Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bulaşır, hastalığı, peynir, tedavisi

Peynir Hastalığı Nedir? Peynir Hastalığı Nasıl Bulaşır? Peynir Hastalığı Tedavisi

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Peynir Hastalığı Nedir? Peynir Hastalığı Nasıl Bulaşır? Peynir Hastalığı Tedavisi



Peynir Hastalığı Nedir? Peynir Hastalığı Nasıl Bulaşır? Peynir Hastalığı Tedavisi
Peynir Hastalığı Nedir? Peynir Hastalığı Nasıl Bulaşır? Peynir Hastalığı Tedavisi

Halk arasında Peynir Hastalığı olarak bilinen Bruselloz Hastalığının görülme riskinin, peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında daha yükseksektir

bruselloz, hayvanlardan insanlara bulaşan ve gelişmekte olan ülkelerde hala yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır

Pek çok hayvan türünde ve insanlarda enfeksiyona neden olan hastalığın özellikle koyun, keçi, sığır ve manda gibi evcil hayvanları etkilediğini ve bu hayvanlardan insanlara direkt temasla veya hayvansal ürünlerle indirekt yollarla bulaşmaktadır Hasta hayvanların idrar, süt ve diğer salgılarında brusella bakterisinin bulunduğunu ve taze peynir, krema, tereyağ ve dondurmanın tüketilmesi gibi değişik yollarla insanlara bulaşabilmektedir

Yapılma şekilleri nedeniyle ***** peyniri ve yoğurt ile bulaşma riskinin düşüktür, et ürünlerinin de nadiren enfeksiyon kaynağıdır Ancak az pişmiş dalak ve karaciğerin hastalığın bulaşmasına yol açabilmektedir

Belirti ve bulgularının özgül olmaması nedeniyle brusellozun pek çok hastalıkla karışabildiğini ve hastalık sırasında vücutta beyin, kalp, omurga, karaciğer gibi organlar tutulabilmektedir Başlangıç sessiz veya gürültülü olabilir Bulaşan hastalarda 2-4 hafta içerisinde şikayetler başlar Hastaların çoğunda ateş,
terleme, yorgunluk, iştahsızlık, başağrısı, sırt ağrısı vardır Eklem ağrıları sıklıkla izlenir Bazı hastalar ağızlarında garip tattan yakınırlar Depresyon izlenebilir

Tedavi için mutlaka bruselloza özel laboratuvar testleri yapılmalıdır Hayvanlar için aşısı bulunmakta, ancak insanlarda kullanılacak aşı henüz bulunmamaktadır İnsanlara brusellozun bulaşmasının önlenmesi için, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilerek kullanılması veya sütlerin iyi kaynatıldıktan sonra tüketilmesi gerekmektedir Toplumda çiğ süt tüketilmemelidir

Özellikle peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında, kaynatılmamış sütten yapılan taze peynir tüketilmemeli, eğer bu tarz bir peynir alınmışsa mutlaka tuzlu suda en az 1 ay bekletildikten sonra yenmelidir

Bulaşması
Aslen bir hayvan hastalığı olan bruselloz insanlarda da görülebilir Keçi ve koyunlarda Brucella melitensis, sığırlarda Brucella abortus, domuzlarda ise Brucella suis tiplerindeki bakteriler mevcuttur

Solunum yoluyla da bulaşabilen hastalık genelde deri ve/veya mukoza yoluyla bulaşır İnsanlara, mikrop içeren veya dezenfekte edilmemiş süt ve süt ürünlerinden veya direk olarak hasta hayvanlara temas ile bulaşır Hasta hayvan leşiyle temas yüzünden de bulaşabilir Bu sebeple hastalığa yakalanan insanlar çoğunlukla veteriner, hayvan yetiştiricisi, çoban, sütçü, peynirci veya mezbaha çalışanı gibi hayvanlar ve hayvan ürünleriyle yakın temasta bulunan insanlardır

Belirtiler
Brucella bakterileri karaciğer, lenf ve salgı bezleri, dalak ve sinirlere yerleşir Brusellozun enkübasyon (kuluçka) süresi genellikle 1-3 haftadır Fakat nadir olarak birkaç ay aldığı da olmuştur Diğer ateşli hastalıklara benzer belirtilere sahiptir Ama özellikle kas ağrıları ve terleme çok daha yoğundur Bazen titreme şeklinde gelen, çok yüksek olmayan ateşe neden olur Halsizlik, iştahsızlık ve buna bağlı olarak da kilo kaybı görülür Hastalığın süresi birkaç haftadan birkaç aya kadar değişiklik gösterir Hastalığın ardından görülen patolojik değişimler (sekeller) fazlasıyla değişiklik gösterir ve hastalığın ardından granulomatöz, hepatit, artrit, spondilit, anemi, lökopeni, trombositopeni, menenjit, üveit, optik nörit ve endokardit gibi durumlar görülebilir

Tedavi
Çeşitli antibiyotikler tedavide kullanılır Tetrasiklinler, kloramfenikol, rifampin ve streptomisin Brucella bakterilerine karşı etkilidirler Fakat, birden fazla antibiyotiğin birkaç hafta boyunca kulanılması gerekir Zira bakteriler kuluçka evresini hücrelerin içinde geçirir

Brusellozdan korunmanın en iyi yolu insan tüketiminde kullanılan tüm sütlerin düzgün şekilde pastörize edilmesidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.