Sık ama az yemek yeme bilinci kazanılmalıdır ![]() * Posa yönünden uygun tüketim mutlaka sağlanmalıdır ![]() ![]() * 20- 30 gram posa alımı uygun tüketim miktarıdır ![]() * Antioksidan ve posa yönünden zengin olan sebze ve meyvelere beslenmede yer verilmesi gerekir ![]() * Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir ![]() * Tuzlanmış, salamura besinler gastrik mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal oranlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kaçınılmalıdır ![]() * Asitli içeceklerden uzak durulmalıdır ![]() * Kahve ve çay tüketimi normal sınırlarda tutulmalı ![]() ![]() * Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri tercih edilmemelidir ![]() * Gastriti olanlara pratik öneriler * Yemeklerinizi az az ve sık sık tüketmeye özen gösterin ![]() * Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyin ![]() * Kabuklu meyve ve sebzeyi soyarak tüketmeyi tercih edin ![]() * Yemekleri yavaş yiyin ve çok iyi çiğneyin ![]() * Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, * Kurutulmuş meyvelere dikkat edin ![]() * Yemeklerdeki tüm besinleri çiğden koyup, pişirin ![]() * Kavurma işlemi uygulamayın ![]() * Dikkatli olunması gereken yiyecek ve içecekler * Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata şikâyetlerinizi artırabilir ![]() * Beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler tercih edilmemelidir ![]() * Yumurtada haşlama veya çılbır yöntemi kullanılmalıdır ![]() ![]() * Sıcak ekmek, tam taneli ekmekler hassasiyeti artırabilir ![]() * Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri sık tüketilmemeli ![]() * Yağda kızartılmış hamur işleri, börekler, tatlılar, ekşi yoğurtlar yenilmemeli ![]() * Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler çok tüketilmemeli ![]() * Tüm kuru baklagiller, bulgur rahatsızlık verebilir ![]() * Hazır çorbalar, et suyu, tarhana rahatsız edebilir ![]() |
![]() |
![]() |
|