Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
çimlenmeye, eden, etki, faktörler, hangileridir, nelerdir

Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Nelerdir? Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Hangileridir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Nelerdir? Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Hangileridir?



Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Nelerdir? Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Hangileridir?
Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Nelerdir? Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Hangileridir?

Sıcaklık bitki gelişmesinde ilk olarak tohumların çimlenmesi üzerinde etkili olmaktadır Çeşitli bitki tohumlarının düşük sıcaklık derecelerinde çimlenme kabiliyetleri birbirinden farklıdır Genel olarak soğuk bir toprakta çimlenme yavaştır Soğuk bir toprak ayrıca bitki köklerinin gelişmesine ve bitkilerin büyümesine de uygun değildir(Aksak ve ark1995)
Topraktaki tohumlar toprak sıcaklığı belli dereceye ulaşmadan çimlenmezler(Ör:pamuk 15 °C)(Özbek,1990)
Sıcaklık bir toprakta ise çimlenme bitkinin türüne bağlı olarak sıcaklığın belli bir optimuma kadar yükselmesine paralel olarak çimlenme ve çimlenme hızınıda arttırmaktadır(Aksak ve ark1995)


Alıntı Yaparak Cevapla

Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Nelerdir? Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Hangileridir?

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Nelerdir? Çimlenmeye Etki Eden Faktörler Hangileridir?



ÇİMLENME NASIL OLUR:

Suyun tohum tarafından emilmesi çimlenme olayının ilk basamağını oluşturur Suyun alınmasını etkileyen en önemli etmenler tohum ve kabuğunun özelliği ve tohumun çevresinde bulunan alınabilir suyun miktarıdır Suyun alınma hızını sıcaklık da etkiler, yüksek sıcaklıkların etkisi hızın artması lehinedir Uygun su miktarını sürekli olarak sağlamak güçtür

Çünkü çimlenme, ortamın sıcaklık ve nem yönünden dalgalanmalara uğrayan üst yüzünde oluşur Zorunlu olarak ekilen küçük tohumlarda veya çimlenme hızının düşük olduğu durumlarda sorun daha büyüktür Sulama sürekli yapılmamalı, ancak aşırı derecede olmamalıdır Sulamalar genellikle sabahları yapılmalıdır Öğleyin ve yakıcı sıcaklarda, gün ortasındaki sulamalardan kaçınmalıdır

Öte yandan kötü bir drenajla birlikte aşırı bir sulama da çok zararlıdır, çünkü bu durum çimlenme ortamındaki havalanmayı azaltır ve çürümelere neden olur Çimlenme için ikinci gereksinim uygun bir sıcaklıktır Sıcaklık, çimlenmeden sonra fidelerin büyümesi üzerine de etki yapar Çoğu kez, çimlenme için gerekli sıcaklıktan biraz aşağı sıcaklıklar fidelerin büyümesi için çok uygundur

Optimum sıcaklık çimlenme için en uygun olanıdır Bu sıcaklıklar yüzde olarak en çok fidenin en yüksek çimlenme hızıyla oluştuğu sıcaklıklardır Tohumlar canlılığını koruduğu sürece solunum devam eder, bu nedenle oksijen şarttır Oksijen azlığının çimlenme üzerine etkisi çok önemlidir Eğer oksijen çok az miktarda, çimlenme tümüyle durmasa bile gecikebilir

Aşırı derecede sulamalar, özellikle drenajı kötü olan tohum yastıklarında, ortamın boşluklarını havadan çok su ile doldurduğu için oksijen miktarı çok azdır Işık fidelerde büyüme olayını etkiler Işığın gerekenden az olduğu durumlarda sarı renkli, ince uzun ve zayıf fideler oluşur Kısa, güçlü ve bodur fidelerin elde edilmesi için bunların yeteri kadar ışıklanmaları sağlanmalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.