Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ivanrus, oyun, romancı, turgenyev, yazarı, şair

Turgenyev, İvan-Rus Romancı,Şair,Oyun Yazarı

Eski 06-19-2009   #1
Şengül Şirin

Turgenyev, İvan-Rus Romancı,Şair,Oyun Yazarı

Rus romancı, şair ve oyun yazarı İvan Sergeyeviç Turgenyev(1818-1883), Moskova'nın 300 km kadar güneyindeki Oryol'da doğdu Babası emekli bir subay, annesi toprak sahibi zengin bir ailenin kızıydı Turgenyev Moskova ve St Petersburg (bugün Leningrad) üniversitelerinde eğitim gördükten sonra, 1838'de felsefe öğrenimi için Berlin'e gitti Orada Batı Avrupa kültürüne ve yönetim tarzına hayranlık duyan Rus aydınlarıyla tanıştı

Onlara katılan Turgenyev'in Batı Avrupa'ya duyduğu hayranlık yaşamı boyunca sürdü Turgenyev 1841'de Rusya'ya döndükten sonra, malikânelerdeki yaşamı ele alan kısa oyunlar yazmaya başladı Rus köylülerinin katlanmak zorunda bırakıldığı serflik gerçeğini kınayan bu oyunlar, 1852'de Avcının Notları başlığı altında toplandı Turgenyev aynı yıl, bir yazısında Rus yazar Nikolay Gogol'u övdüğü için kovuşturmaya uğrayarak kendi malikânesinde zorunlu ikamet cezası aldı (bak Gogol Nikolay)

Turgenyev orada romanlarını yazmaya başladı İlk romanı Rudin'den (1856) sonra Bir Asilzade Yuvası (1859), İlk Aşk (1860) ve başyapıtı olan Babalar ve Oğullafı (1862) yayımladı Yeni kuşak radikal Rus aydınlarını ele alan başyapıtı Rusya'da çeşitli çevrelerde tepkiyle karşılandı
Bu duruma üzülen Turgenyev zamanının çoğunu Fransa ve Almanya'da geçirmeye başladı Son büyük romanları olan Duman (1867) ve Sığıntı (1877) Rusya' da yitirdiği ününü ona yeniden kazandırama-dı Yapıtları tüm Avrupa'da beğenilen Turgenyev, yurdundan uzakta bir sürgün yaşamı sürdü ve Paris yakınlarındaki Bougival'de öldü

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com