![]() |
Mutfakta Pratik Bilgiler - Yemek Ve Soslar İçin Püf Noktalar Pratik Yollar Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfakta Pratik Bilgiler - Yemek Ve Soslar İçin Püf Noktalar Pratik Yollar Nelerdir?Mutfakta Pratik Bilgiler - Yemek Ve Soslar İçin Püf Noktalar Pratik Yollar Nelerdir? Mutfakta Pratik Bilgiler - Yemek Ve Soslar İçin Püf Noktalar Pratik Yollar Nelerdir? Püf Noktaları: Terbiye Yöntemleri Türk Mutfağında Etlerin Geniş Bir Kullanım Alanı Vardır ![]() Hangi Yöntemle Pişirilirse Pişirilsin Etin Lezzetli Olması Büyük Önem Taşır ![]() Etin Lezzetini Arttırmak İçin Yapılan İşlemlerden Biri De, Marine (Terbiye) Etmektir ![]() Bekletilerek Yumuşatılması Ve Tatlandırılmasıdır ![]() İşte Size Kolayca Hazırlayabileceğiniz Bir Marinat: Bir Miktar Soğanı (Ör ![]() ![]() Sonra Bir Tülbentin İçine Koyun Ve Suyunu Bir Kabın İçine Çıkartın ![]() Aynı Kabın İçine Bir Miktar Zeytinyağıyla Birlikte Kekik Ve Defne Yaprağı Koyun ![]() ![]() Yumuşak Ve Lezzetli Olacağını Göreceksiniz ![]() Etler Izgara Yaptıktan Sonra Bekleyecekse, Saklama Kabını Önceden Isıtıp, Ağzını Sıkıca Kapatmak, Yiyeceklerinizin Daha Geç Soğumasını Sağlayacaktır ![]() Et Pişirirken Benmari Usulü Pişirme, Yemeğin Tencerenin Altında Yanan Ateşle Temasının Önlenmesi Amacıyla, İçinde Su Olan Bir Tencerenin İçine Oturtularak Yavaş Yavaş Pişirilmesi Yöntemidir ![]() Alttaki Tenceredeki Suyun, Üstteki Tenceredeki Yemeğin En Az Yarısına Kadar Gelmesine Dikkat Edilmelidir ![]() Fırında Tavuk Pişirirken Tavuğu, İçinin Pişmesi, Dışının Yanmaması İçin, Göğsü Altta, Sırtı Üstte Olacak Şekilde Tepsiye Koyun Ve Fırınınızı 160 °C'de Kullanın ![]() Fırında Pişirdiğiniz Tavuğu Hemen Yemeyecekseniz Ve Kurumasını Da İstemiyorsanız, Fırından Çıktığında Üzerine Sana Ve Limon Suyu Sürün Ayrıcada Alüminyum Folyoya Sarın ![]() ![]() Et, Tavuğa Göre Daha Uzun Sürede Pişer ![]() Fırınınızı 180 °C'ye Ayarlarsanız, Daha İyi Sonuç Alırsınız ![]() Vermeden Önce Yağlayacaksanız, Yağlı Tarafının Gelmesine Dikkat Edin ![]() Tariften Yemek Yaparken Ölçülerin Uygulanması Büyük Önem Taşır ![]() Gibi Malzemeyi Kap İçinde Ölçeceğiniz Zaman, Yerleştirmek İçin Bastırmaktan Kaçının Aksine, Hafifçe Bir Biçimde Karıştırın ![]() Göre Verilmiştir ![]() Birçok Çorbaya, Sosa Ve Pilava Lezzet Veren Et Sularının İyi Sonuç Vermesi İçin, Günlük Tüketilmesi Gerekir ![]() Lezzetini Bozulmasına Neden Olur ![]() Rostoyu Pişirdikten Sonra 15 Dakika Bekletip Servis Yaparsanız, Hem Lezzeti Daha İyi Olur, Hemde Daha Rahat Kesilir ![]() Izgara Etlerini Servis Yaparken Üzerlerine Aromalı Bir Parça Sana Koyarsanız Değişik Bir Lezzet Elde Edersiniz ![]() Sote Etmek, Sebze Balık Veya Etlerin, Yağda Karıştırılarak Veya İri Parçalar Halindeyseler Alt Üst Edilerek, Rengi Koyulaşıncaya Kadar Pişirilmesidir ![]() Olmasına Dikkat Edilmelidir ![]() Veya Etler Sote Edilirken, Tava Veya Tencerenin Kapağı Kapatılmaz ![]() Parçalar Büyük İse, Malzemeler Renk Aldıktan Sonra, Kapak Örtülerek Pişirmeye Devam Edilmelidir ![]() Et Kavururken Tencerenin Etrafında Biriken (Yapışkan) Maddeleri Sıyırarak Tencerenin İçine Alın ![]() İçermektedir ![]() Kızartma Yaparken Gratine Etmek, Temel Anlamıyla Bir Yemeğin Üstünü Kızartmaktır ![]() İçin Yemeğin Üstüne, Beşamel Sos, Rendelenmiş Peynir Veya Yumurtayla Karıştırılmış Ekmek İçi Sürülür Ve Fırına Verilir ![]() Olduğunca Fazla Alabilmek İçin İse, Yemeğin Konulduğu Kabın Fazla Derin Olmaması Gerekir ![]() En Çok Tercih Ettiğimiz Pişirme Yöntemlerinden Biri De Kızartmadır ![]() Eğer Derin Yağda Kızartma Yapıyorsanız İyi Sonuç Alabilmek İçin Yiyeceğin Hacminin Dört Katı Yağda Kızartmalısınız ![]() Kızartma Yağının İdeal Sıcaklığa Geldiğini Anlamak İçin Kızartılacak Malzemeden Küçük Bir Parçayı Yağa Atın ![]() İstenilen Isıdadır ![]() Kızartma Süresince Yağın Isısı Sabit Kalmalıdır ![]() Kabına Bir Seferde Fazla Yiyecek Koymamaya Dikkat Edin ![]() Unutmayın! İyi Bir Kızartma Yağı, Sadece İlk Anda Köpürür Ve Fritözde Yapışkan Artık Bırakmaz ![]() Bozulan Yağda Kızartılan Yiyeceklerin Dışı Fazla Kızarır, İçi Çiğ Kalır ![]() ![]() Duman Yapar ![]() Dikkat Edin, Zeytinyağı Kızartma İçin Uygun Bir Yağ Değildir ![]() Kızartılacak Olan Yiyecekleri Önceden Baharatlamayın ![]() Yiyeceğin Yüzeyinede Hoş Görünmeyen Noktacıklar Meydana Getirir ![]() Kızartma Yağının Ömrünü Uzatmak Elinizde ![]() Defalarca Kullanabilmek İçin, Her Kızartmadan Sonra Süzün Ve Ağzı Kapalı, Işık Geçirmeyen Bir Kabın İçinde Saklayın ![]() Yiyecekleri Islak Veya Nemli Olarak Fritöze Atmayın ![]() Kızgın Yağa Bakırlı Ve Kalaylı Gereçlerin Sokulması, Yağın Bozulmasına Neden Olur ![]() ![]() Kızartılacak Yiyeceklerin Eşit Büyüklükte Kesilmesi, Eşit Oranda Kızarmalarını Sağlayacaktır ![]() Kızarmada İdeal Isı, 175-195 °C'dir ![]() Yiyeceğin Yağ Çekmesine, Yüksek Olması İse, Yanmasına Neden Olur ![]() Sıcaklık Derecesini Anlayabilmek İçin, İçine Küçük Bir Ekmek Parçası Atın ![]() Eğer Ekmek Altın Sarısı Rengi Bir Dakikada Alırsa Yağ 175 °C, 40 Saniyede Alırsa 190 °C, 20 Saniyede Alırsa 195 °C'dir ![]() Yumuşak Dokulu Yiyecekler Kızartılırken, Yüzeyinin Zarar Görmemesi İçin Yiyecek Bir Bulamaça (Un, Yumurta Veya Galeta Unu) Batırdıktan Sonra Kızartılır ![]() Maddesinin Fazlasının Atılması Gerekir ![]() Dondurulmuş Gıdalar Kızartılırken, Kızartılacak Parçalar Küçük İse, Çözdürülmeden Kızgın Yağa Atılabilir ![]() Kızartılmalıdır ![]() Patatesleri Kızartmadan Önce Süt Dolu Bir Kabın İçinde Biraz Bekletin, Kuruladıktan Sonra Tavaya Atın ![]() ![]() Kızartma Yaptığınız Besinlerin Fazla Yağ Çekmesini İstemiyorsanız Yiyeceklerinizi Yumurtalı Una (Galeta Unu Da Olabilir) Batırıp 15 Dakika Kadar Buzdolabında Beklettikten Sonra Kızartırsanız, Hem Daha Lezzetli Hem De Daha Az Yağ Çekmiş Olacaktır ![]() Salata Ve Garnitür İpuçları Salata Yaparken Öncelikle Salata Malzemelerinin Islak Olmamasına Dikkat Edilmelidir ![]() Etmesini Engeller ![]() Bütünler Nitelikte Olması Gerekir ![]() Fesleğen, Cevizle Peynir Birlikte Kullanıldığında İyi Sonuç Verirler ![]() Garnitür Olarak Hazırlanan Sebzeler Kaynayan Pişirme Suyuna Atılıp 4-5 Dakika Pişirildikten Sonra Margarinle Hafifçe Çevirilmeli ![]() Çılbır Yaparken, Su Yumurtanın Üzerini Kapatacak Miktarda Olmalı, Pişirmeyi Kolaylaştırmak İçin De Suyunu Biraz Tuz Ve Sirke Eklenmelidir ![]() Sebze Pişirirken Karnabahar, Lahana, Soğan Gibi Keskin Kokulu Yiyecekler Pişirilirken Tencere Kapağı Aralık Tutulursa, Kokunun Yemeğe Sinmesi Önlenmiş Olur ![]() Sebze Yemeği Pişirilirken Yemeğe Ekleyeceğiniz Su Sıcak Olmalıdır ![]() Yemeğiniz Daha Lezzetli Olacaktır ![]() Yeşil Renkli Sebzelerin Rengini Korumak İçin Tencerenin Kapagı Aralık Tutularak Buharın Çıkması Sağlanmalı Veya Yemek Tencerenin Kapağı Sık Sık Açılarak Pişirilmelidir ![]() Sebzeler Haşlanarak Kullanılacaksa, Haşlama Suyuna Eklenecek Bir Miktar Sirke, Sebzelerin Renginin Korunmasını Sağlayacaktır ![]() Haşlama Yaparken Makarnanın Haşlama Suyuna Bir, İki Baş Soğan, Havuç V ![]() ![]() Koyarsanız Daha Lezzetli Olacağını Göreceksiniz ![]() Et Suyu Yaparken Mutlaka Soğuk Su İle Haşlayınız ![]() Eşit Oranda Yayılır ![]() Hamur İşleri Eğer Evde Ekmek Yapıyorsanız, İçine Koyacağınız Bir Miktar Haşlanmış Ve Ezilmiş Patates Ekmeğinizin Daha Geç Bayatlamasını Sağlayacaktır ![]() Kekinizin Kabarmasını İstiyorsanız Margarin Ve Şekerini İyi Çırpın ![]() Güzel Kek Yapmanın Bir Koşulu Da Margarin Ve Yumurtanın Oda Sıcaklığında Olmasıdır ![]() Börek Veya Kek Yaparken Sana Kullanırsanız Hamurunuzun Daha İyi Kabardığını Ve Lezzetli Olacağını Göreceksiniz ![]() Erimiş Sana Yağının İçine Süt Katıp Yufkanın Her Katmanına Sürerseniz Böreğinizin Daha Lezzetli Olacağını Göreceksiniz ![]() Bayatlamış Ekmeklerinizi Dilim Dilim Yapıp Aralarına Sarımsaklı Sana Sürüp Folyoya Sarın ![]() ![]() Doyamıyacaksınız ![]() Ürünleri Saklarken Balığı Derin Dondurucuya Kaldırmadan Önce İçine Limon Sıkılırsa Çözüldüğünde Kokusu Daha Az Olur ![]() Pişirme Gereçleri Düdüklü Tencereye Konacak Malzeme Ve Su Miktarı, Tencereyi Hiçbir Zaman Tam Olarak Doldurmamalı, Tencerenin En Az 1/3 'Ü Boş Kalmalıdır ![]() Pişirme Hatalarını Düzeltme Çorbanızın Tuzu Fazla Kaçtıysa, Bir Patatesi Kabuklarını Soyup İkiye Kestikten Sonra, Çorba Tenceresinin İçine Atın ![]() Çorbanız Çok Sulu Olduysa, Hazırlayacağınız Bir Meyaneyle Kıvamını Ayarlayabilirsiniz ![]() Karıştırıp Ve Bu Karışımı Pişmekte Olan Çorbanıza Yavaş Yavaş Ekleyin ![]() Pilavı Tutturmak Ustalık İster ![]() Pirinçler Hala Sertse, ¼ Ölçü Sıcak Su İlave Edin Ve Pirinçler Suyu Çekinceye Kadar Pişirmeye Devam Edin ![]() Bayatlamış Ekmeklerinizi Dilim Dilim Yapıp Aralarına Sarımsaklı Sana Sürüp Folyoya Sarın ![]() ![]() Doyamıyacaksınız ![]() Hamur İşine Soyunurken Hamur İşi Yaparken Hamuru Mutlak Surette En Az 30 Dakika Dinlendiriniz ![]() ![]() Böylece Hamur Daha İyi Açılacak Ve Daha İyi Performans Verecektir ![]() Un Ve Nişasta Türü Malzemeyi Nereden Kullanırsanız Kullanın Mutlaka Elekten Geçiriniz Ki Topak Topak Kalmasın ![]() Kek - Pasta Yaparken Kek Yaparken Karıştırmak İçin Kullandığınız Kaşığa Hamur Yapışmasını İstemiyorsanız, Kaşığı Kullanmadan Önce Süte Batırın ![]() Göreceksiniz ![]() Pişen Keki Kalıbından Çıkartmakta Zorluk Çekiyorsanız, Keki Dökmeden Önce Kalıbın İçine Yağlı Kağıt Döşeyin ![]() Uçlarından Tutup Keki Kalıptan Çıkarabilirsiniz ![]() Genellikle Pasta Ve Börek Yaparken Yumurtanın Sarısını Ayrı Kullanmanız Gerekir ![]() İçine Kırarsanız, Akı Hemen Akar, Sarısı Hununin İçinde Kalır ![]() Pastalara Kattığınız Fındık, Ceviz, V ![]() ![]() Buladıktan Sonra Karışımın İçine Katın ![]() Eşit Bir Şekilde Dağılmış Olurlar ![]() Pastaların Üstüne Koyduğunuz Muz, Elma, Armut Gibi Meyvelerin Kararmaması İçin, Meyveleri Limonlu Suya Batırıp Kullanın ![]() Pandispanya Veya Kek Kalıplarına Boşaltmadan Önce Kalıpların İçine Yağlı Kağıt Koyarsanız Kekleriniz Yapışmaz ![]() Kir - Leke - Neme Karşı Çelik Tencerenizdeki Lekeleri Çıkartmakta Zorluk Çekiyorsanız; Temizlerken Tencerenin İçine Bir Tatlı Kaşığı Karbonat Ve Bir Fincan Sirke Koyup Kaynatın ![]() Olacaktır ![]() Çatal - Bıçaklarınız Kararıyorsa, Bulaşık Makinenizin Deterjan Gözüne Ayda Bir Kere Çamaşır Suyu Koyun ![]() Şeker Kavanozunun Altına Kurutma Kağıdı Koyarsanız, Şekerin Nemlenmesini Önlemiş Olursunuz ![]() Yağ Şişelerini Yıkarken, Şişenin İçine Birkaç Parça Kaya Tuzu Koyun (Baharatçılarda Bulabilirsiniz) Ve Suyla Çalkalayın ![]() Sonra Yıkadığınızda Pırıl Pırıl Olduğunu Göreceksiniz ![]() Yazın Kuruttuğunuz Sebzeleri, İçine Gazete Kağıdı Koyduğunuz Teneke Kutularda Saklayın ![]() ![]() Yemek Yaparken Tencerenin Dibi Tutuyorsa, Bir Miktar Karbonatı Suyla Karıştırıp Hamur Haline Getirin Ve Bu Hamurla Tencerenin Dibini Örtün, Birkaç Dakika Bekletin ![]() ![]() Şişelerin Dibini Temizlemek İçin, İçine Gazete Parçaları Atıp Su Doldurun ![]() ![]() Tazeliği Koruma Yolları Bir İki Gün Öncesinden Kalan Ekmek, Börek Ve Benzeri Hamur İşlerini Atmayın ![]() ![]() Olacaktır ![]() Torbasına Da Koyabilirsiniz ![]() ![]() Donmuş Veya Kristallenmiş Balı Eski Haline Getirmek İçin Kavanozu İçi Sıcak Su Dolu Bir Kapta Bekletiniz ![]() Hazırladığınız Sosun Servise Kadar Soğumadan Kalmasını İstiyorsanız, Sos Kabını Sıcak Su Dolu Bir Kabın İçinde Bekletin ![]() Lezzetini Koruyacaktır ![]() Parça Margarin Bırakın Ve Yağlı Kağıt İle Örtün ![]() Kahvenizi Ağzı İyi Kapanan Bir Kutuya Koyduktan Sonra Buzlukta Bekletin ![]() ![]() Kesik Limonların Beklerken Kurumaması İçin, Limonu Kesik Yüzeyi Alta Gelecek Şekilde Bir Tabağa Koyun Ve Üstüne Bir Bardak Kapatın ![]() Yüzeyine Dökeceğiniz Bir Miktar Tuz Da Kurumasını Geciktirecektir ![]() Peynirlerinizin Tazeliğini Koruması İçin, Hava Almayacak Şekilde Şeffaf Folyoya Sarın ![]() Şeker Kavanozunun Altına Kurutma Kağıdı Koyarsanız, Şekerin Nemlenmesini Önlemiş Olursunuz ![]() Yazın Kuruttuğunuz Sebzeleri, İçine Gazete Kağıdı Koyduğunuz Teneke Kutularda Saklayın ![]() ![]() ![]() Tuzu Naylon Poşetinden Çıkartıp, Koyu Renkli Cam Kavanozda Serin Bir Ortamda Saklayın ![]() Tuz Alırken İyotlu Olmasına Dikkat Edin ![]() Etkilendiği İçin, Tuzu Yemek Piştikten Sonra İlave Edin ![]() Teneke İçinde Olan Konserveleri Açtıktan Sonra Mutlaka Başka Kap İçine Alınız ![]() Kere Açılan Tenekenin Özellikle Ağız Kısmı Bakteri Üremesi İçin Elverişli Bir Ortamdır ![]() Yumurtanın Sırları Genellikle Pasta Ve Börek Yaparken Yumurtanın Sarısını Ayrı Kullanmanız Gerekir ![]() İçine Kırarsanız, Akı Hemen Akar, Sarısı Hununin İçinde Kalır ![]() Yumurta Akını Çırptığınız Zaman Çırpılan Kap Yağdan Arınmış Olmalı Ve Az Miktarda Tuz Eklenmeli Ki Yumurta Beyazı İyi Kabarsın ![]() Yumurta Haşlarken Suyun Ve Yumurtanın Üstüne Serptiğiniz Bir Tutam Tuz, Yumurtaların Çatlamamasını Sağlayacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
|