![]() |
200 Milyon Liradan Az Satışı Olana Internet Sitesi Yok |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() 200 Milyon Liradan Az Satışı Olana Internet Sitesi YokYÜZBİNLERCE şirketi tedirgin eden ve “şirketlerimizin yatak odasına girilmek isteniyor” diye, büyük tepkilere neden olan internet sitesi olayı netleşti ![]() Hazırlanan kararname taslağına göre; - Yıllık net satış hasılatı 200 milyon TL ve üstünde, - Aktif büyüklüğü 150 milyon TL ve üstünde, - Çalışan sayısı 500 ve üstünde, olan şirketler, bu üç koşuldan ikisi varsa internet sitesi kuracak ve bu sitede, yasada belirtilen bilgileri, düzenli olarak yayınlayacaklar ![]() OLAY NEYDİ? 700 bin civarındaki anonim ve limited şirket, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren, “üç ay içinde” internet sitesi oluşturacak ve bu sitede; - Şirketin kasa ve bankalardaki parasını, alacak ve borçlarını, gelir ve giderlerini gösteren finansal tabloları, finansal raporlamaları, bunların dipnotları ile eklerini, - Şirketle ilgili denetim raporlarını, - Yönetim kurulunun yıllık raporunu, - Yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile yöneticilerin ücretlerini, “sokaktan geçen adamın dahi rahatça ulaşabileceği” şekilde yayınlamak zorundaydılar ![]() ![]() İşadamları bu düzenlemeden son derece rahatsızdılar ![]() Bankadaki paraları, alacakları, gelirleri vs ![]() ![]() ![]() “Kapatalım şirketi, şahıs işletmesine dönelim” diyenlerin sayısı, giderek artmıştı ![]() NE OLDU? Çığ gibi büyüyen tepkiler üzerine, yasa değişikliği yapılarak “geri adım” atıldı ![]() Yeni bir düzenleme ile “internet sitesi” oluşturacak olanlar ve sitede ilan edilecek bilgilerle ilgili bazı değişiklikler yapıldı ![]() 1 ![]() ![]() ![]() Ardından, bağımsız denetimle ilgili çıta, çok yükseğe konuldu ![]() Yukarıdaki kararname taslağına göre, internet sitesi oluşturması gereken; - Yıllık net satışı 200 milyon TL ve üstü, - Aktif büyüklüğü 150 milyon TL ve üstü, - Çalışan sayısı 500 ve üstünde, olma koşullarından ikisini taşıyan şirket sayısı, 700 bin civarındaki şirket arasında, yüzde 1 bile çıkmaz ![]() Bu nedenle, anonim ve limited şirketlerde, bağımsız denetim ve internet sitesi zorunluluğu yok gibi bir şey! 2 ![]() Sitede yayınlanacak bilgilerin kapsamı daraltıldı ![]() ![]() Doğrudan hapis cezaları da kaldırıldı ![]() ![]() Ceza ödenmediği takdirde, bu kadar süre hapis cezasına dönüşecek ![]() DENETİME TABİ OLANLAR Bankalar, yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar, faktoring şirketleri, varlık yönetim şirketleri, halka açık şirketler ve borsada işlem gören şirketler vs ![]() ![]() Bağımsız denetime tabi oldukları için internet sitesi de oluşturacaklar ![]()
![]() |
|