09-28-2012
|
|
Şengül Şirin
|
Roma üniversitesi, Italyanca UNIVERSITA DEGLİ STUDI DI ROMA
ROMA ÜNİVERSİTESİ
Roma üniversitesi, italyanca UNIVERSITA DEGLİ STUDI DI ROMA Roma'da karma eğitim veren,devlete ait özerk yükseköğretim kurumu Başlangıçta kent okulu ( studium orbis) adıyla anılan üniversite,1303'te Papa VIII Bonifatius tarafından kuruldu Bir süre,studium curiae olarak bilinen ve 1244-45'te kurulmuş olan papalık okuluyla birlikte yönetildi İki kuruluş sonunda Roma Üniversitesi adı altında birleştirildi ve eğitim tesisleri Sapienza adlı binaya taşındı
Papa X Leo'nun döneminde yeniden düzenlendi 1860'ta Roma papalıktan İtalya Krallığına bağlanınca Sapienza,kraliyet üniversitesinin temelini oluşturdu 1935'te de devlet üniversitesi oldu Günümüzde üniversitenin hukuk,tıp,siyasal bilimler,ekonomi,ve ticaret,edebiyat ,felsefe ,matematik,fizik,doğa bilimleri,mühendislik ve mimarlık fakülteleri ile uzay mühendisliği ve kütüphanecilik okulları vardır
Kaynak:AnaBritannica cilt 26 frmsinsi net için derlenmiştir
|