Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Fizik / Kimya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
analiz, bilgiler, genel, hakkında, metodları

Analiz Metodları Hakkında Genel Bilgiler

Eski 06-17-2009   #1
Şengül Şirin

Analiz Metodları Hakkında Genel Bilgiler

<div id="post_message_6445">ANALİZ METODLARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

1 ESER ELEMENT ANALİZLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Eser element analizleri özellikle jeokimyasal aramalarda (prospeksiyonlarda) çok fazla kullanılır Bir analiz yönteminin seçilmesinde göz önüne alınması gereken önemli özellik vardır Bunlar:

2 Duyarlılık (sensivity)
3 Doğruluk (accuracy)
4 İncelik (precision)
5 Analitik aralık (range)
6 Basitlik
7 Alet ve Malzeme Masrafları
8 Analiz Zamanı

Jeokimyasal aramalarda, araştırılan elementler genelde eser miktarlarda bulunabilir Bu yüzden miktar belirtmek için çoğunlukla ppm(parts per million) değeri kullanılır Daha küçük konsantrasyonlar için ppb (parts per billion) değeri kullanılır

1 ton = 1000 kg
1 kg = 1000 gr
1 gr = 1000 miligram
1 miligram = 1000 mikrogram
1 mikrogram = 1000 nanogram
1 nanogram = 1000 pikogram dır

ANALİZ METODLARI

1 Optik Emisyon Spektrometrisi
İnce olarak öğütülmüş numune iki kömür elektrot arasında elektrik akımı yardımıyla ısıtılırsa örnekteki atomlar kendilerine özgü farklı dalga boylarında ışık yayarlar Bu ışık dar bir aralıktan spektograf içine gelir Burdaki prizma ve mercekler yardımıyla ışık farklı dalga boylarına ayrılırak bir fotoğraf filmine düşer Fotoğraf filmi üzerindeki çizgiler belirli elementler tarafından yayılan ışığa aittir Bu çizgilerin kalınlıkları örnek içindeki elementin miktarı ile orantılıdır
Bu metodla saptanabilen en düşük element miktarları şöyledir

Element (ppm)Element (ppm)Co 20 Zr 20Cr 10 Au 40Cu 1 B 2Ga 2 Cd 200Ge 20 Ce 1000Mn 4 La 100Nb 40 Ni 20Pb 10 Tl 100Sn 10 Ta 200Ti 10 W 100V 2 Sb 200Ag 1 Zn 400Bi 10 As 400In 10 Ba 200Mo 10 Ca 1Sc 20 Mg 10Y 20 Sr 400

Cevap : Analiz Metodları Hakkında Genel Bilgiler

Eski 06-22-2009   #2
ysnkrks

Cevap : Analiz Metodları Hakkında Genel Bilgiler

Paylaşım İçin Teşekkürler
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com