Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bitkiler, ekonomik, hangileridir, olan, yetişen, ülkemizde, önemi

Ülkemizde Yetişen Ve Ekonomik Önemi Olan Bitkiler Hangileridir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ülkemizde Yetişen Ve Ekonomik Önemi Olan Bitkiler Hangileridir?



Ülkemizde Yetişen Ve Ekonomik Önemi Olan Bitkiler Hangileridir?
Ülkemizde Yetişen Ve Ekonomik Önemi Olan Bitkiler Hangileridir?
TARIM ÜRÜNLERİ

BUĞDAY

İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister Olgunlaşma vehasat döneminde kuraklık gerekir

Bu özelliğinden dolayı Karadeniz kıyılarında tarım yapılamaz

Ayrıca düşük sıcaklılardan dolayı Doğu Anadolu Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz

Bunların dışında bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir

Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar artarken, bazı yıllar düşer

Üretimin en fazla olduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir İl olarak en fazla Konya, Ankara ve Adana'dır

ARPA

Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır Bundan dolayı buğdayı yetişebildiği her yerde yetişir

Ayrıca düşük sıcaklıktan dolayı buğdayın yetişemediği DoğuAnadolu'nun yüksek yerlerinde de tarımı yapılabilir

Üretim en fazla İç AnadoluBölgesinde gerçekleşir

MISIR

Yetişme döneminde bol su ister Bundan dolayı yurdumuzda sulamaimkanı olan bütün her yerde tarımı yapılabilir

Yağ elde edilmeye başlandıktan sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde hızlagelişmiştir

Bugün mısır üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesinden elde edilir (Adana çevresi başta gelir) Üretimde

2bölge Karadeniz Bölgesidir (Buğdayın yerine tarımı yapılmaktadır)

Bölge halkının temel besin maddesi olduğundanticarette değeri yoktur

ÇELTİK (PİRİNÇ)

Çeltik ilk çimlenme döneminde bol su ister Hasat dönemindekuraklık gerekir Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına elverişlidir

Fakat su sorunu vardır Bu sebeple tarımı akarsukenarlarında gelişmiştir

Çeltik tarım alanlarında sivrisinek çok geliştiğinden ekim alanları devletin kontrolündedir (yerleşimbirimleri çevresinde tarımına müsaade

edilmemektedir Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir

BaştaEdirne ilimiz gelmektedir

Ayrıca Balıkesir , Çanakkale ve Bursa çevrelerinde de tarımı yapılır

Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir Başta Samsun olmak
üzere, Çorum, Sinop, Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir

Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları önemli çeltik ekim alanıdır

Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz

ÇAVDAR

Serin yayla iklimi ister

Yem sanayisinde kullanılır

En fazlatarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir

BAKLAGİLLER

NOHUT

İlk yetişme döneminde yağış ister Hasat döneminde kuraklıkgerekir

Yurdumuz iklim şartları genelde nohut tarımına elverişlidir

En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesindeyapılmaktadır

Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip
etmektedir

MERCİMEK

Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G DoğuAnadolu Bölgesinde gelişmiştir

Mercimek üretimimizin yarıdan fazlası bu bölgeden karşılanır (kırmızı mercimek)

Üretimdeikinci bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir(yeşil mercimek)

FASULYE

Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilirÜretimde en büyük paya sahip bölgemiz İç Anadoludur

SANAYİ BİTKİLERİ

TÜTÜN
Kıraç arazilerde yetişebilir İlk yetişme döneminde su ister

Daha sonra mutlaka kuraklık olmalı Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir

Ancak kaliteli tütün yetiştirilmesi amacıyla ekimalanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır Üretimde ;

1 Ege Bölgesidir ( Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizlive Uşak çevresi)

2 GDoğu Anadolu Bölgesi

3Karadeniz Bölgesidir

ŞEKER PANCARI
Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak'ta başlamıştır (ilkfabrika Uşak'ta 1926 yılında kuruldu)

Bugün fabrikaların kurulduğu her yerde tarımı yapılmaktadır Belirli iklim ve toprakisteği yoktur

Sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir Üretimde

1İç Anadolu Bölgesidir** Şeker pancarı tarladan söküldükten sonra kısa bir süre sonra işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır

Ayrıca pancar küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için buralarda besi hayvancılığı da gelişmiştir

*** Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz Sebebi buralarda dahafazla gelir getiren ürünlere öncelik verilmesidir

PAMUK
Alüvyal toprakları sever Ayrıca yüksek sıcaklığa ihtiyaçduyar Yetişme döneminde bol su, hasat döneminde kuraklık gerekir Üretimde

1 Güneydoğu Anadolu Bölgesir (En fazla ŞUrfa Çevresi)Gap ile birlikte tarımı hızla gelişmektedir

2 Ege Bölgesi (kıyıdaki bütün çöküntü ovalarında),

3 Akdeniz Bölgesi(başta Adana olmak üzere Hatay, İçel, Antalya Çevresi), Ayrıca Marmara Bölgesinde Balıkesir, Bursa ve Çanakkale çevresi ile Doğu Anadolu Bölgesinde etrafı dağlarla çevrili çukur alanlardatarımı yapılır(Elazığ ve Iğdır çevresi)

ÇAY
Tropikal iklim bitkisidir Bol ve düzenli yağış ister Bulutlu günsayısı fazla olmalıdır Kışlar ılık geçmelidir

Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz Bölümünde bulmuştur

Bugün Rize başta olmak üzere Ordu'dan Gürcistan sınırına kadar olan kıyı kesimde tarımı yapılmaktadır

Yurdumuzda çay tarımıCumhuriyetin ilanından sonra başlamıştır (1924)

Çay tarımının tamamı Karadeniz bölgesindedir

HAŞHAŞ
Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde tarımıyapılabilir

Ancak uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolündedir

Bugün başta Afyon olmak üzere Kütahya, Uşak,Denizli, Burdur, Isparta, Konya çevresinde tarımı yapılır

Gıda sanayisinde ve tıpta narkoz yapımında kullanılır

Son yıllarda tütün bitkisine altarnatif bitki olsun diye Manisa'nın kırsal kesimlerinde

(Gördes, Demirci, Kula ,Selendi gibi) haşhaş tarımına müsade edilimiştir

KETEN KENEVİR
Lifleri dokuma sanayisinde,ip ve halat yapımında kullanılır

Yurdumuz üretiminin tamamına yakını Karadeniz Bölgesindenkarşılanır

Başta Kastamonu olmak üzere Samsun ,Amasya ve Çorumçevresinde tarımı yapılır

Ege Bölgesinde ise kütahyaçevresinde tarımı yapılmaktadır

Kenevirden uyuşturucu elde edildiğinden üretimi devlet kontrolündedir

YAĞ BİTKİLERİ

AYÇİÇEĞİ
İlk yetişme döneminde su , hasat döneminde kuraklık ister Bundan dolayı Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde sulama ile tarımı yapılır Üretimde;

1 Marmara Bölgesi (Ergene Bölümü)

2 Karadeniz Bölgesi (Orta Karadeniz)

3 İç Anadolu Bölgesi'dir *** Son yıllarda Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı hızla gelişme göstermektedir

Sebebi pamuk bitkisine göre daha az masraflı olmasıdır

ZEYTİN
Akdeniz iklim bitkisidir Ancak Akdeniz Bölgesinde tarımı fazla gelişmemiştir

Daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik tanınmasından dolayı

Bugün üretimde

1 Ege Bölgesi (Kıyı Ege Bölümündeki ova ve kenarlarında- Manisa, Aydın, İzmir, Muğla , Denizli çevresi)

2 Marmara Bölgesi-Güney Marmara kıyıları (en kaliteli sofralık zeytin bu bölgeden Gemlik çevresinden elde edilir)

3Akdeniz Bölgesi (Antalya çevresi en fazla)

4Ayrıca Doğu Karadeniz'de Çoruh vadi oluğunda (Artvin) ve

Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde GAntep çevresinde tarımı yapılır Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; üretim bir yıl fazla, bir yıl azdır

Dünya zeytin üretiminde İtalya , İspanya ve Yunanistan'dan sonra 4 sıradayız

SOYA FASULYESİ
Önceleri daha çok Doğu Karadeniz'de Ordu-Giresun çevresinde tarımı yapılırdı

1982 yılından sonra yağ sanayisinde kullanılmaya başlanılınca tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir

Kısa sürede geliştiği için bölgede ikinci ürün olarak yetiştirilir

Adana başta olmak üzere İçel, Hatay çevresinde tarımı gelişmiştir

Türkiye üretiminin % 92 'sini Akdeniz Bölgesi karşılar
YER FISTIĞI
Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir En fazla tarımı bu bölgede Adana çevresinde gelişmiştir(%91)

Ayrıca GDoğu Anadolu Bölgesinin batısında, Ege Bölgesi'nde Muğla Manisa ve Aydın çevresi, G Marmara Bölümü'nde Balıkesir,

Çanakkale çevresinde tarımı yapılır Çerez olarak tüketildiği gibi yağ da elde edilir

SUSAM
Sıcak iklim bitkisidir Yurdumuzda başta GDoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı yapılır

Yağ elde edilir Ayrıca helva yapımında kullanılır

MEYVECİLİK

ANTEP FISTIĞI
En iyi yetişme şartlarını G Doğu Anadolu Bölgesinde bulmuştur (% 90) Başta Şanlıurfa ve Gaziantep gelir Ayrıca Akdeniz ve Ege Bölgelerinde çitlembik ağaçlarının aşılanması ile de tarımı yapılabilmektedir Önemli ihracat ürünümüzdür

ÜZÜM
Kışın -40ºC ye kadar dayanabilir Bundan dolayı meyveler içinde yetişme alanı en geniş olanıdır Üzüm üretiminde başta Ege Bölgesi (Manisa, İzmir, Denizli ) gelir 2 GDoğu Anadolu Bölgesidir 3 İç Anadolu Bölgesidir

ELMA
Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan meyvedir Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir Niğde, Nevşehir, Amasya, Tokat, Kastamonu, Bursa, Burdur, Isparta, Antalya önemli elma üretim merkezlerimizdir

İNCİR
Akdeniz iklim bitkisidir Kış ılıklığı ister ve yaz kuraklığı ister En fazla tarımı Ege Bölgesi'nde gelişmiştir (Başta Aydın gelir) Üretimin %80 i bu bölgeden karşılanır Ayrıca Akdeniz Bölgesi, G Marmara ve GDoğu Anadolu Bölgesinin batısı ile Karadeniz kıyılarında (Doğu Karadeniz kıyıları hariç) tarımı yapılabilir Türkiye Dünya kuru incir üretiminde ilk sırada yer alır ve önemli ihracat ürünümüzdür

FINDIK
Anavatanı Türkiye'dir En iyi yetişme şartları Karadeniz iklim bölgesidir Yurdumuz üretiminin %90 'ını Karadeniz bölgesi karşılar En fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır Ayrıca Marmara Bölgesinde Sakarya çevresinde tarımı yapılır Türkiye dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alır (%60-70)

TURUNÇGİLLER

Tropikal iklim bitkisidir Yurdumuzda tarımı en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir (%88)

Antalya başta olmak üzere bütün Akdeniz kıyılarında tarımı yapılabilmektedir Ayrıca Ege Bölgesinde İzmir'e kadar olan güney kıyılarında,

GMarmara Bölümünün soğuktan korunmuş kıyılarında, Doğu Karadeniz
Bölümünde Rize çevresinde ve GDoğu Anadolu Bölgesinin batısında tarımı yapılmaktadır

*** Ege Bölgesinde kıyıdan 200 km içerilere kadar tarımı yapılabilmektedir

Sebebi bölgede dağların kıyıya dik uzanması sonucu deniz etkisinin iç kesimlere kadar sokulabilmesidir

** Doğu Karadeniz Bölümünde yetiştirilebilmesi kış ılıklığı ile ilgilidir

MUZ
Tropikal iklim bitkisidir Yurdumuzda Akdeniz Kıyılarında tarımı yapılabilmektedir Bugün tarımı daha çok Alanya - Anamur arasında gelişmiştir

KAYISI
Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir En fazla tarımı DAnadolu Bölgesi'nde Malatya-Elazığ çevresinde gelişmiştir

BADEM
Kıraç arazilerde yetişebilmektedir Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilmektedir

En fazla İç Anadolu Bölgesinde Niğde -Nevşehir çevresinde gelişmiştir

SEBZECİLİK
Sebzeler çok fazla su isterler Yurdumuzda sebze yetiştiriciliği en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.