|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
avusturyalı, bilgin, bilgini, botanik, hakkında, kalıtım, kimdir, rahip |
![]() |
Avusturyalı Rahip Botanik Kalıtım Bilgini Kimdir? Avusturyalı Rahip Bilgin Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Avusturyalı Rahip Botanik Kalıtım Bilgini Kimdir? Avusturyalı Rahip Bilgin HakkındaAvusturyalı rahip botanik kalıtım bilgini Kimdir? Avusturyalı rahip Bilgin Hakkında Avusturyalı rahip botanik kalıtım bilgini Kimdir? Avusturyalı rahip Bilgin Hakkında Bitkiler üzerinde yaptığı incelemelerle kalıtımın temel yasalarını ortya koymuş ve kalıtım biliminin öncüsü olmuştur ![]() 22 Temmuz 1822’de Silezya’daki Heinzendorf’ta (Bugün Çekoslavakya’da Hyncice) doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() yönetimi ile bir yandan da 1876’da yönetim kuruluna atandığı bir Maravya bankasının işleri ile uğraştı ![]() Mendel’in Çalışmaları: Mendel yirmi iki çeşit bezelye varyetesi elde etmişti ![]() ![]() 1)Tek bir kontra (zıt) özellikle(karakterle) çalıştı ![]() ![]() 2)Sayısal (kalitatif) çalıştı meydana gelen tipleri dikkatlice fenotiplerine göre sayıp not etti ![]() 3)Şans eseri öyle bir bitki seçti ki bu bitkiler içinde oranları en belirgin ve açık olarak verebilen bezelye bitkisiydi ![]() ![]() Mendel zıt özelliklerde saf ırkları elde ettikten sonra onları çaprazladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Yeşil tohumlar için kalıtım faktörü sarı faktörün bulunduğu yerde etkisini göstermiyordu ![]() ![]() ![]() Diğer gözlemlerinde Mendel düz tohumlu sarı bezelye ile pürtüklü yeşil bezelyeleri çaprazladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mendel bezelyeler üzerinde yaptığı özenli çalışmalar ile bugünkü genetikçilere önderlik eden kalıtımın ilkelerini bulmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1900 yıllarında bağımsız olarak çalışan üç biyolog Hollandalı De Vries Alman Correns ve Avusturyalı Van Tschermark dış özelliklerin (fenotiplerin) saf kan ataların birleştirilmesinde belirli bir oran dahilinde katıldığını ikinci defa buldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Morgan 1911’de belirli özelliklerin beraberce kalıtılma eğiliminde olmasından gen ismini verdiği lokusların kromozomlar üzerinde bir ip üzerindeki boncuklar şeklinde dizildiğini varsaydı ![]() |
![]() |
![]() |
|