Aşçılık’ta Yunan Ve Roma Mutfakları |
06-21-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Aşçılık’ta Yunan Ve Roma MutfaklarıEpeyce örgütlenmiş olan Yunan ve İtalyan toplumlarında, işlerin çoğunu köleler yapardı Aşçıbaşı da bir köleydi, ama emrinde çalışan birçok işçi vardı ve ev hizmetlerine bakan öteki kölelere, yani fırıncılara, kasaplara, ateşçilere, şaraplardan sorumlu kilerciye ve yemeklerin zehirli olmadığından emin olmayı sağlayan çeşnicibaşıya bir efendi gibi hükmederdi Demirden ve topraktan tencereler, tavalar ve tabaklar kullanılırdı Kaşık vardı, ama yiyecekleri bıçakla kestikten sonra herhalde elleriyle yiyorlardı Onların yemeklerinin çoğunun tadı bize tuhaf gelebilir Et ya da balığı genellikle bal ya da meyve ile pişiriyorlardı Ziyafetlerde, yemekleri bazen inci ya da değerli taşlarla süslüyorlardı Sürpriz yapmayı da seviyorlardı Bir Roma ziyafetinde, çörekten yapılmış büyük bir "yumurta" açıldığında, yumurta sarısının içinden minicik pişmiş bir kuş çıkmıştı Romalılar besi hayvanlarının yanı sıra deve ve fil eti de yerlerdi
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|