![]() |
Dersim İsyanları Ve Seyit Rıza Gerçeği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dersim İsyanları Ve Seyit Rıza GerçeğiDersim İsyanları Ve Seyit Rıza Gerçeği Dünyanın hızla yeni bir savaşa sürüklendiği, Hatay’da çatışmaların başladığı 1937’de; Tunceli (Dersim) bölgesinde başlatılan ama kökü 1920’deki Koçkırı ayaklanmasına kadar uzanan isyanın sebebi neydi? · O projenin arkasında hangi Kürtçü/Kürdistancı örgütler vardı? · Seyit Rıza kimdi; isyanların Alevilikle ilgisi bulunuyor muydu? · Tunceli’nin kültürel kimliği neydi? Dersim ayaklanmalarını; bu ayaklanmayı çıkartanların ve yürütenlerin belgelerini temel alarak ve Tunceli bölgesini de inceleyerek yazdık ![]() “Dersimliler, beni dinleyin; başınızda bir felaketin dolaştığını görüyorum ![]() 1916- Hacı Bektaş postnişini, Çelebi Cemalettin Efendi ”Tunceli’de Alevilik eğitimi de veren okullar açalım ![]() 1926- Mustafa Kemal ATATÜRK “İngiltere Hükümeti’ne, Türk hükümeti; Dersim bölgesine girmeye kalkışmıştır ![]() ![]() ![]() 1937- Dersim Generali Seyit Rıza “Ben Türk ordusuna tek kurşun atmadım” , Seyit Rıza (Yakalandıktan sonra) “İntikam! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dersimli Baytar Nuri (Seyit Rıza’nın akıl hocası) “Ankara hükümeti, Dersim bölgesindeki Kürt aşiretlerinin yeni bir gerici ayaklanmasını bastırmakla uğraşıyor ![]() ![]() 29 Temmuz 1937 tarihli Komüntern''in yayın organı Rundschau Ürünün Resimleri: ![]() Ürün Özellikleri :
Piyasa Fiyatı - 10 ![]() ![]() 14,61 TL |
![]() |
![]() |
|