Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Yazılar & Hikayeler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kimdir, mütevazı

Mütevazı Kimdir?

Eski 06-23-2009   #1
GöKKuŞaĞı

Mütevazı Kimdir?

Tevâzu sahibinin ahlakından bazıları şunlardır:

* İnsanlara eziyet veren şeyleri yoldan kaldırır
* Çocuklara selam verir
* Fakirlerin meclislerinde oturur
* Büyüklere saygı gösterir
* Alimlere hürmet eder
* Zayıflara yardım eder
* Hiçbir mümini fakirliğinden dolayı hakir görmez

Peygamber Efendimiz (SallAllahu Aleyhi Vesellem) buyurdular ki:
* Kim merhamet ederek bir yetimin başına elini koyarsa, elinin değdiği her saç için o kimseye sevap vardır
* Müslümanlar için en hayırlı ev, içinde kendisine iyilik yapılan bir yetimin bulunduğu evdirMüslümanlar için en şerli ev de, içinde kendisine kötülük yapılan bir yetimin bulunduğu evdir

Ebû Ali er-Rudbârî(rh) Peygamber Efendimiz'in (sav) 'Zengin bir kimseye sırf zenginliği tevâzu gösteren kimsenin dininin üçte ikisi gider' Hadis-i Şerifini şöyle izah buyurdu:

İnsan üç şeyi ile vardırKalbi, lisanı ve bedeniEğer lisanı ve bedeni ile zengine tevâzu gösterirse dininin üçte ikisi giderLisan ve beden ile beraber kalbi ile de tevâzu gösterirse dininin tamamı gider

Zulmüne mani olmak için zalime yardım ederKendisinden zulmü def etmek için de mazluma yardım ederPeygamber Efendimiz(sav) 'İster zalim olsun, ister mazlum olsun, kardeşine yardım et' buyurunca Zalime nasıl yardım edebiliriz? denildiPeygamber Efendimiz de (sav) 'Başkasına zulüm yapmasına mani olmak suretiyle' buyurdular

Mütevâzı; arkadaşının hediyesini kabul eder ve o hediyeden mecliste bulunanlara ikram ederMümkünse daha kıymetli bir şeyi ona hediye eder
Hastaları ziyaret eder, cenazeye katılır, musibete uğrayanlara taziyede bulunur
Fıskından dolayı fasıklara buğzeder, fakat beddua ve lanet etmezFıskından vazgeçmesini temenni eder
Zalime zulmünde bir adım bile yardım etmezşayet ederse ona zulmünde ortak olmuş olur(Şerhuş-Şira)

15/04/2009 Fazilet Takvimi

GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com