![]() |
Dede Korkut Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
TiFus
|
![]() Dede Korkut HikayeleriDeli Dumrul Oğuz’da bir Deli Dumrul vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Dede Korkut Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#2 |
TiFus
|
![]() Cevap : Dede Korkut HikayeleriSalur Kazanın Evinin Yağmalanması Ulaş oğlu,… ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
TiFus
|
![]() Cevap : Dede Korkut HikayeleriSegrek Destanı OĞUZ zamanında Usun Koca derler bir kişi var idi, ömründe iki oğlu var idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
TiFus
|
![]() Cevap : Dede Korkut HikayeleriBoğaç HAN Hanlar Hanı Bayındır Han, yılda bir kez şenlik düzenleyip, bütün Oğuz beylerini konuk ederdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
TiFus
|
![]() Cevap : Dede Korkut HikayeleriAltın Madeni Güney Afrika Cumhuriyeti Afrika Kıtası’nın en güneyinde yer alıyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
TiFus
|
![]() Cevap : Dede Korkut HikayeleriKadılık Koca Oğlu Yegenek Kam Gön oğlu Han Bayındır yerinden kalkmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazılık Koca derlerdi bir kişi var idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ona erişip kondular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yiğitleri durmayıp kaçtılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Budak der: Burada boş laf edip ne yapıyorsun, mademki er diliyorsun, varıp babanı kurtarsana, on altı yıldır esirdir dedi ![]() ![]() ![]() Bayındır Han’ın huzuruna vardı, yere yüz koydu, der: Sabah erken sapa yerde dikilince ak otağa Atlas ile yapılınca mavi gölgelikli Tavla tavla çekilince yiğit atlı Çağınp yardım isteyince bol çavuşla Çalkandığında yağ dökülen bol nimetli Darda kalmış yiğidin arkası Zavallının biçarenin ümidi Türkistanın direği Yırtıcı kuşun yavrusu Amıt suyunun aslanı Karacuğun kaplanı Devletli han medet Bana asker ver, beni babamın esir olduğu kaleye gönder dedi ![]() Bayındır Han buyurdu, yirmi dört sancak beyi gelsin dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayındır Han yirmi dört kahraman sancak beyini Yigeneğe arkadaşlığa verdi ![]() ![]() ![]() Der: Beyler birdenbire kara başım, gözüm uykuda iken rüya gördü ![]() ![]() Ak boz atlar koşturan alplar gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Der: Yetiştiğinde yel yetişmezdi yedi vurgunum Yedi bayırın kurduna benzerdi yiğitlerim Yedi kimiyle kurulurdu benim yayım Kayın dalı tüylerinden som altınlı benim okum Yel esti yağmur yağdı yükü koptu Yedi defa vardım o kaleyi alamadım geri döndüm Benden daha er çıkmayasın Yigeneğim dön dedi ![]() Der: Kalkıp yerinden doğrulduğunda Ela gözlü bey yiğitleri yanına almadın Adı belli beylerle sen at koşturmadın Beş akçeli süvarileri arkadaş ettin Onun için o kaleyi sen alamadın demiş ![]() Kese kese yemeğe yahni güzel Kesme gününde kumandan hızlı güzel Daim geldiğince dursa devlet güzel Bildiğini unutmasa akıl güzel Hasmından dönmese kaçmasa erlik güzel dedi ![]() Bu rüyayı Yigenek arkadaşlarına hikaye eyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O mel’un da kaleden dışarı çıkıp bunların karşısına geçti, er diledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tekür yakalayıp elinden çomağını aldı, ona da gürz ile vurdu ![]() ![]() ![]() Yücelerden yücesin Kimse bilmez nicesin Aziz Tanrı Sen anadan doğmadın Sen babadan olmadın Kimsenin rızkını yemedin Kimseye güç etmedin61 Bütün yerlerde birsin Sen daim ve baki olan Allahsın Ademe sen taç giydirdin Şeytana lanet kıldın Bir suçtan ötürü huzurundan sürdün Nemrud göğe ok attı Karnı yarık balığı karşı tuttun Ululuğuna haddin yok Senin boyun kaddin62 yok Veya cism ile ceddin yok Vurduğunu ulutmayan Ulu Tanrı Bastığını belirtmeyen belli Tanrı Kaldırdığını göğe yetiştiren güzel Tanrı Kızdığını kahreden kahhar Tanrı Birliğine sığındım Rabbim kadir Tanrı Medet senden Kara elbiseli kafire at tepiyorum İşimi sen yoluna koy dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Esir olan Kazılık Koca’yı bırakı vermişler, çıkıp geldi ![]() Der: Develerin dişisini gebe koydum Erkek midir dişi midir onu bilsem Kara elimin koyununu gebe koydum Koç mudur koyun mudur onu bilsem Ela gözlü güzel helalimi hamile koydum Erkek midir kız mıdır onu bilsem Bre bey yiğitler haber bana Yaradanın aşkına dedi ![]() Der: Develerin dişisini gebe koydun erkek oldu Kara elde koyununu gebe koydun koç oldu Ela gözlü güzel helalin! hamile koydun aslan oldu dedi ![]() ![]() ![]() ![]() buluştular, ıssız yerin kurdu gibi uluştular ![]() ![]() Kalenin kilisesini yıkıp yerine mescit yaptılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dedem Korkut gelip destan söyledi, deyiş dedi ![]() ![]() Dua edeyim hanım : Yerli kara dağların yıkılmasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
TiFus
|
![]() Cevap : Dede Korkut HikayeleriBasatın Tepegöz'ü Öldürmesi Meğer hanım bir gün Oğuz otururken üstüne düşman geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oğuz Han’ın at çobanı gelip haber getirdi, der: Hanım sazdan bir aslan çıkıyor, at vuruyor, sallana sallana yürüyüşü adam gibi, at basarak kan sömürüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dedem Korkut geldi, der: Oğlanım sen insansın, hayvanla arkadaş olma, gel güzel ata bin, güzel yiğitlerle at sür, at koştur dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çobanın içine korku düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Der: Hanım bunu bana verin, oğlum Başat ile besleyeyim dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tepegöz Oğuz’dan çıktı, bir yüce dağ vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Velhasıl Oğuz yedi kerre ürktü, Tepegöz önünü kesip yedi kerre yerine getirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dede Korkut döndü, Oğuz’a geldi ![]() ![]() ![]() Dört oğlu olan birini verdi, üçü kaldı Üç olan birini verip ikisi kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Basat altınlı gölgeliğini dikip otururken gördüler ki bir hatun kişi geliyor ![]() Avucuna sığmayan karaçalı oğlu İri teke boynuzundan katı yaylı İç Oğuzda Dış Oğuzda adı belli Aruz oğlu hanım Başat bana medet dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Der: Kenar yerde dikilmiş otağlarını O zalim yıktırdı demek kardeş Koşucu olan atlarını tavlasından O zalim seçtirdi demek kardeş Cins cins develerini katarından O zalim ayırdı demek kardeş Şöleninde kestiğin koyununu O zalim kesti demek kardeş Güvencimle getirdiğim gelinciğini O zalim senden ayırdı demek kardeş Ak sakallı babamı oğul diye ağlattın demek kardeş Akçe yüzlü anamı sızlattın demek kardeş Karşı yatan kara dağımın yükseği kardeş Akıntılı güzel suyumun taşkını kardeş Güçlü belimin kuvveti kardeş Karanlıklı gözlerimin aydını kardeş Kardeşimden ayrıldım diye çok ağladı, feryat figan kıldı ![]() O hatun kişiye bir esir verdi, var oğlunu kurtar dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Basat der: Beyler kardeş uğruna Tepegöz île buluşacağım, ne buyurursunuz dedi ![]() Kara ejderha oldu Tepegöz Gök yüzünde çevirdim yenemedim Basat Kara kaplan oldu Tepegöz Kara kara dağlarda çevirdim yenemedim Basat Kükremiş aslan oldu Tepegöz Kalın sazlarda çevirdim yenemedim Basat Er olsan bey olsan da bre Ben Kazan gibi olmayasın Basat dedi ![]() Ak sakallı babam ağlatma Ak bürçekli ananı sızlatma Basat der: Elbette varırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tepegözün bulunduğu Salahana Koyasına geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Basat der: Gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gözüm gözüm yalnız gözüm Sen yalnız göz ile Ben Oğuzu kırıp geçirmiştim Ela gözden ayırdın yiğit beni Tatlı candan ayırsın Kadir seni Öyle ki ben çekerim göz acısını Hiç bir yiğide vermesin kadir Tanrı göz acısını dedi ![]() Memleketten doğum yerinden yiğit yerin neresidir Karanlık gece içinde yolu kaybetsen ümidin nedir Büyük sancak tutan hanınız kim Savaş günü önden at tepen alpınız kim Ak sakallı babanın adı nedir Alp erenin erden adını saklaması ayıp olur Adın nedir yiğit söyle bana dedi ![]() Memleketten doğum yerinden yerim güney Karanlık gece içinde yolu kaybetsem ümidim Allah Tek ![]() Büyük sancak tutan hanımız Bayındır Han Savaş günü önden at tepen alpımız Ulaş oğlu Salur Kazan Babamın adını sorar olsan koca ağaç Anamın adını dersen kükremiş aslan Benim adımı sorarsan Aruz oğlu Basattır dedi ![]() ![]() Basat der: Bre kavat ak sakallı babamı ağlatmışsın İhtiyarcık ak bürçekli anamı sızlatmışsın Kardeşim Kıyanı öldürmüşsün Akça yüzlü yengemi dul eylemişsin Ela gözlü bebeklerini öksüz koymuşsun Bırakır mıyım seni Kara çelik öz kılıcımı çekmeyince Tepeli börklü başını kesmeyince Alca kanını yer yüzüne dökmeyince Kardeşim Kayanın kanını almayınca Bırakmam dedi ![]() Kalkıp yerimden doğrulayım derdim Kudretli Oğuz beyleriyle ahdimi bozayım derdim Yeniden doğanını öldüreyim derdim Bir defa adam etine doyayım derdim Kudretli Oğuz beyleri üzerime toplanıp gelsin derdim Kaçıp Salahana Kayasına gireyim derdim Ağır mancınığı taşla atayım derdim İnip taş başıma düşerek öleyim derdim Ela gözden ayırdın yiğit beni Tatlı candan ayırsın Kadir seni dedi ![]() Ak sakallı yaşlıları çok ağlatmışım Ak sakalının bedduası tutmuş olacak gözüm seni Ak bürçekli ihtiyarcıkları çok ağlatmışım Gözünün yaşı tutmuş olacak gözüm seni Bıyıcığı kararmış yiğitcikleri çok yemişim Yiğitlikleri tutmuş olacak gözüm seni Elceğizi kınalı kızcağızları çok yemişim Bedduaları tutmuş olacak gözüm seni Öyle ki çekerim ben göz acısını Hiç bir yiğide vermesin kadir Tanrı göz acısını Gözüm gözüm ey gözüm yalnız gözüm dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ak boz atlara binerek koşturdular ![]() ![]() ![]() Kudretli Oğuz beyleri yetiştiler ![]() ![]() ![]() Kara dağa seslendiğinde cevap versin Kanlı kanlı sulardan geçit versin dedi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
TiFus
|
![]() Cevap : Dede Korkut HikayeleriDış Oğuz'un iç Oguz'a İsyanı Üç Ok, Boz Ok bir araya gelse Kazan evini yağmalatırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazan der: Bre Kılbaş bu Dış Oğuz beyleri daima beraber gelirlerdi, şimdi niçin gelmediler dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kılbaş bir kaç adamla ata binip Kazan’ın dayısı Aruz’un evine geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Der: Bre kavat Kalkıp Kazan Han yerinden doğrulu verdi Ala Dağda çadırını otağını dikti Üç yüz altmış altı alp erenler yanına toplandı Yemek içmek arasında beyler seni andı Üstümüze düşman falan gelmedi Ben senin dostluğunu düşmanlığını denemeğe geldim Kazana düşman imişsin bildim dedi ![]() ![]() Aruz müteessir oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emen der: İyi demişsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beyrek odasında yiğitleri ile yiyip içiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Der : Ben Kazanın nimetini çok yemişim Bilmez isem gözüme dursun Kara koçta cins atına çok binmişim Bilmez isem bana tabut olsun Güzel kaftanlarını çok giymişim Bilmez isem kefenim olsun Alaca büyük otağına çok girmişim Bilmez isem bana zindan olsun Ben Kazandan dönmem belli bil dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Der: Aruz bana bu işi edeceğini bilseydim Kara koçta cins atıma binerdim Yapısı sağlam demir giyimimi giyerdim Kara çelik öz kılıcımı belime bağlardım Alın başa sağlam miğferimi geçirirdim Kargı dalı altmış tutam mızrağımı elime alırdım Ela gözlü beyleri yanıma katardım Kavat ben bu işi duysam sana böyle gelir miydim Aldatarak er tutmak karı işidir Karından mı öğrendin sen bu işi kavat dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Der: Yiğitlerim yerinizden halkın Ak boz atımın kuyruğunu kesin Arku Beli Ala Dağdan geceleyin aşın Akıntılı güzel suyu delip geçin Kazanın divanına koşup varın, Ak çıkarıp kara giyin Sen sağ ol Beyrek öldü diyin Söyleyiniz : Namer Aruz dayından adam geldi ![]() ![]() ![]() Der: Yiğitlerim Aruz oğlu Başat gelmeden Elim günüm yağmalanmadan Develerde develerimi bağırtmadan Kara koçta cins atımı kışnetmeden Akça koyunlarım meleşmeden Akça yüzlü kızım gelinim ağlaşmadan Akça yüzlü güzelimi Aruz oğlu Başat gelip almadan Elimi günümü yağmalamadan Kazan bana yetişsin Benim kanımı Aruza koymasın Akça yüzlü sevgilimi oğluna alı versin Ahiret hakkını helal etsin Beyrek padişahlar padişahı hakka vasıl oldu Belli bilsin dedi ![]() Beyreğin babasına anasına haber oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beyler toplandı divana geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün beyler bindi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aruz der; Benim İç Oğuz’dan hasmım Kazan olsun Emen der: Benim hasmım Ters Uzamış olsun ![]() ![]() ![]() Alaylar bağlandı, ordular dizildi, borular çalındı, davullar dövüldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() başını kesti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hani dediğim bey erenler Dünya benim diyenler Ecel aldı yer gizledi Fani dünya kime kaldı Gelimli gidimli dünya Son ucu ölümlü dünya Akibet, uzun yaşın ucu ölüm, sonu ayrılık ![]() Dua edeyim hanım : ölüm vakti geldiğinde arı imandan ayırmasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|