|  | Dondurmanın Yapılışı |  | 
|  07-02-2009 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Dondurmanın YapılışıDondurmanın Yapılışı Günümüzde piyasada satılan dondurmalar, krema ya da sütün kaymağı, şeker ve tatlandırıcıların karıştırılmasıyla yapılır  Yumurtalı olanların yanı sıra meyveli, vanilyah ve çikolatalı olanları da vardır  Karışım dondurma sırasında sürekli çalkalanır  Böylece havayı emmesi ve istenen kıvamda olması sağlanır  Elde edilen karışım, bakteri ve mikroplardan arınması için önce pastörize edilir  Daha sonra da istenmeyen irilikteki topakların ve buz kristallerinin  giderilmesi için yüksek basınç altında küçük delikli bir kaptan geçirilerek pürüzsüz bir duruma getirilir  Karışım kısa bir süre soğutucuda bekletildikten sonra makinelerde dövülerek dondurulur  Tatlandırıcılar dondurma işlemi sırasında ya da sonradan katılabilir  Kısmen donmuş durumdaki karışım kalıplara konur ve 23°C ile 29°C arasındaki özel odalarda en az dört saat bekletilerek katılaştırıhr  Türkiye'de "Maraş dondurması" olarak bilinen dondurma, saleple koyulaştırılan kaynamış sütün soğutulduktan sonra dövülerek dondurulmasıyla elde edilir  Bu işlem sonunda dondurma sakız gibi esnek bir durum alır  Son yıllarda makineleşmenin yaygınlık kazanmasıyla dondurma çeşitleri de artmıştır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |