Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
basit, dinamometre, dinamometrenin, yapılışı

Dinamometre Ve Basit Bir Dinamometrenin Yapılışı

Eski 06-18-2009   #1
Şengül Şirin

Dinamometre Ve Basit Bir Dinamometrenin Yapılışı

Dinamometre

Dinamometre (ya da kuvvetölçer) en çok, bir elektrik motorununya da bir otomobil motorunun beygir gücünü ölçmede de kullanılır Döner parçaya uygulanan burma kuvveti (moment) ile açısal hızın çarpımı, kuvveti verir Cismin uyguladığı kuvvet ne kadar büyükse yay o kadar gerilir Dinamometrede ölçülen değerler, Newton birimiyle (N) gösterilir (1 Newton = 1981 kg)
Dinamometreler metallerin esneklik özelliğinden yararlanılarak yapılmıştır İç içe geçmiş iki borudan oluşur İçteki boruda yay asılıdır İçteki borunun üzeri eşit olarak bölümlendirilmiştir Cisim içteki borunun ucundaki çengele takılır Yer cismi ne kadar kendine doğru çekebilirse o cismin ağırlığı o kadardır

BENİM DİNAMOMETREM

MALZEMELER
Bir Adet Şırınga
Bir Adet Yay(Baskı Yayı)
Bir Adet 10 cm Boyunda Bakır Tel

DİNAMOMETREMİN YAPILIŞI

İlk önce şırınganın sapının ucundaki pistonu çıkartıyoruz Sonra 10 cm boyundaki telimizi pense ile 3 cm lik bölümünü tutup ocakta kırmızılaşıncaya kadar tutuyoruz Telimizin istediğimiz yeri kırmızı olunca şırınganın sapındaki pistonu çıkardığımız yerin yan taraftan ısınan demir ile eriterek demirin şırınganın sapının ortasına sokuyoruz geriye kalan kısa demiri pistonu çıkarılan yerin etrafına doluyoruz Demirin geriye kalan 7 cm lik bölümünü dümdüz yapıyoruz Dümdüz yaptığımız telimizin ucundan yayımızı geçiriyoruz Sonra şırınganın sapını şırıngaya ucunda telle birlikte takıyoruz Sapın ucundaki teli de şırınganın ucundan çıkartıyoruz Şırınganın ucundan çıkan telin 1 cm liğini çengel şeklinde kıvırıyoruz Ve işte dinamometremiz hazır

SORULAR

1- Dinamometre ne işe yarar?
A) Isıyı ölçer B) Basınçölçer C) Kuvveti ölçer D) Hızı ölçer

2- Ayşe hazır olarak aldığı dinamometresi ile evine gidiyor Hemen dinamometreye ağırlık asmak istiyor ve pazardan aldıkları 7 kg’lık patates çuvalını dinamometrenin çengeline asıyor Ve kaldırdığında dinamometrenin yayının enekliğini kaybettiğini fark ediyor
Ayşe’nin dinamometresinin yayı neden esnekliğini kaybetmiş olabilir?

3- Kuvvetin birimi nedir?
A) Cm B) Km C) Amper D) Newton

4- Dinamometrenin içinde sıkışan yayda o anda depolanan enerji türü nedir?
A) Kinetik Enerji B) Potansiyel Enerji C) Rüzgâr Enerjisi D) Elektrik Enerjisi

DOĞRU-YANLIŞ

Aşağıda doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” harfi koyunuz

( ) Dinamometrenin içinde yay kesinlikle kullanılmaz

( ) Dinamometre basınçölçer

( ) Günlük hayatımızda dinamometreler tamamen kalkmıştır

( ) Dinamometre haberleşmeyi sağlayan araçlar arsında sayılamaz

Cevap : Dinamometre Ve Basit Bir Dinamometrenin Yapılışı

Eski 06-22-2009   #2
ysnkrks

Cevap : Dinamometre Ve Basit Bir Dinamometrenin Yapılışı

Paylaşım İçin Teşekkürler
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com