Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atomun, birliği, doğuyor, gücünden, itme

Atomun Birliği Itme Gücünden Doğuyor

Eski 06-22-2009   #1
Şengül Şirin

Atomun Birliği Itme Gücünden Doğuyor

Atomun birliği itme gücünden doğuyor

Atomların dünyasında birlik itme gücünden doğuyor Avusturyalı bilim adamları, normalde birbirlerini iten atomların çok düşük sıcaklıklarda birbirlerine tutunmayı tercih ettiklerini gösterdi

'Nature' dergisinde yayımlanan makaleye göre bu keşif, kuantum fiziğinin günlük hayatta gördüklerimizle genellikle çelişen şaşırtıcı kurallarını bir kez daha gözler önüne seriyor

Fizikçi Leonardo Fallani ve Massimo Inguscio, doğanın enerji tasarrufunu sevdiğini vurguluyor: "Bağımsız parçacıklar, serbest şekilde yapı oluştururken toplam enerjilerini azaltacak şekilde bir araya geliyor

"Bir molekül, işte bu nedenle en az iki atomdan oluşuyor Toplam enerji, atomlar birbirlerine yakınken uzakta olduğundan daha az olduğu için yapı istikrarını muhafaza edebiliyor"

Enerjilerini koruyorlar

Bilim adamları, birbirlerini itme eğilimindeki atomların, bu ilke sayesinde birbirlerine yakınlaştığını üzerine basarak söylüyor

Araştırmacılara göre, iki zıt parçacığın oluşturduğu çift istikrarlı oluyor Çünkü istikrar bozulursa, enerjinin korunumu için parçacıkların kendi enerjilerinin, toplam enerjiden çok daha büyük olması gerekiyor

İstikrar itmeden kaynaklanıyor

Avusturya'daki Innsbruck Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, bu araştırma için aşırı soğutulmuş rubidyum atomlarını ve lazer ışınlarını kullandı

Laboratuvarda atomların bulunduğu ortamın manyetik alanıyla oynayan uzmanlar, atomlar arasındaki etkileşimi böylece kontrol altına alabildi

Aralarındaki itme gücü ortadan kaldırılınca atomların birliği de bozuldu ve 'serseri mayın' gibi dolaşmaya başladılar İtme gücünün korunumu halinde ise birliğin yüzlerce milisaniye gibi çok çok uzun sürdüğü tespit edildi

Araştırmacılar, atom çiftlerinin istikrarının, doğrudan doğruya çiftleri oluşturan parçacıkların birbirlerini itme gücünden kaynaklandığının böylece ortaya çıktığını vurguluyor

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com