![]() |
Dondurma Çocuklar İçin Vitamin |
![]() |
![]() |
#1 |
yesimciwciw
|
![]() Dondurma Çocuklar İçin Vitamin![]() DONDURMA, ÇOCUKLAR IÇİN VİTAMİN DEPOSU Havaların ısınmasıyla birlikte tüketimi artan dondurmanın, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle besleyici değerinin oldukça yüksek olduğu açıklandı ![]() Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretiminde süt, şeker ve glikoz şurubu gibi ham maddelerin kullanıldığı dondurmanın, özellikle yaz aylarında daha fazla tüketildiğini belirtti ![]() Çelebi, içinde bulunan yararlı ham maddeler nedeniyle besin değeri yüksek bir ürün olan dondurmanın düzenli beslenme için her gün tüketilmesi tavsiye edilen süt ve süt ürünleri grubunda yer aldığını, bu nedenle özellikle çocuklar için çok faydalı olduğunu söyledi ![]() VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSU DONDURMA Ramazan Çelebi, dondurmanın oldukça zengin minerallere sahip bir gıda olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Besin değeri oldukça yüksek olan dondurmada, protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besin ögeleri ile birlikte, A, D, E, C ve B grubu vitaminler, aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir ve çinko mineralleri bulunmaktadır ![]() Hijyen anlamında sorunsuz olduğu sürece dondurmanın büyük faydaları bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() Dondurmanın, süt ve yoğurt gibi gıdaları fazla tüketmeyen çocukların da mineral ve vitamin açığını kapatabileceğini ifade eden Çelebi, güvenli, gıda kurallarına uygun, hijyenik şekilde üretilip, satıldığı takdirde, dondurmanın besleyici değerinin yüksek ve tüketilmesinin çok faydalı olduğunu bildirdi ![]() Dondurma üretiminde kullanılan maddelerin Türk Gıda Kodeksine uygun olması ve belirtilen uygun miktarlarda kullanılması gerektiğini vurgulayan Çelebi, besleyici değeri yüksek olan dondurmanın her mevsim tüketilebileceğini, ancak üretilmesinden muhafaza edilmesine ve satışa sunulmasına kadar her safhada hijyenik kurallara uyulması gerektiğini kaydetti ![]() ERİMİŞ DONDURMA MİKROBİYOLOJİK AÇIDAN SAKINCALI Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ramazan Çelebi, sütün mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmada bakteriler kolaylıkla üreyebilir ![]() ![]() ![]() Ambalajlı olarak satılan dondurmalarda şekil bozuklarının bulunmamasına özellikle dikkat edilmeli, yani erimiş ve tekrar dondurulmuş olmamalıdır ![]() ![]() Ayrıca porsiyon serviste veya külaha yerleştirilmekte kullanılan kaşığın, özel solüsyon içinde tutulmaması, açıkta, su içinde ve sıcak ortamda bekletilmesi ile mikrobiyolojik üreme gerçekleştiğini bildiren Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu nedenle dondurma kaşıkları mikroorganizmaların yuvası haline gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
|
![]() |
![]() |
|