Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hava, kuvvetleri, türk

Hava Kuvvetleri- Türk Hava Kuvvetleri

Eski 07-08-2009   #1
Şengül Şirin

Türkiye'de hava kuvvetlerini kurmak amacıyla ilk girişimler 1911'de yapıldı Balon ve uçak sağlanması ve gerekli tesislerin kurulması için Hava Komisyonu kuruldu Gönüllü subaylar havacılık eğitimi için yurtdışına gönderildi 1912'de Yeşilköy'de bir havaalanı yapıldı ve aynı yıl Fransa'dan iki küçük uçak alındı 191314 yıllarında yeni uçaklar satın alınarak uçuş denemeleri sürdürüldü i Dünya Savaşı sırasında Türk Hava Kuvvetleri, 18 bölükten oluşan gücüyle Çanakkale, Filistin, Irak, Medine ve Kafkas cephelerinde keşif uçuşlarında bulundu

I Dünya Savaşı'nın sonunda Osmanlı Devleti'nin elinde çok az uçak ve pilot kalmıştı Maltepe'de kurulan tesislerde toplanan küçük hava gücü, başlayan Kurtuluş Savaşı'na karşı kullanılmak üzere elde tutuluyordu Ama pilotlar Kurtuluş Savaşı'na katılmak için uçaklarıyla birlikte Anadolu'ya kaçma girişiminde bulundular Bir pilot ve uçağı dışında bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı Ama pilotlar ve öbür görevliler daha sonra çeşitli yollardan Anadolu'ya geçtiler Bu arada İngilizler geriye kalan uçakları ve yer tesislerini bombalarla yok ettiler

1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurulmasından hemen sonra bir Hava Kuvvetleri Şubesi oluşturuldu Ne var ki, eldeki olanaklar çok kısıtlıydı Konya'ya getirilip toplanan bozuk uçaklar yedek parça yokluğundan uçamaz durumdaydı Uçakları onarmak için çeşitli yollar deneniyor, örneğin patates kabuklan ile hayvan kemikleri kaynatılarak elde edilen maddeyle uçağın delikleri kapatılıyordu Onarılan birkaç uçakla ancak keşif uçuşları yapılabiliyordu

Cumhuriyet döneminde hava kuvvetlerine özel bir önem verildi Fransa'dan yeni uçaklar alındı, personel eğitildi 1925'te ilk uçak fabrikası Kayseri'de kuruldu Aynı yıl kurulan ve sonradan Türk Hava Kurumu adını alan Türk Tayyare Cemiyeti ile Türk havacılığı gelişmeye başladı 1937'de açılan Hava Harp Akademisi ile askeri personel eğitimi sağlandı Ordu içinde önemli bir güce ulaşan hava kuvvetleri, 1944'te kurulan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın birimleri olarak yeniden örgütlendi Günümüzde Hava Kuvvetleri Komutanlığı toplam 56 bin personele ve yaklaşık 500 modern uçağa sahiptir

Cevap : Hava Kuvvetleri- Türk Hava Kuvvetleri

Eski 07-08-2009   #2
Şengül Şirin
Icontr

Cevap : Hava Kuvvetleri- Türk Hava Kuvvetleri

Türk Hava Kuvvetleri

Türk Hava Kuvvetleri Askeri Personel Kuruluşu 1911 Komutan Aydoğan Babaoğlu Askerliğe Alım Sınavla Personel İmkanı Eğitimle Aktif Personel 65000

1973'ten sonra kullanılan yuvarlak uyruk işareti

Türk Hava Kuvvetler (komutanlığın adı: Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı, kısaltması: THvKK), 1911 yılında kurulan ve şu anda envanterinde 500 den fazla savaş uçağı barındıran, barışta Türk Hava Sahası'nı savunan, savaşta kara ve deniz kuvvetlerine destek veren kuvvettir Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'dur

Teşkilat

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı

222 Filo'ya bağlı bir C-130 Hercules

Ankara’da konuşlu olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı’nda Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, Başkanlık ve Daire Başkanlıkları bulunmaktadır 11 Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı ile 12 Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı doğrudan Kurmay Başkanlığa bağlıdır

11 Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı, Etimesgut, Ankara

• 211 Filo (Gezgin) - CN-235M-100 (Nakliye, Ambülans, Elektronik Harp)
  • 212 Filo (Doğan) - Gulfstream IV, C-550 Citation II, C-650 Citation VII, UH-1H Iroquois VIP, CN-235M-100 VIP (VIP Özel Filo)
12 Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı, Erkilet, Kayseri

• 221 Filo (Esen) - C-160T Transall
  • 222 Filo (Alev) - C-130B/E Hercules
  • 223 Filo - CN-235M-100

1 ve 2 Hava Kuvvet Komutanlıkları

1 Hava Kuvveti Komutanlığı

111 Filo[kaynak belirtilmeli]'ya bağlı bir F-4E 2020 Terminator uçuş öncesinde

Boeing 737 AEW&C

143Filo'nun 20 yılında 175000 uçuş saati kutlaması

Batı hava sahası, karargâh merkezi Eskişehir'de bulunan 1 Hava Kuvveti Komutanlığı tarafından komuta edilmektedir 1 Hava Kuvveti Komutanlığı bünyesinde 5 Ana Jet Üssü, 1 Füze Üssü, bu üslere bağlı 4 Av-Önleme Filosu, 4 Av-Bombardıman Filosu, 1 Foto/Keşif Filosu, 1 F-16 Eğitim Filosu, 1 Jet Muharebe Eğitim Filosu, 1 Silah ve Taktikler Filosu, 1 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 1 Akrotim Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 1 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır Ayrıca, NATO/CAOC-6 karargahına ev sahipliği yapan 1 Hava Kuvveti Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları (Akhisar, Dalaman, Afyon, Çorlu), radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır
1 Hava Kuvvet Komutanlığı'na bağlı Jet Üsleri ve Taktik Harp Filoları :

1 Ana Jet Üs Komutanlığı, Eskişehir

• 111 Filo (Panter) - F-4E/2020 Terminator
  • 112 Filo (Şeytan) - F-4E Phantom II
  • 113 Filo (Işık) - RF-4E Phantom II (Foto/Keşif Filosu)
  • 201 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu (Atak) - CN-235M-100 & AS-532 Cougar Mk1
3 Ana Jet Üs Komutanlığı, Konya

• 131 Filo (Barış Kartalı) - B-737-7ES AEW&C (Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 2010 yılında aktif olacaktır)
  • 132 Filo (Hançer) - F-4E 2020 Terminator & F-16C/D Fighting Falcon (Silah ve Taktikler Filosu)
  • 133 Filo (Pençe) - (N)F-5A/B 2000
  • 134 Filo (Türk Yıldızları) - NF-5A/B Freedom Fighter (Akrotim Filosu)
    • 3 Ana Jet Üs Komutanlığı Arama-Kurtarma Kolu - AS-532 Cougar Mk1
4 Ana Jet Üs Komutanlığı, Akıncı, Ankara

• 141 Filo (Kurt) - F-16C/D Fighting Falcon
  • 142 Filo (Ceylan) - F-16C/D Fighting Falcon
  • 143 Öncel Filo - F-16C/D Fighting Falcon (F-16 Harbe Hazırlık Eğitimi)
6 Ana Jet Üs Komutanlığı, Bandırma

• 161 Filo (Yarasa) - F-16C/D Fighting Falcon (Lantirn Filo)
  • 162 Filo (Zıpkın) - F-16C/D Fighting Falcon
    • 6 Ana Jet Üs Komutanlığı Arama-Kurtarma Kolu - AS-532 Cougar Mk1
9 Ana Jet Üs Komutanlığı, Balıkesir

• 191 Filo (Kobra) - F-16C/D Fighting Falcon
  • 192 Filo (Kaplan) - F-16C/D Fighting Falcon
    • 9 Ana Jet Üs Komutanlığı Arama-Kurtarma Kolu - AS-532 Cougar Mk1
15 Füze Üs Komutanlığı, İstanbul

2 Hava Kuvveti Komutanlığı

Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16'lar formasyonda

101 Tanker Filo'ya bağlı bir KC-135R uçağı F-16'lara yakıt ikmali yaparken

Phantom

Doğu hava sahası, karargâh merkezi Diyarbakır'da bulunan 2 Hava Kuvveti Komutanlığı tarafından komuta edilmektedir 2 Hava Kuvveti Komutanlığı bünyesinde 3 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, bu üslere bağlı 2 Av-Önleme Filosu, 3 Av-Bombardıman Filosu, 1 Foto/Keşif Filosu, 1 F-4 Eğitim Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 1 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır Ayrıca, 2 Hava Kuvveti Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları (Batman, Muş, Ağrı, Sivas, Erzurum), radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır
2 Hava Kuvveti Komutanlığına Bağlı Jet Üsleri ve Muharebe Filoları :

5 Ana Jet Üs Komutanlığı, Merzifon, Amasya

• 151 Filo (Tunç) - F-16C/D Fighting Falcon (HARM Filosu)
  • 152 Filo (Akıncı) - F-16C/D Fighting Falcon
    • 5 Ana Jet Üs Komutanlığı Arama-Kurtarma Kolu (Melek) - AS-532 Cougar Mk1
7 Ana Jet Üs Komutanlığı, Erhaç, Malatya

• 171 Filo (Korsan) - F-4E 2020 Terminator
  • 172 Filo (Şahin) (Son olarak F-4E Phantom II uçakları ile görev yapan bu filo 2009 yılında geçici olarak kapatılmıştır)
  • 173 Filo (Şafak) - RF-4E Phantom II (Foto/Keşif Filosu)
    • 7 Ana Jet Üs Komutanlığı Arama-Kurtarma Kolu (Burak) - AS-532 Cougar Mk1
8 Ana Jet Üs Komutanlığı, Diyarbakır

• 181 Filo (Pars) - F-16C/D Fighting Falcon
  • 182 Filo (Atmaca) - F-16C/D Fighting Falcon (Lantirn Filo)
  • 202 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu (Şark) - CN-235M-100 & AS-532 Cougar Mk1
10 Tanker Üs Komutanlığı, İncirlik, Adana

• 101 Tanker Filo (Asena) - KC-135R Stratotanker (Havada Yakıt İkmal Filosu)

Hava Eğitim Komutanlığı

Hava Eğitim Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin bütün görevleri için gereken personel eğitimini en üst seviyede sağlamak ve harekât görevlerini yerine getirmekten sorumludur
Hava Eğitim Komutanlığı'na Bağlı Birimler :

2 Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkezi Komutanlığı, Çiğli, İzmir

• 121 Filo (Arı) - T-38A Talon (Tekamül Eğitim Filosu)
  • 122 Filo (Akrep) - T-37B/C Tweet (Temel Eğitim Filosu)
  • 123 Filo (Palaz) - SF-260D (Başlangıç Eğitim Filosu, Kaklıç'ta konuşludur)
  • 124 Filo (Öncü) (Öğretmen Yetiştirme Standardize ve Alet Filosu)
  • 125 Filo (Azman) - CN-235M-100 & UH-1H Iroquois (Ulaştırma ve Helikopter Eğitim Filosu)
Hava Eğitim Komutanlığı İrtibat Filo, İzmir

• 203 Arama Kurtarma Filo (Ege) - CN-235M-100
Hava Lisan Okulu Komutanlığı, Gaziemir, İzmir
Hava Harp Okulu, Yeşilköy, İstanbul

• Eğitim Kıtaatı (Serçe Kol) - T-41D Mescalero
  • Arama-Kurtarma Kolu - UH-1H Iroquois
    • Yalova Planör Kampı - SZD-50-3
Hava Sınıf Okulları ve Teknik Eğitim Merkezi Komutanlığı, Gaziemir, İzmir
Hava Lisan Okulu Komutanlığı, Gaziemir, İzmir
Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı, Kütahya

Hava Lojistik Komutanlığı

Hava Lojistik Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin ikmal, bakım, ulaştırma, istihkam ve diğer lojistik faaliyetlerinin yerine getirilmesi, Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan bütün silah sistemlerinin idame, işletme ihtiyaçlarının hesaplanması, temin edilmesi, faal tutulması, altyapı ve tesis ihtiyaçlarının karşılanmasından sorumludur
Hava Lojistik Komutanlığı'na bağlı birimler :

1 Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı, Eskişehir

• Jet uçakları ile motorlarının bakım ve revizyon faaliyetlerini yürütmektedir
2 Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı, Kayseri

• Pervaneli uçaklar ile motorlarının bakım ve revizyon faaliyetlerini yürütmektedir Ayrıca, bu merkez yardımcı teçhizat ve pilotların şahsi teçhizatlarını da üretmektedir
3 Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı, Ankara

• Radar ve her türlü elektronik teçhizatın bakım ve revizyonunu yürütmektedir
Hava Malzeme Transit Komutanlığı, İstanbul

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com