![]() |
Son Süpürgeciler |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Son SüpürgecilerBir zamanlar hayatımızda çok önemli bir yeri vardı ![]() ![]() Evimizin, eşiğimizin bir parçasıydılar sanki… Onlarla temizliğimizi yapardık, odalarımız onlarla temizlenirdi, kapımızın önü de… Önce “Gırgır” dediğimiz basitleri kuma olarak girdi hayatlarına… Sonra diğerleri… Artık ninelerimizin ve annelerimizin vefakar iş ortağı süpürgeler yerlerini bilmem kaç voltluk süper emici rakiplerine bırakmıştı ![]() Onlar belki yine kapı arkasındaydılar ama yüzlerine artık bakılmıyordu ![]() Kumalık zor işti elbette, hele her gün yeni ve çok fonksiyonlu rakipleri işin içine girdikçe ![]() Zaman geçti, süpürgelerle yaptığımız işler bir nostalji olarak hafızalarımızın kıvrımlarında kaldı ama evlerimizin baş köşelerini artık zarif, alımlı, güçlü ve rengarenk makinelere bıraktı ![]() Üstelik bu rakipleri sadece süpürmüyorlardı, emiyorlardı, yıkıyorlardı ve hatta kurutuyorlardı ![]() Annelerimizin süpürgesi bu rekabete dayanamadı, küstü ve çekildi hayatımızdan… Tıpkı şu an Edirne’de varlığını devam ettirmeye çalışan süpürge ustaları gibi… Onlar da büyük bir mücadelenin yenik, ama mağrur birer kahramanları gibi, geleneksel süpürgemizi yaşatmaya çalışıyorlar… Ama her geçen gün bir kaçı daha küserek çekiliyor hayatımızdan ![]() Biz onlara Zındanaltı’nın küçücük ara sokaklarında rastlıyoruz ![]() ![]() Beşer, onar kişinin çalıştığı atölyeler, iki üç kişilik kulübelere dönmüş ![]() Her geçen gün daha azalıyorlar ![]() Ömürlerinin tükenmesine adeta gün sayıyorlar ve beş on yıl sonra bu mesleğin artık tarihin raflarına tamamen kalkacağına inanıyor, hüzünleniyorlar… Edirne süpürgeciliğin ana vatanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SÜPÜRGENİN YAPILIŞI Tel süpürgenin tohumun tarlada buluşmasıyla başlayan ve kapımızın arkasına kadar uzanan serüveni, otun tarladan toplanıp eşit uzunlukta kesilmesi ile başlıyor ![]() ![]() ![]() Süpürge ustaları kendilerine gelen bu otları, havuzlarda ıslatıp, kapalı odalarda kükürt tütsüsünden geçirirler ![]() ![]() Sarartılan süpürge otları, ayıklayıcı tarafından bıçakla ayıklanır ![]() ![]() ![]() Ayıklayıcının ardından süpürge telleri ‘sarıcı’ ya gider ![]() ![]() Süpürge taslağının sapına 4-5 tel yerleştirerek, tepelik yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üretimin her aşamasında çıraklar ustalarına yardım eder ![]() ![]() Süpürgenin ortalama ömrü 4-5 ay kadardır ![]() ![]() Yaklaşık 500- 600 gram süpürge otundan bir süpürge yapılır ![]() Edirne süpürgesinin özelliği saplarının yumuşak, renginin ise sarı olmasıdır ![]() SON USTALAR Süpürgecilik Edirne için yüzyıllardır önemli bir geçim kaynağı ![]() ![]() ![]() ![]() 1985 yılının Edirne Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, odaya kayıtlı 118 işyeri varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYNALI SÜPÜRGE Edirne’ye gidenlerin, buradan alacakları hediyelik eşyaların başında aynalı süpürge geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelinlik kızların çeyiz sandığına konan, bakımlı olmayı ve temizliği simgeleyen aynalı süpürge’nin farklı anlamları da vardır ![]() Sapına ‘kabara’ denilen iri başlı bir çivi çakılan aynalı süpürge kullananın bakire olduğu anlaşılır ![]() ![]() (Yararlanılan kaynak: Behiç Günalan Edirne Dergisi Valilik Yayını sayı:11) Enver ŞENGÜL
__________________
Bıçak soksan gölgeme, Sıcacık kanım damlar ![]() Girde bak bir ülkeme: Başsız başsız adamlar NFK ![]() GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|
![]() |
![]() |
|