Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hzisrailoğulları, peygamberi, süleyman

Süleyman,Hz.-İsrailoğulları Peygamberi

Eski 06-19-2009   #1
Şengül Şirin

Süleyman,Hz.-İsrailoğulları Peygamberi

İsrailoğulları peygamberi (İÖ 970-931) Hz Süleyman Hz Davud'un oğludur Hz Süleyman'ın yaşamına ilişkin bilgiler Kutsal Kitap'ın Eski Ahit bölümünde yer alır
İsrailoğulları'nın eh büyük hükümdarı sayıları Hz Süleyman babasından, sınırları Mısır'dan Fırat Irmağı'na kadar uzanan güçlü bir krallık devralmıştı Karşıtlarını sindirerek, bölgedeki pek çok kralın kızı ya da kız kardeşiyle evlenip dostluklar kurarak konumunu güçlendiren Hz Süleyman ticarete de büyük önem verdi

Onun döneminde Filistin ile Mezopotamya arasındaki yollarda düzenli ticari seferler başladı Çeşitli yerlerde koloni kentler kuruldu Filistin limanlarından Akdeniz'e yayılarıgeniş bir ticaret ağı oluşturuldu Başkent Kudüs baştan başa yeni yapılarla donandı Etrafı surlarla çevrildi Museviler'in ilk büyük tapınağı da, bugün Mescid-i Aksa' mn bulunduğu yerde Hz Süleyman döneminde yapıldı

Hz Süleyman 12 kabileden oluşan İsrailoğulları'nı güçlü bir merkezi yönetim altında birleştirdi Ülkesini, her ay bir bölgenin çeşitli yükümlülükleri üstlendiği 12 yönetim bölgesine ayırdı Ama ağır vergiler koyması ve halkı yapı işlerinde zorla çalıştırması büyük hoşnutsuzluklara yol açtığı gibi, kendi kabilesi Ya-huda'yı kayırması ondan sonra başa geçen oğlu Rehoboam döneminde ülkenin İsrail ve Yahuda olarak ikiye bölünmesine yol açacak süreci başlattı

Hz Süleyman'ın yaşamı üstüne, efsane niteliğinde birçok öykü anlatılır Bunlardan en ünlüsü Sebâ Melikesi Belkıs'la ilgili olanıdır Öyküye göre, Hz Süleyman'ın ününü duyan Belkıs onu görmek için Kudüs'e gider Güç sorularla Hz Süleyman'ın peygamberliğini sınar, verdiği bilgece yanıtları çok beğenir, sarayının görkemine hayran olur Bu öykü Museviler ve Hıristiyanlar arasında, çeşitli öğeler eklenerek değişik biçimlere bürünmüştür Museviler, Habeşistan (bugün Etiyopya) kraliçesi olarak kabul ettikleri Bel-kıs'ın Hz Süleyman'la evlendiğini ve bu evlilikten Makeda adlı bir erkek çocukları olduğunu ileri sürerler Habeşle'r de bu öykünün doğruluğuna inanır ve hükümdar soylarının Menelik adım verdikleri Makeda'dan geldiğini kabul ederler

Hz Süleyman'ın Belkıs'la olan ilişkisi Kuran'da da yer alır Kuran'a göre Hüdhüd adlı kuş Hz Süleyman'a Sebâ ülkesinde bir kadın hükümdar bulunduğunu, onun ve halkının güneşe taptığını bildirir Bunun üzerine Belkıs'a Hüdhüd'le bir mektup gönderen Hz Süleyman onu Tann'ya inanmaya çağırır Çağrısının yanıtsız kalması üzerine Sebâ ülkesine karşı sefere çıkmaya karar verir Belkıs bunu öğrenince Hz Süleyman'la görüşmek amacıyla Kudüs'e gider Bu arada her şeyi önceden görüp önlemini almasıyla ünlü olan Hz Süleyman'ın veziri Asaf, Belkıs'ın tahtını Kudüs'e getirtir Belkıs sarayın tabanı cam döşeli salonuna girince yeri suyla kaplı sanarak eteklerini toplar Aslında Hz Süleyman Belkıs'ı burada kabul etmekle ona gerçekle gerçek olmayan arasındaki farkı kavrayamadığını göstermek istemiştir

Durumu anlayan, ayrıca tahtının da sarayda olduğunu gören Belkıs Hz Süleyman'ın gücüne inanır ve ona iman eder
Hz Süleyman'ın doğaüstü yetenekleri olduğu da anlatılır Kuşlarla, karıncalarla konuşur, cinlere söz geçirir, rüzgâra, akarsulara, denizlere istediği gibi yön verir, hükmeder-miş Eski Ahit'te bilgeliği ve yöneticiliği üstünde de durulur; onun olduğuna inanılan bilgece sözlerin yer aldığı bölüm "Süleyman' m Meselleri" başlığını taşır Sert olmakla birlikte ölçülü, dengeli, haksever bir yönetici olarak tanıtilanHz Süleyman'ın bu yönü İslam ülkelerinin edebiyatına da yansımış, doğruluğun simgesi olarak yüceltilmiştir Hz Süleyman şairliğiyle, besteciliğiyle de tanınmıştır Bestelediği şarkıların sayısının 1000'in üstünde olduğu söylenir (bak Davud, Hz)

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com