Dondurmanın Yapılışı |
07-02-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Dondurmanın YapılışıDondurmanın Yapılışı Günümüzde piyasada satılan dondurmalar, krema ya da sütün kaymağı, şeker ve tatlandırıcıların karıştırılmasıyla yapılır Yumurtalı olanların yanı sıra meyveli, vanilyah ve çikolatalı olanları da vardır Karışım dondurma sırasında sürekli çalkalanır Böylece havayı emmesi ve istenen kıvamda olması sağlanır Elde edilen karışım, bakteri ve mikroplardan arınması için önce pastörize edilir Daha sonra da istenmeyen irilikteki topakların ve buz kristallerinin giderilmesi için yüksek basınç altında küçük delikli bir kaptan geçirilerek pürüzsüz bir duruma getirilir Karışım kısa bir süre soğutucuda bekletildikten sonra makinelerde dövülerek dondurulur Tatlandırıcılar dondurma işlemi sırasında ya da sonradan katılabilir Kısmen donmuş durumdaki karışım kalıplara konur ve 23°C ile 29°C arasındaki özel odalarda en az dört saat bekletilerek katılaştırıhr Türkiye'de "Maraş dondurması" olarak bilinen dondurma, saleple koyulaştırılan kaynamış sütün soğutulduktan sonra dövülerek dondurulmasıyla elde edilir Bu işlem sonunda dondurma sakız gibi esnek bir durum alır Son yıllarda makineleşmenin yaygınlık kazanmasıyla dondurma çeşitleri de artmıştır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|