10-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kepek Önemlidir
Kepek, tahılı kaplayan zar veya liftir Kepek beden tarafından sindirilemeyen bir maddedir Tuhaf olmakla beraber, kepek hem besleyici olduğu hem de sindirilemediği için faydalıdır 50 yıldır unutulan kepek, şimdi yeniden hekimlerin ve besin uzmanlarının gözdesi haline gelmiştir Çünkü, dışkının hacmini çoğaltarak bağır*sakların kısa zamanda boşalmasını sağlar Hacminin 20 katı suyu kendine çekebilen kepek, be*sinlerinin sindirim aygıtında ilerlemesine yardımcı olur İs*halde (suyu kendine çekerek), kabızda (sert ve kuru dışkıları yumuşatarak) bağırsakların normal çalışmasını sağlar Dr Bennis Burkitt; “Uzun bir sü*re, besinlerimizin sindirileme*yen kısmını önemsemedik Şimdi İse, çağımızın birçok hastalığının bu sindirilemeyen kısmın az kullanmasından ileri geldiği anlaşıldı ” demiştir
Kepeğin veya bitkisel lifin az kullanılması sebebiyle meydana gelen bazı hastalıklar şunlardır:
Kabızlık, kalın bağırsakta diverti-kül, apandisit, basur, kalın bağırsak kanseri vb kalın bağırsakta uzun süre kalan dışkı, bedenin zehirlenmesine yol açabilir Bu hastalıklardan korun*mak için, beyaz ekmek yerine has buğday unundan yapılmış, kepeği alınmamış ekmek, beyaz pirinç yeri*ne kepekli (kargo) pirinç yemek ge*rekir Bağırsakta lifi artırmak için yeşil sebzeleri de unutmamalıdır
|
|
|