Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
almanya, alsacelorraine, bölgesi, fransanın, sınırındaki

ALSACE-LORRAINE- Fransa'nın Almanya Sınırındaki Bölgesi

Eski 06-25-2009   #1
Şengül Şirin

ALSACE-LORRAINE- Fransa'nın Almanya Sınırındaki Bölgesi

Alsace bölgesi BasRhin ve HautRhin illerini, Lorraine ise Moselle, MeurtheetMoselle, Vosges ve Meuse illerini kapsar Alsace ve Lorraine genellikle birlikte anılırsa da, Voj Dağları ile birbirinden ayrılmış, kendilerine özgü tarihi ve coğrafi özellikleri olan iki ayrı bölgedir Şarabıyla ünlü Alsace'ta tarımsal üretim önemli bir gelir kaynağıdır Kömür ve demir yataklarının bulunduğu Lorraine'de ise sanayi gelişmiştir Buradaki Metz ve Nancy önemli sanayi kentleridir

Alsace'm ve Lorraine'in halklarının farklı kökenleri vardır Roma İmparatorluğu zama
nında her iki bölgede de Kelt kabileleri yaşardı 4 ve 5 yüzyıllarda Germenler bunları Alsace'tan çıkardılar Lorraine'de kalan Keltler ise Fransız kültürünü benimsedi
AlsaceLorraine Fransa ile Almanya arasında sık sık anlaşmazlık konusu olmuştur

Almanlar'ın olan Alsace'ı 17 yüzyılda Fransızlar ele geçirmişlerse de Alsace'lılar kendi dillerini, geleneklerini ve giyimlerini Fransız Devrimi'ne kadar korumuşlardır Lorraine ise 1776'da Fransa'ya katılmıştır Almanlar'ın Fransızlar'ı yendiği 187071 FransaPrusya Savaşı'ndan sonra Alman devlet adamı Otto von Bismarck, Alsace'ı ve Lorraine'in büyük bölümünü Elsass ve Lothringen adıyla Alman İmparatorluğu'na bağladı Bundan sonra Fransızlar bu bölgeleri, geri alınması gereken "yitirilmiş topraklar" olarak kabul ettiler Lorraine'in Fransız halkı, Bismarck'ın katı bir biçimde uyguladığı Almanlaştırma siyasetine şiddetle direndi

i Dünya Savaşı'ndan sonra Fransa yitirmiş olduğu toprakları geri aldı Ama II Dünya Savaşı sırasında Fransa 1940'ta işgale uğrayınca, AlsaceLorraine yeniden Alman yönetimine girdi ve Fransızca konuşan binlerce kişi bölgeden çıkarıldı II Dünya Savaşı sonunda, 1945'te bu topraklar yeniden Fransa'ya verildi

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com