06-19-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Whitman, Walt-ABD'li Şair
En çok Çimen Yaprakları (Leaves of Grass; 1855) adlı kitabıyla tanınan ABD'li büyük şair (1819-1892) Walt Whitman New York eyaletinde, Long Island' da doğdu
Brooklyn'de Öğrenim gören Whit-man, 12 yaşında okulu bırakarak çeşitli işlerde çalıştı Marangozluk, bir basımevinde çıraklık, gazete yazarlığı ve 1836-41'de Long Island'da öğretmenlik yaptı 1846'da Brook-lyn Daily Eagle adlı gazeteyi yönetti Bundan iki yıl sonra, Meksika Savaşı sonucu ele geçirilen topraklarda köleliğin yayılmasına karşı çıktığı için görevinden uzaklaştırıldı
Walt Whitman 1855'te kendi olanaklarıyla Çimen Yaprakları'm yayımladı Bu yapıtın ünlü yazar Ralph Waldo Emerson'm övgüsünü kazanması, Whitman'ın şiirlerinin kısa zamanda geniş bir okur kitlesince tanınmasını sağladı Whitman bu yapıtında geleneksel ölçü ve uyaktan uzaklaşarak, serbest ve uzun dizelere yer verir Sade ve coşkulu bir dil kullanır Bu şiirler içerik bakımından da farklıdır
Amerikan halkını ve demokrasiyi ilk gerçekleştiren ülke olarak ABD'yi öven Whitman, aslında insanı, dostluğu, sevgiyi ve özgürlüğü yüceltmiştir En güzel şiirlerinden biri, Abraham Lincoln'ın anısına yazdığı "Ön Bahçede Leylaklar Son Açtığında" ("When Lilacs Last in the Dooryard Bloom'd") adlı bir ağıttır: Öt, öt, boz benekli kahverengi kuş, Bataklıklardan, ıssızlıklardan, çalılıklardan söyle şarkını, Alacakaranlıklardan, sedir ağaçlarından, çam ağaçlarından Söyle sevgili kardeş, tiz ötüşünle söyle, İnsanın şarkısını, sonsuz üzüntülü bir sesle Ey akıcı, özgür, ince olan! Ey ruhunu yıpratıp dağıtan � Ey olağanüstü şarkıcı Yalnız seni duyuyorum � gene de yıldız tutuyor beni (ama nerdeyse bırakıp gidecek), Gene de leylak kavrayıcı kokusuyla tutuyor beni Çeviri: Memet Fuat Whitman, Çimen Yapraklarının ilk basımındaki 12 şiirine her basımda yenilerini ekledi
Son basım (1892), ilkinin birkaç katı kalınlıktaydı Whitman Amerikan İç Savaşı sırasında Washington hastanelerinde gönüllü olarak çalıştı Daha sonra kısa bir süre çeşitli devlet görevleri üstlendi 1873'te vücudunun bir bö- lümü felce uğradı Öldüğünde çok sevilen bir şairdi
|