Çikolata Ve Kakao |
06-30-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Çikolata Ve KakaoÇikolata ve kakao İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernân Cortes 16 yüzyılda Orta Amerika'ya yaptıkları gezilerden döndüklerinde, İspanya'ya Mayalar ile Aztekler'in kakao çekirdeklerinden yaptıkları bir içeceğin gizini getirdiler Bu içecek, toz haline getirilmiş kakao çekirdeklerini suyla karıştırarak hazırlanıyordu Adı da, Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamında "çokolatl" di Aztekler bu içkiyi soğuk olarak, içine biber ve başka baharat katarak içerlerdi İspanyollar ise aynı şeyi biber yerine şeker koyarak denediler Gizi yaklaşık 100 yıl boyunca saklanan bu içecek 17 yüzyılda Fransa'ya ve Avrupa'nın öteki ülkelerine yayıldı Pahalı olduğu için yalnız zenginlerin alabildiği, aranan bir içecek oldu Tüm Avrupa kentlerinde yaygınlaşan "Çikolata Evleri" zamanla seçkin kulüplerine dönüştü 1700'lerde İngilizler süt katarak içeceğin tadını geliştirdiler Çikolatanın özel olarak yenmek ve tatlılarda kullanılmak üzere satışa çıkması 19 yüzyıl ortalarına rastlar 1876'da İsviçreliler süt ve şekeri çikolatayla karıştırarak bugün yediğimiz sütlü çikolatayı yapmayı başardılar Çikolata besin değeri yüksek, bedeni geliştiren ve enerji veren bir yiyecektir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|