Ayva Ağacı |
|
|
#1 |
|
Şengül Şirin
|
Ayva AğacıGülgillerden olan ayva ağacı 45 metreden fazla boylanmayan ve yanlara doğru sıkça dallanan bir ağaççıktır Çiçekleri genellikle pembemsi beyaz, iri bir elmayı ya da armutu andıran sarı renkli meyvelerinin tadı hafif ekşimsi ve buruk, eti serttir![]() Ayva (Cydonia vulgaris ya da Cydonia oblonga) anayurdu olan Türkiye ve İran'da en az 2 000 yıldır yetiştirilir Buna karşılık pek az çeşidi üretilmiştir Ilıman iklimli bölgelerde elma ve armut gibi yetiştirilen ayva ağacı daha çok armutların aşılanmasında anaç olarak kullanılır![]() Bir sonbahar meyvesi olan ayva bol C vitamini içerir Ülkemizde bol güneş alıp tatlanabildiği için taze meyve olarak yenirse de, soğuk iklimli kuzey ülkelerinde yetişen ayvaların tadı çiğ olarak yenmeyecek kadar buruktur Bu yüzden daha çok reçel, marmelat, komposto ya da tatlı yapılarak yenir Olgun ayvanın çok keskin ve hoş bir kokusu vardır Bu koku ayvayla birlikte depolanan elma, armut gibi meyvelere, hatta yumurtaya bile sinebilir![]() Türkiye'de daha çok iç tüketime yönelik olarak üretilen ayvanın ülkemizdeki başlıca çeşitleri ekmek ayvası, limon ayvası, şekerpare, misket, acem, midilli ve göndeş ayvalarıdır Ayva üretimi özellikle Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşmıştır![]() Japon ayvası {Cydonia japonica ya da Chaenomeles japonica) ise genellikle ilkbahar başında açan beyaz, parlak pembe ya da koyu kırmızı çiçekleri için süs bitkisi olarak yetiştirilir Japon ayvasının bazı çeşitlerinin iri, yeşil ve hoş kokulu meyveleri çiğ olarak yenmez, yalnızca reçeli yapılır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz
En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır |
|
|
|