|  | Fiğ- Yem Bitkisi |  | 
|  07-05-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Fiğ- Yem BitkisiFiğ- Yem Bitkisi Baklagillerin birçok türü insan beslenmesinde ne kadar önemliyse, bazı türleri de hayvan yemi olarak o kadar değerlidir  Örneğin bu büyük bitki ailesinin Vida cinsinden olan ve çayırlarda kendiliğinden yetişen fiğlerin üç türü yem bitkisi olarak ekilir  Üstelik bütün baklagiller gibi toprağı azotça zenginleştirerek verimini artıran bu bitkiler yeşil gübre ve nadas bitkisi olarak da çok önem taşır  (Ayrıca bak  AZOT; BAKLAGİLLER  ) Fiğler, sarılıcı ya da tırmanıcı otsu bitkilerdir  Bileşik yapraklarının ucundaki sarılıcı sülüklerle çevrelerindeki öbür bitkilere tutunarak gevşek gövdelerini taşır ve türüne göre 30 cm ile 1,5 metre arasında boylanabilirler  Eflatun, beyaz, mavimsi beyaz ya da sarı renkli çiçekleri tek tek ya da sarkık salkımlar halinde açar  Meyveleri öbür baklagillerinki gibi badıç biçimindedir; etlenmemiş ince uzun birer tohum kılıfı olan bu meyvelerin içinde 2 ile 10 kadar tohum bulunur  Dünyanın hemen her yerindeki ekilmeyen topraklarda, yol kenarlarında, tarlalarda, çayır ve otlaklarda yabanıl olarak yetişen fiğlerin çoğu Türkiye'nin yerli bitkilerindendir  Bunlardan adi fiğ (Vicia sativa), koca fiğ (Vicia narbonensis) ve tüylü fiğ (Vicia villosa)  adıyla bilinen üç türün yem bitkisi olarak tarımı yapılır  Protein oranı yüksek olan adi fiğ ayrıca çok besleyici bir kuru yemdir  Gene hayvan yemi ve yeşil gübre olarak ekilen burçak {Vicia ervilia) ile taze ve kuru sebze olarak yenen bakla {Vicia faba) da fiğlerin aynı cinsten yakın akrabalarıdır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |