Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Ülke & Şehirler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fildişi, kıyısı

Fildişi Kıyısı

Eski 07-04-2009   #1
Şengül Şirin

Fildişi Kıyısı

Fildişi Kıyısı

Afrika'nın batısında, Gine Körfezi kıyısında resmi adı Fildişi Kıyısı Cumhuriyeti olan ülkedir Batıda Gine ve Liberya, kuzeyde Mali ve Burkina Faso, doğuda ise Gana ile komşudur Güneyinde 64 kilometrelik düz bir kıyı şeridi vardır Batısı ve kuzeyi yüksek yaylalarla kaplıdır İklim, özellikle kıyılarda sıcak ve nemli, kuzeyde daha kurudur Ülkenin büyük bir bölümünde maun ve tikağacı gibi ticari değeri olan ağaç türlerinin yer aldığı yağmur ormanları vardır Kahve, kakao ve palmiye ekimi için ormanlık alanın bir bölümü temizlenmiştir Ormanlarda fil, antilop, aslan, maymun, yılan, timsah ve memeli su hayvanlarından manatiler yaşar {bak Manatİ)

FİLDİŞİ KIYISI'NA İLİŞKİN BİLGİLER

RESMİ ADI: Fildişi Kıyısı Cumhuriyeti YÖNETİM BİÇİMİ: Tek meclisli, çok partili cumhuriyet YÜZÖLÇÜMÜ: 320763 km2 NÜFUS (1991): 12464000

BAŞKENT: Abidjan (fiili, yasama), Yamoussoukro (hukuksal, yönetim)

BAŞLICA KENTLER VE NÜFUSLARI (1984): Abidjan (1850000), Buake (220000), Yamoussoukro (120000), Gagnoa (93500), Daloa (59500)

DOĞAL YAPI: Güneyde kayalıklar ve lagünlerle kaplı dar bir kıyı şeridi; iç bölümlerde sık yağmur ormanları; kuzeyde, az sayıda insanın yaşadığı bir savan bölgesi vardır En yüksek noktası 1752 metre yüksekliğindeki Nimba Dağı'dır

DIŞARIYA SATILAN BAŞLICA ÜRÜNLER: Kahve, kakao, kereste

EĞİTİM: ilköğrenim zorunludur Ne var ki, ilkokul çağına gelen çocukların yüzde 25'i okula gidememektedir

Fildişi Kıyısı'nda değişik dilden ve kültürden çeşitli kabileler yaşar Ülke nüfusu Hıristiyanlar, Müslümanlar ve yerel dinlere bağlı gruplardan oluşur Çiftçilik en önemli uğraştır Dışarı satılmak üzere kahve, kakao, muz ve kerestelik ağaç yetiştirilir Başlıca sanayi kollan madencilik, balıkçılık, dokuma, bıçkıcılık ve konserveciliktir Ülkenin en büyük limanı olan başkent Abidjan, demiryoluyla öteki kentlere ve komşu ülkelere bağlanır Başkentte bir de havaalanı vardır

Fildişi iCıyısı 16 ve 18 yüzyıllarda Avrupalı köle ve fildişi tüccarlarının uğrak yeriydi Daha sonra Fransızlar'ın yönetimi altına girdi ve Batı Afrika'daki Fransız Birliği'ne bağlandı 1960'ta bağımsızlığına kavuşarak cumhuriyet oldu
Fiji'nin 1960'ta bağımsızlığını kazanmasından bu yana başkanlık görevini yürüten Felix HouphouetBoigny 1980'lerin sonlarında ciddi sorunlarla karşılaştı Giderek kötüleşen ekonomik durum, kitlesel gösteriler ve yükselen muhalefet karşısında,

HouphouetBoigny 1990'da muhalefet partilerine yasallık tanımak ve seçimlere gitmek zorunda kaldı Ama ekimde yapılan başkanlık seçimlerinde oyların yüzde 85'ini alarak yeniden bu göreve seçildi Ülkedeki ilk çok partili yasama meclisi seçimlerini de büyük farkla iktidardaki Demokratik Parti kazandı 1992'de yönetim karşıtları üzerindeki baskıların gittikçe artması ülke içinde yoğun gösterilere yol açtı

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com