![]() |
Edat |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() EdatEdat Edatlar tek başlarına anlamlan olmadığı halde cümle içinde sözcükler ve sözcük öbekleri arasında benzerlik, eşitlik, araç, süre, başlayış, amaç, birliktelik, görecelik gibi anlam ilişkileri kuran sözcüklerdir ![]() ![]() Karpuz gibi domates yetiştiriyorlar (benzerlik) ![]() Avuç içi kadar kumaş kesecektim (eşitlik) ![]() Ankara'ya uçak ile gideceğiz (araç) ![]() Güneş batıncaya kadar çalıştınız mı? (süre) ![]() Dünden beri sizi bekliyorduk (başlayış) ![]() İnsanlık için çalışanlar unutulmaz (amaç) ![]() Çarşıya benimle geleceksin (birliktelik) ![]() Bana göre vakit çok erken (görecelik) ![]() ![]() ![]() ![]() Edatlar genellikle basit yapılı sözcüklerdir ![]() ![]() ![]() Edatlar isimlerden ve zamirlerden sonra gelerek onlarla değişik anlamlarda sözcük öbekleri oluşturur ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Edatlar sonuna geldikleri sözcük ya da sözcük öbekleri ile ya sıfat ya da zarf öbeği oluşturur ![]() ![]() Bacak kadar çocuk neler söylüyor? ("çocuk" sözcüğünün sıfatı) ![]() Çamur gibi boya kullanmışlar ("boya" sözcüğünün sıfatı) ![]() Aylardan beri çalışmıyoruz ("çalışmıyoruz" fiilinin zarfı) ![]() Pamuk gibi yumuşak koltuk ("yumuşak" sıfatının zarfı) ![]() O hızla üst kata kadar tırmandım (edat tümleci) ![]() Geziden kucağımızda güllerle dönmüştük (edat tümleci) ![]() Sizi dünden beri bekliyoruz (zarf tümleci) ![]() Onu akşama kadar çalıştırdım (zarf tümleci) ![]() Bu kitap ancak 100 lira eder (yardımcı öğe) ![]() Eğer geleceksen söz ver (yardımcı öğe) ![]()
![]() |
|