![]() |
Wystan Hugh AUDEN (1907-1973), İngiliz Asıllı Amerikalı Şair |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Wystan Hugh AUDEN (1907-1973), İngiliz Asıllı Amerikalı ŞairWystan Hugh AUDEN (1907-1973), İngiliz asıllı Amerikalı Şair Wystan Hugh AUDEN (1907-1973) 21 Şubat 1907'de İngiltere'de York'ta doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1939'da ABD'ne göç etti, 1941'de bir yıl kadar University of Michigan' da ingilizce dalında asistan profesör oldu, sonra, 1942 den 1945 e kadar olmak üzere Pennsylvania-Swarthmore College 'a geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapıtlarından bazıları: Poems (1930) The Orators (1932) The Dance of Death (1933) Look, Stranger! (1936) The Dog Beneath the Skin (1935) The Ascent of f6 (1936) The Age of Anxiety (1947) Ödülleri: 1948 Pulitzer Şiir Ödülü 1953 Bollingen Ödülü 1956 Ulusal Kitap Ödülü ALLA'SEN SÖYLE NEDİR AŞKIN ASLI ASTARI Kimine göre ufak bir çocuktur aşk, Kimine göre bir kuş, Kimi der, kalp kuruş; Ama komşuya sordum, nedense yüzüme Mânâlı mânâlı baktı, Karısı bir kızdı bir kızdı, sormayın, Aşkedecekti tokadı ![]() Şıpıtık terliğe mi benzer yoksa Yoksa kandil çiçeğine mi, Hacıyağına mı benzer dersin kokusu Yoksa leylâk çiçeğine mi? Çalı gibi dikenli mi, batar mı eline, Andırır mı yoksa pufla yastıkları, Keskin mi kenarı yoksa yatar mı eline? Alla'sen söyle nedir aşkın aslı astarı! Tarih kitapları dokundurur geçer Köşesinde kenarında, Hele bir lafı açılmaya görsün Şirket vapurlarında; Eksik olmaz gazetelerin, bilhassa İntihar haberlerinde, Mâniler düzmüşler gördüm üstüne Telefon rehberlerinde Aç kurtlar gibi ulur mu dersin Bando gibi gümbürder mi yoksa, Taklit edebilir misin istesen kemençede, Ne dersen piyanoda çalınsa; Çiftetelli gibi coşturur mu herkesi Yoksa ağıraksak bir hava mı?İstediğin zaman kesilir mi sesi? Alla'sen söyle nedir aşkın aslı astarı! Alla'sen söyle nedir aşkın aslı astarı!Bir hâl oldum çardakların altında Onu araya araya, Küçüksu'ya baktım orada da yok, Boşuna çıktım Çamlıca'ya; Anlamadım gitti bülbülün şarkısını, Bir acayip gülün lisanı da; Benim bildiğim o kümeste değildi ![]() Ne de yatağın altında ![]() Aklına esince çıkarabilir mi dilini, Başı döner mi asma salıncakta, At yarışlarında mı geçirir hafta tatilini, Usta mı düğüm atmakta, Millet der peygamber demez mi? Alla'sen söyle nedir aşkın aslı astarı ![]() Ona rasladığı zaman duyduğu şeyleri Kabil değil unutamazmış insan, Yolunu gözlerim bacak kadardan beri Ama o geçmedi bile yanımdan; Merdiven dayadım otuz beşime, Öğrenemedim gitti bir türlü, Ne mene mahlûktur bu düşerler peşine Bunca insan geceli gündüzlü? Gelsin ya, nasıl, pat diye gelir mi dersin Burnumu karıştırırken tatlı tatlı, Ya tutar yatakta bastırırsa sabahleyin? Talih bu ya, otobüste nasırıma basmalı! Gelişi yoksa havalardan anlaşılır mı, Selâmı efendice mi yoksa gider mi aşırı, Değiştirir mi dersin bir kalemle hayatımı? W ![]() ![]() Çeviri: Can Yücel
![]() |
|