![]() |
Hz.İbrahim, Niçin Oğlunu Kurban Etmek Istedi? |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Hz.İbrahim, Niçin Oğlunu Kurban Etmek Istedi?İbrahim aleyhisselam, Allahü teâlâ bir oğul verirse, onu Allah için kurban edeceğini söyledi ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() Hz ![]() ovaları kaplayan bütün sürülerini bağışlamakla da malı ile imtihan edildi ![]() ![]() Kur'an-ı kerimde, (Sözünün eri İbrahim) diye övüldü ![]() Böyle sözünde durmak büyük fazilettir ![]() (Müminler içinde Allah’a verdiği sözde duran nice erler var ![]() (Elbette İbrahim, sadık bir Peygamberdi ![]() (İsmail, sözünde sadık resul bir Peygamberdi ![]() Hadis-i şerifte ise buyuruldu ki: (Doğruluk iyiliğe, iyilik Cennete götürür ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Dinen zengin sayılmayan kimsenin, borcu yoksa, gücü de yeterse, kurban kesmesi çok iyi olur ![]() ![]() ![]() İbrahim aleyhisselam, oğlu Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bıçak ve iple bu nasıl misafirliğe gidiş? - Belki Allahü teâlâ bize bir koyun verir ![]() İblis, bunu duyunca, bana iş düştü diyerek Hz ![]() ![]() - Ey Hacer, İbrahim, İsmail’i nereye götürdü? - Ziyarete ![]() - Hayır, kurban etmeye ![]() ![]() ![]() - Nasıl olur? Bir baba, oğlunu kurban eder mi? - Ama (Rabbim emretti) diyor ![]() - Eğer Allahü teâlâ emretmişse, Ona bin can feda olsun ![]() İblis, bu sefer Hz ![]() - Oğlunu nereye götürüyorsun? - Ziyarete ![]() - Hayır kurban edeceksin, o rüya şeytanidir ![]() - Hayır, gördüğüm rüya Rahmani idi ![]() - Oğlunu kesmene gönlün razı mı? - Ey melun, şunu yakînen bil ki, dünyadaki herkes benim evladım olsa ve Rabbim hepsini kurban etmemi emretse, hepsini kurban ederim ![]() Şeytan, Hz ![]() ![]() - Ey İsmail, nereye böyle? - Ziyarete ![]() - Hayır baban, seni kesecek ![]() - Beni niçin kesecek? - (Rabbim emretti) diyor ![]() - Eğer Allahü teâlâ emretmişse, bin canım dosta feda olsun ![]() İblisin vesvesesi bitmeyince Hz ![]() - Bu beni rahatsız ediyor ![]() - Ona taş at, uzaklaşsın ![]() Taş atıp Mina’ya geldiklerinde, Hz ![]() - Canım yavrum, başımızda bela var ![]() - Babacığım, bu sözden kan kokusu geliyor ![]() - Oğlum, rüyada, seni boğazladığımı görüyorum ![]() - İnsan, sitem kamçısını yemedikçe kımıldamaz ![]() ![]() ![]() ![]() Birincisi: Ellerimi ve ayaklarımı sıkı bağla! - Yavrucuğum, dosta giderken ağlayıp, feryat edilmez ![]() - Belki hançerem [gırtlağım] hançerine dayanamaz, elimi, ayağımı oynatır da seni üzerim ![]() İkincisi: Beni yüzü koyun yatır, yüzümü görme, ben de yüzünü görmeyeyim ki, belki coşarım da, senin babalık sevgin harekete gelir, ikimiz de, emri yerine getirmekte kusur ederiz ![]() Üçüncüsü: Annem beni göremeyince dayanamaz, onu teselli et ve iyilikte bulun ![]() Melekler de ağlamıştı Hz ![]() ![]() ![]() - Yavrucuğum, bu halde iken niçin gülüyorsun? - Gördüm ki bıçakta Besmele yazılı, dostun ismi yazılı olan bıçak, nasıl keser? Hz ![]() ![]() ![]() - Bana niçin kızıyorsun? Sana kes diye emreden, bana da kesme diye emrediyor ![]() O zaman şu lütuf nidası erişti: (Ey İbrahim, gerçekten rüyana sadakat gösterdin ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() - Yavrucuğum, bağlarını kim çözdü? - Beni ölümden kurtaran dost, bağlarımı çözdü ![]() - Ey oğlum, şimdi dua et, ne istersen Allahü teâlâ kabul eder ![]() Hz ![]() (Ya Rabbi, Kıyamette, mümin olan herkesi mağfiret eyle!) (Bütün müminleri mağfiret ettim ve bağışladım) müjdesi geldi ![]() ![]() __________________
![]() |
|