Eğitim-çağdaş Eğitime Doğru |
07-04-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Eğitim-çağdaş Eğitime DoğruEğitim-çağdaş Eğitime Doğru 17 yüzyılın ortalarından 18 yüzyılın sonlarına doğru Avrupa'da hızı giderek artan yeni toplumsal ve ekonomik gelişmelerle birlikte, ilerici düşünceler de etkisini göstermeye başladı Avrupalılar'ın uzak denizlere açılması ve Sanayi Devrimi'nin (bak Sanayi Devrimi) gerçekleşmesi sonucu ticaret gelişti, ulusal zenginlikler arttı Sanayi Devrimi'yle birlikte köylerden kentlere kitlesel göçler oldu Büyüyen kentlerde Fransız Devrimi'nin yaygınlaştırdığı eşitlikçi düşünceler, hak eşitliği istemini gündeme getirdi Eğitim de içinde olmak üzere, sıradan insanın toplumsal gereksinimlerinin karşılanması yönünde toplumsal baskılar başladı Yeni eğitim arayışları içinde eğitimin devlet eliyle sağlanması uygulamalarına geçildi 19 yüzyılın başında Fransa ve Almanya'da parasız okulların yalnızca yoksullara değil, herkese açık olması gerektiği düşüncesi yaygınlaştı Toplumsal ve ekonomik gelişmeler nedeniyle okul programlarının da değişmesi gerekti Okullarda öğrenci sayısı arttıkça öğretmen eksikliği yüzünden başarılı öğrencilerin arkadaşlarını eğitmesini öngören grup eğitimine geçildi Buradan da çocukları yaşlarına göre sınıflara ayırma yöntemi uygulanmaya başlandı 18 ve 19 yüzyıllar, yeni eğitim ilkelerinin biçimlenerek bazı yerlerde yaşama geçirilmesi, okulların ve sınıfların yeni bir anlayışla düzenlenmesi açısından çok canlı bir dönemdir JeanJacques Rousseau'nun, çocuğun doğal bir ortamda yetişmesine yardımcı olmak gerektiği yolundaki savı, öğretmenöğrenci ilişkilerinin köklü bir biçimde değiştirilmesini öngörüyordu (bak ROUSSEAU JeanJaCques) Rousseau'nun yeni eğitim anlayışına Johann Pestalozzi ve Friedrich Froebel sahip çıktı İsviçreli bir eğitimci olan Johann Pestalozzi (17461827) çağdaş ilkokul eğitiminin öncüsüdür 1774'te Zürich'te bir yetimhanede uygulamaya başladığı çocuk eğitimine ilişkin yöntemlerini daha sonra 20 yıl süreyle yöneticiliğini üstlendiği bir yatılı okulda geliştirdi Daha çok yoksul çocukların eğitimiyle ilgilenen Pestalozzi "kafanın, yüreğin ve bedenin uyumu"nu vurgulayarak beden eğitimine, el işlerine ve oyuna büyük önem verdi Çocuk yuvalarının kurucusu Fredrich Froebel (17821852) ise ilk çocukluk döneminde oyunun yararı üzerinde durdu Küçük çocukların oyunu ne kadar ciddiye aldıklarının farkına vardı ve onları oynarken eğitmenin yollarını aradı Oyun, çocuğun gelişiminde renkleri, ayrımları, ilişkileri kavramasını sağlıyordu (bak Anaokulu) Maria Montessori (18701952) de 20 yüzyılın başında, küçük çocukların gerek beden, gerek ruh sağlığı için büyüklerden değişik bir ortamda yetiştirilmeleri gerektiğini savundu Düşüncelerini uygulamaya koyarak, çocukların boylarına uygun masa ve iskemleler, becerilerini geliştirmeleri için özel oyuncaklar sağladı Montessori'nin çocuk eğitimi konusundaki gözlem ve deneye dayalı uygulamaları zaman içinde bir eğitim yöntemi olarak anaokullanndan başka ilk ve ortaokullara da yerleşti (bak Montessori, Maria) 20 yüzyılda dünyanın hemen hemen her yerinde öğrenci sayısında geçmişe göre büyük bir artış görüldü Eğitimin çeşitli basamaklarında neler öğretilmesi gerektiği; televizyon, teyp ve bilgisayarların en yararlı biçimde nasıl kullanılacağı yolunda tartışmalar gündeme geldi Psikoloji alanındaki gelişmelerden yararlanan eğitimciler, çocukların baskı altında yetişmelerinin önünü alacak ve öğrenmeyi zevkli bir uğraş haline getirecek yeni denemelere giriştiler ABD'li eğitimci John Dewey çocukların yaparak öğrendikleri deneme okulları kurdu (bak Dewey, John) Az sayıda öğrenciyi kapsamına alan bu gibi okulların yaygınlaşması I Dünya Savaşı'nın başlamasıyla yavaşladıysa da 1930'larda yeniden canlandı Bu okullarda çocuklar özyönetim örgütlenmelerinde, spor, tiyatro, araştırma gibi alanlarda sorumluluk almaya Özendirildi; öğrencilere yaratıcı etkinlikler ve araştırmalar için uygun ortam sağlandı; çocuk yönetilmekten çok yönlendirildi Eğitimin toplum gereksinimlerine göre planlandığı sosyalist ülkelerde ülkenin sanayi leşmesine ve kalkınmasına yardımcı eğitim programları yapılır Çocuklar eğitimin çeşitli basamaklarında yeteneklerine ve becerilerine göre yönlendirilir Eğitimin önü kapalı olmayıp, her yaşta meslekte ilerleme ya da meslek edinme olanağı vardır SSCB'de Ekim Devrimi'nden sonra eğitimin hızla yaygınlaştırılmasına ve bazı yeni denemelere girişildi Bunların en ilginçlerinden biri Anton Makarenko' nun (18881939) suçlu çocukları topluma kazandırmak için bu çocuklarla birlikte kurduğu üretime yönelik eğitim kurumlarıydı Eğitime ilişkin denemelerden biri de İsrail' de gerçekleşti İlki 1909'da kurulan, yönetiminin üyelerce paylaşıldığı kibutzlarda çocuklar ana babalarından ayrı, topluca bakılır ve eğitilir Günümüzde, dünya nüfusu içinde büyük bir ağırlığı olan azgelişmiş ülkelerdeki çok düşük okuma yazma oranları, bu ülkelerin önemli bir temel eğitim sorunuyla karşı karşıya bulunduğunu göstermektedir Oysa herkese parasız eğitim hakkı yalnızca İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde değil, bu ülkelerin anayasal belgelerinde de yer alır Bu sorunun çözümü ise hükümetlerin eğitim alanına büyük miktarlarda para ayırmasından geçmektedir Bu önemli sorunun yanı sıra eğitim alanında kadınerkek eşitsizliği de sürmektedir Dünyanın birçok yerinde kadınlar, üzerlerindeki toplumsal, siyasal ve ekonomik baskıların görece azalması sonucu, eğitim olanaklarından daha çok yararlanmakla birlikte, gelişmiş ülkelerde bile kızların eğitimlerini sürdürme şansının erkeklere oranla daha az olduğu gözlenmektedir