|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ana, bulunması, gereken, kayıtlar, kooperatif, sözleşmesinde |
![]() |
Kooperatif Ana Sözleşmesinde Bulunması Gereken Kayıtlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Kooperatif Ana Sözleşmesinde Bulunması Gereken KayıtlarKooperatif en az yedi ortak tarafından imzalanacak ana sözleşmeyle kurulur ![]() Ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması gerekir ![]() Sermaye miktarı sınırlandırılarak kooperatif kurulamaz ![]() Kooperatif kuruluşuna Sanayi ve ticaret bakanlığı izin verir ![]() Bakanlığın izin vermemesi halinde doğacak uyuşmazlık adli yargı mahkemelerinde çözümlenir ![]() Kooperatif, merkezinin bulunduğu yerin ticaret siciline tescil (kayıt) edilerek tüzel kişilik kazanır ![]() Kooperatifler kanununa göre kooperatif ana sözleşmesinde bulunması gereken kayıtlar şunlardır: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() ![]() 9 ![]() 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kooperatif ortaklığına girmek için özel kişilerin medeni haklan kullanma yeterliğine sahip olmaları gerekir ![]() Ortak olmak isteyen özel kişiler, kooperatif ana sözleşmesi hükümlerini tüm hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir yazıyla yönetim kuruluna başvururlar ![]() Her ortağın kooperatiften çıkmaya hakkı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Her ortağın üyelik haklarının ada yazılı ortaklık senediyle temsil olunması gerekir ![]() Kooperatife giren herkes en az bir ortaklık payı almalıdır ![]() Yapı kooperatiflerinin bankalardan, kurumlardan ya da ortaklıklardan kredi alabilmesi için, yapacakları konutların kredi verecekler tarafından biçilen değerinin dörtte birini yatırmış olmaları gerekir (Kooperatifler k ![]() ![]() ![]() Gerçek kişilerle tüm kamu özel kişileri ve kamu iktisadi kuruluşları ve dernekler kooperatif ortağı olabilirler, ancak ticaret ortaklıkları (şirketler) kooperatif ortağı olamazlar ![]() Kooperatif, değişir ortaklı bir kuruluştur; sermayesi ortak sayısının değişmesiyle artar ya da azalır ![]() Ana sözleşmesinde aksine bir kural olmadıkça kooperatif, alacaklılarına karşı yalnız kendi mal varlığıyla sorumludur ![]() Kooperatifin organları genel kurul, yönetim kurulu ve denetçilerden oluşur ![]() ![]() Genel kurulda her ortağın yalnızca bir oyu vardır ![]() Bir ortak yazılı izniyle genel kuruldaki oyunu başka bir ortağa kullandırabilir ![]() Bir ortak genel kurulda birden çok ortağı temsil edemez ![]() Ancak, üye sayısı binin üzerinde olan kooperatiflerde ana sözleşme ile bir ortağın en çok dokuz ortağı temsil edebileceği öngörülebilir ![]() Eş ve birinci derecede akrabalar için temsilde ortaklık koşulu aranmaz ![]() ![]() Genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi, yönetim kurulu ya da ana sözleşmeyle bu konuda yetkili kılınan başka bir organ ve gerektiğinde denetçiler kurulu ya da tasfiye memurlarınındır ![]() Yönetim kurulu, dört ortaktan az olmamak koşuluyla ortak sayısının en az onda birinin isteği üzerine de genel kurulu toplantıya çağırır ![]() Genel kurul kararlarının yasa ya da ana sözleşme hükümlerine aykırılığı nedeniyle iptal davası açılabilir ![]() ![]() Yönetim kurulu en az üç üyeden oluşur ve genel kurul tarafından dört yıl için seçilir ![]() Kooperatifin öteki zorunlu organı, denetçilerdir ![]() Kooperatifin tüm hesap ve işlemleri denetçiler tarafından denetlenir ![]() ![]() Bu kurul en az bir yıl için bir ya da daha çok denetçi seçer ![]() Kooperatife ortak olan kişinin ölümü ortaklık sıfatını sona erdirir ![]() Bu sıfat kural olarak ölenin mirasçılarına geçmez ![]() ![]() Sözleşmede kısıtlayıcı kurallar yoksa ortaklık hakkı devredilebilir ![]() ![]() Çıkmayı zorlaştırıcı koşullar geçersizdir ![]() ![]() Ortağı kooperatiften çıkarmaya yetkili organ genel kuruldur ![]() Ancak genel kurul bu yetkisini ana sözleşmeyle yönetim kuruluna bırakabilir ![]() Çıkarılma kararına karşı üyenin başvurabileceği çeşitli yollar vardır: çıkarma kararını genel kurul vermişse, kararın tebliğ tarihinden başlayarak üç ay içinde itiraz davası açılabilir ![]() Çıkarılma kararını yönetim kurulu vermişse, üye iki yoldan birini seçebilir: 1 ![]() 2 ![]() ![]() Üç aylık süre içinde genel kurula ya da mahkemeye başvurarak itiraz edilmeyen çıkarılma kararları kesinleşen Kooperatiflerin sona erme nedenleri şunlardır: ana sözleşme gereğince dağılma; genel kurulca alınan fesih (dağıtma) kararı; mahkemece verilen fesih kararı; kooperatifin başka bir kooperatifle birleşmesi ya da devralınması; iflasın açılması kararı ![]()
![]() |
|