Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
deprem, depremden, gerekenler, gerekir, neler, sornası, yapılması

Deprem Sornası Yapılması Gerekenler - Depremden Sonra Neler Yapılması Gerekir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

DEPREMDEN SONRA

Bulunduğunuz yapı yıkılmamışsa, kontrollü, hızlı ve dikkatli bir şekilde binayı terk edin Hemen ardından gelebilecek bir artçı şok, o ana kadar yıkılmamış, ancak taşıyıcı elemanlarına zarar vermiş olan binayı yıkabilir

Sarsıntı anında merdivenler bağlantı yerlerinden ayrılmış, tavandan dökülebilecek sıva, beton parçası olabilir Binadan ayrılırken kapıları dikkatli bir şekilde açın, bu gibi tehlikelerden sakının ve başınızı koruyun

Deprem durduğunda elektrik, gaz, su vanalarını ve yanan ocakları hemen kapatın Kendinize güvenli bir çıkış yolu arayarak binayı terk edin

Olası gaz sızıntıları nedeniyle deprem sırasında olduğu gibi deprem sonrasında da kesinlikle, kibrit, mum, çakmak yakmayın Parlamalara yol açabilirsiniz El feneriniz aydınlanma ihtiyacınızı karşılayacaktır

Eviniz hayatınıza zarar vermeyecek ölçüde hasar görüp, sizin dışarı çıkmanıza izin veriyorsa, binayı terk etmeden önce çevrenizdeki seslere kulak verin Bu sesler, sizden çok daha zor durumda olan insanlara ait olabilir Sese olan yakınlığınız sayesinde binanın dışından yapılacak bir yardımdan çok daha hızlı bir şekilde göçük altındakileri hayata kavuşturabilirsiniz

Aile bireylerinizi bir arada tutun ve açık bir yerde bekleyin Varsa yaralılara ilk yardım yapın Cidi şekilde yaralanmış kişileri telaş ve panikle hareket ettirmeyin, güvenli bir yerde yetkililerin gelmesini bekleyin

Özellikle ilk üç gün içerisinde, yetkililer izin vermedikçe, sağlam evlerinize dahi girmeyin Bazı artçı sarsıntılar zayıflamış yapılarda yeni hasar yapacak kadar büyük olabilir

Yerlere devrilmiş elektrik direklerinden kesinlikle uzak durun ve bunlara temas eden cisimlere dokunmayın

Aracınıza binip şehirden uzaklaşmaya çalışmayın Yollar kapalı olabilir ve kurtarma-itfaiye-yardım ekiplerinin gelmesini engellersiniz

Çok acil durumlar dışında yakınlarınız haber vermek ya da almak amacıyla telefonunuzu kullanmayın Zira aşırı yoğunluk nedeniyle telefon şebekesi bloke olur ve acil durumlar için dahi kullanılamaz hale gelir

Fısıltı ve dedikodulara inanmayın, öğrenmek istediklerinizi yetkililerden sorun

Yetkililere ve kurtarma ekiplerine yardımcı olun Enkaz ve yıkıntılar arasnda gelişigüzel dolaşmayın İhtiyacınızdan fazla yardım malzemesini kesinlikle almayın Unutmayın ki fazladan alınan her yardım malzemesi bir hemşehrinizin ihtiyacının karşılanmamasına neden olacaktır Yardımlaşma ve paylaşma olağanüstü durumlarda
en yüce insani değerdir

Depremden önce yapılacak birkaç basit hazırlık depremden sonraki zor yaşantımızı çok kolaylaştırabilir Örneğin aracımızın bagajında; bir çadır, uzun müddet bozulmayan yiyecek ve içecekler, fener, ilk yardım malzemesi, giysi, telsiz, battaniye, sıhhi malzemeler gibi eşyaların bulunması organize yardımın gelmesi için gerekli olan 3- 4 gün boyunca bizi çok rahatlatacaktır

ENKAZ ALTINDAYSANIZ

Kıpırdayacak durumunuz varsa ve kesin bir çıkış yolu görebiliyorsanız hareketlenin Aksi takdirde pozisyonunuzu koruyun ve sakin olun Fazladan her çaba, size gelecekte gerekli olacak enerjiyi ve suyu tüketecektir

Dışarıdan bir müdahale sesi duyana kadar bağırmaya çalışmayın Bu enerjinizi zamansız tüketmenize yol açacaktır Bir ses duyduğunuzda cevap verin ve pozisyonunuzu anlatmaya çalışın

İlerleyen saatlerde dışarıya ses verebilecek bir ses kaynağı yaratma yolu bulun Tencere benzeri bir metale vurulacak bıçak sapı, sert bir yüzeye vurabileceğiniz diğer sert bir cismin olup olmadığını kontrol edin Çünkü saatler geçtikten sonra böyle bir şey edinme gücünü kaybetmiş olabilirsiniz

Kurtarma ekipleri, olay yerine ulaştıklarında bakacakları ilk yer enkaz üzerinde kabarmış bölgelerdir Kabaran bu bölgeler muhtemel yaşam üçgenlerinin olduğu noktalardır Buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinesi, çelik para kasası, demir dolap vb Böyle bir pozisyona sahipseniz, ilk ulaşılacak kurtarma bölgesindesiniz demektir

Bu sayfadaki bilgiler AKUT ve Türkiye Deprem Vakfı'ndan alınmıştır

DEPREM SONRASINDA

• Deprem sonrasında bulunduğunuz yapıyı soğukkanlılıkla terk edin Asansörü kullanmadan daha önce tespit edilen toplanma alanına gidin
• İkinci bir sallantıya karşı hazırlıklı olun
• Yangına karşı mücadele ve ilk yardım sağlanmasında ortak hareket edin
• Telefonu acil durumlar dışında meşgul etmeyin
• Bina zarar görmemişse içeri girmek için en az bir saat bekleyin
• Depremin gün içinde olabileceğini düşünerek en az üç günlük ihtiyaçlarınızı sağlayın

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com