|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bölümü, hangileridir, meslekleri, nelerdir, sözel |
![]() |
Sözel Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sözel Bölümü Meslekleri Hangileridir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sözel Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sözel Bölümü Meslekleri Hangileridir?Sözel Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sözel Bölümü Meslekleri Hangileridir? Sözel Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sözel Bölümü Meslekleri Hangileridir? Sözel Bölümü Meslekleri 1 ADALET Programın Amacı Adalet programının amacı, hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Adalet yüksekokullarında öğrencilere adalet hizmetlerinin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir ![]() ![]() Gereken Nitelikler Sosyal Bilgiler Adalet Yüksekokulunda okumak isteyen bir öğrencinin hukuk alanına ilgi duyan, Türkçe, derslerinde başarılı, titiz, dikkatli ve sorumluluk duygularına sahip bir kimse olması bu alandaki başarısını artıracaktır ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Adalet programını bitirenlere "Adalet Meslek Elemanı" ünvanı verilir ![]() ![]() Çalışma Alanları Adalet yüksekokulu mezunları mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ANAOKULULU ÖĞRETMENLİĞİ Bu bölüm 2000 ÖSS’den itibaren artık Sözel Puan türüyle öğrenci almaktadır ![]() ![]() ![]() ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ Türkiye’de ve dünyada üretilmiş sanat eserlerinin, kronolojik gelişmelerinde ve yöresel boyutlarında ele alınarak, kültür ve uygarlıkları konusunda ele alınarak, kültür ve uygarlıları konusunda eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() ![]() BASIN VE YAYIN Basın yayın programı, basın, radyo, televizyon, halkla ilişkiler, sinema, reklamcılık ve turizm gibi kitleye yönelik alanlarda eleman yetiştirmeyi amaçlamaktır ![]() COĞRAFYA Doğal çevrenin özellikleri ile çere-insan ilişkileri, nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler konusunda eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() ![]() ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATI Bölümde Türk dilinin yapısı, Türk lehçeleri, bunların özellikleri ve gelişimleri üzerinde durulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DEKORATİF SANATLAR ÖĞRETMENLİĞİ Bölüm melek liselerine, pratik sanat okullarına öğretmen yetiştirir ![]() ![]() ![]() GAZETECİLİK Yazılı basında, haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikle elemanlar yetiştirilir ve bu alanda araştırma yapılır ![]() ![]() Programın Amacı Gazetecilik programının amacı, yazılı basında haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikli eleman yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Gazetecilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında sosyoloji, psikoloji, siyasi tarih vb ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Gazetecilik programına girmek isteyenlerin normalin üstünde sözel yeteneğe sahip, sosyal araştırmalara meraklı, başkaları ile iletişim kurmaktan hoşlanan, girişken ve ısrarcı kimseler olmaları beklenir ![]() ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler Gazetecilik programını bitirenler çeşitli basın ve yayın kuruluşlarının merkez ve haber bürolarında "Muhabir" olarak görev alırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Gazetecilik programını bitirenler genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sözel Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sözel Bölümü Meslekleri Hangileridir? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sözel Bölümü Meslekleri Nelerdir? Sözel Bölümü Meslekleri Hangileridir?Sözel Bölümü Meslekleri 2 GİYİM ÖĞRETMENLİĞİ Bölüm alanıyla ilgili meslek liselerine öğretmen yetiştirir ![]() ![]() HALK BİLİM (FOLKLOR) Halkbilimi halkın toplumsal yaşamını, dil, edebiyat, ekonomi, hukuk, yönetim, sanat, zanaat gibi alanlarda geleneksel ve çağdaş kültür ürünlerini bilimsel olarak inceler, sosyo-kültürel öğelerin folklor açısından incelenerek, yeni bileşimlere ulaşılması, sunulması konularında araştırma ve eğitim yapar ![]() ![]() Programın Amacı Halkbilim programının amacı, halkın geleneklerini, dil, edebiyat, hukuk, yönetim ve sanat alanlarındaki ürünlerini incelemek, sosyokültürel ögeleri halkbilim açısından değerlendirerek yeni bileşimlere ulaşılmasını sağlama konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Halkbilim programında, halk sanatları ve mimarisi, halkbilim müzeleri ve sorunları, halkbilimde araştırma yöntemleri ve teknikleri, görüntü ve sesle belgeleme, halkbilim ve meteoroloji gibi dersler okutulur ![]() Gereken Nitelikler Halkbilim alanında okumak isteyen gençlerin Türk dili ve edebiyatı derslerinde başarılı, sosyal bilimlere ve bilimsel araştırmalara meraklı, yaratıcı ve iyi bir gözlemci olmaları gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Halkbilim programın mezunları çeşitli kurumlarda ve üniversitelerde "Araştırıcı" olarak görev yaparlar ![]() ![]() Çalışma Alanları Halkbilim programı mezunları Kültür Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, TRT'de basın yayın kuruluşlarında görev alabilirler ![]() HALKLA İLİŞKİLER Açık öğretim verilen bu bölümde halkla ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine eğitim ve araştırma yapan elemanlar yetiştirilir ![]() Programın Amacı Halkla ilişkiler ve tanıtım programının amacı, gerek kamu, gerekse özel sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım birimlerinde çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Halkla ilişkiler programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimleri, ekonomi, hukuk ve istatistik gibi temel dersler okutulmaktadır ![]() ![]() ![]() Gereken Nitelikler Halkla ilişkiler ve tanıtım programına girmek isteyen bir kimsenin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, normalin üzerinde bir sözel yeteneğe ve ikna gücüne sahip, girişken, insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan, çevredeki kaynakları seferber edebilen, yaratıcı bir kişi olması gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Halkla ilişkiler programını bitirenler çeşitli kurumlarda "Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı" olarak görev alırlar ![]() Çalışma Alanları Hakla ilişkiler ve tanıtım alanında yetişenler resmi ve özel kuruluşların tanıtım birimlerinde, reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda görev alabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAZIR GİYİM Programın amacı, hazır giyim endüstrisinde çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir ![]() ![]() Programın Amacı Moda konfeksiyon programının amacı, hazır giyim endüstrisinde çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Moda konfeksiyon programında temel disiplinler, temel sanat eğitimi, model çıkarma ve geliştirme, moda tasarımı, kup kesim, giysi teknolojisi, kostüm ve moda tarihi ile bilgisayar dersleri verilmektedir ![]() Gereken Nitelikler Moda konfeksiyon programında okumak isteyen bir öğrencinin, genel akademik yeteneğinin yanı sıra renk ve şekilleri algılayabilme, bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilme, el ve parmakları ustalıkla, gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme yeteneğine sahip, ticaret ve ekonomi konularına ilgili, estetik görüşü olan bir kimse olmalıdır ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Moda konfeksiyon programını bitirenlere "Moda Konfeksiyon Teknikeri" ünvanı verilir ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Moda konfeksiyon teknikerleri özel sektöre ait giyim atölyelerinde çalışabilirler veya kendileri özel atölye açabilirler ![]() HAZIR GİYİM ÖĞRETMENLİĞİ Meslek liselerinin okul programlarındaki giyim endüstri ve giyim sanatları konuları ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimi de verilerek meslek dersi öğretmenleri yetiştirilir ![]() HİTİTOLOJİ Bu programda Hititlerin M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İLAHİYAT İslam dinini incelemek ve öğrenmek için eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() İLETİŞİM Bu programın amacı, basın, radyo, televizyon, halkla ilişkiler, sinema, reklamcılık turizm gibi kitleye yönelik alanlarda eleman yetiştirmektir ![]() ![]() İŞİTME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ Bu bölümde işitme kaybı 70 desibel’ den fazla olması nedeniyle normal eğitim ve öğretim etkinliklerinde işitme gücünden yararlanamayan sağırların ve tüm düzeltmelere karşın işitme kaybı 25-75 desibel arasında olan, çeşitli yardım ve araçlarla eğitim ve öğretimden yararlanabilecek ağır işiten çocukların eğitimini gerçekleştirebilecek öğretmenler yetiştirmek amacıyla eğitim ve araştırma yapılır ![]() ![]() ![]() KUAFÖR VE GÜZELLİK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ Meslek liselerinin okul programlarındaki kuaförlük konuları ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimle beraber öğretmenlik formasyon eğitimi de verilerek meslek bilgisi öğretmenleri yetiştirilir ![]() MEDYA VE İLETİŞİM SİSTEMLERİ İletişim fakültesinden mezun olunca-kariyer (yurt içinde ya da yurt dışında) habercilik, yorumculuk, araştırmacı-yazarlık, eleştirmenlik, medya planlaması, medya işletmeciliği, filmler, metin yazarlığı, senaristlik, sanat yönetmenliği, müşteri temsilciliği, kamuoyu araştırmacılığı, halkla ilişkiler uzmanlığı, foto direktörlüğü, insan kaynakları yöneticiliği, vb ![]() Olası iş alanları (yurt içinde ya da yurt dışında) gazeteler, dergiler, TV’ler, radyolar, reklam şirketleri, film yapımı, dağıtım şirketleri, film yapımı, dağıtım şirketleri, halkla ilişkiler kuruluşları, her türlü şirkette iletişimden ve tanıtımdan sorumlu birimler, grafik tasarımıyla uğraşan kuruluşlar, kamuoyu araştırma kuruluşları, basımla uğraşan kuruluşlar, vb ![]() ![]() NAKIŞ ÖĞRETMENLİĞİ Bölüm kız meslek liselerine branşlarıyla ilgili öğretmen yetiştirir ![]() ![]() ![]() ![]() OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ Bu bölüm 2000 ÖSS’den itibaren Sözel puan türüyle öğrenci almaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI Programın Amacı Radyo ve televizyon programının amacı, elektronik kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo ve televizyon yayıncılığı alanında çalışacak nitelikli eleman yetiştirmek ve araştırma yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Radyo ve televizyon programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında ekonomi, hukuk, siyasal ve sosyal bilimler daha sonraki yıllarda radyo ve televizyonda program yapımı, televizyon haberciliği, basın ve yayın yolu ile halk eğitimi gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır ![]() Gereken Nitelikler Radyo ve televizyon programında okumak isteyen gençlerin sözel yeteneği güçlü, sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, ikna gücü yüksek ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel televizyon ve radyolarda çeşitli ünvanlarla görev alırlar ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarında görev alabildikleri gibi halkla ilişkiler ve tanıtım bürolarında da çalışabilmektedirler ![]() RADYO TELEVİZYON VE SİNEMA Radyo-televizyon ve sinema bölümü, özellikle kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo-televizyon yayıncılığı ve sinema yapımcılığı için nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlar ![]() ![]() ![]() REKLAMCILIK Bu bölüm 2000 ÖSS’den itibaren Eşit Ağırlık puan türüyle öğrenci almaktadır ![]() ![]() REKLAMCILIK YÖNETİMİ Programın Amacı Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programının amacı, çeşitli ürünlere karşı halkın eğilimlerini saptama ve onlarda satın alma isteğini artırma yöntemleri konusunda çalışacak elemanları yetiştirmektir ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programında istatistik, sosyal psikoloji, bilgisayar kullanımı, örnekleme, veri toplama teknikleri, reklamcılık, tüketici davranışları gibi dersler okutulmaktadır ![]() Gereken Nitelikler Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programında okumak isteyenlerin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, girişken, ikna gücü yüksek, yaratıcı kimseler olmaları beklenir ![]() Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programını bitirenlere "Reklamcılık Meslek Elemanı" unvanı verilir ![]() ![]() Çalışma Alanları Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programını bitirenler reklamcılık ve piyasa araştırmaları yapan özel firmalarda görev alabilirler ![]() SANAT TARİHİ Programın Amacı Sanat tarihi programının amacı, Türkiye'de ve dünyada üretilmiş sanat eserlerini kronolojik gelişme ve yöresel boyutlarında incelemek ve bu alanda eğitim yapmaktır ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Sanat tarihi programında İslam sanatı, batının ve çağımızın sanatı, eleştiri ve yöntembilim, teknik resim, fotoğrafçılık, Türk süsleme sanatları, minyatür sanatı gibi dersler okutulmaktadır ![]() Gereken Nitelikler Sanat tarihi programında okumak isteyenlerin, her şeyden önce, güzel sanatlara ve sosyal bilimlere ilgili, uyarıcılar arasındaki farkları algılayabilme ve analitik düşünme gücü yüksek kimseler olmaları gerekir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Sanat tarihi programını bitirenler "Sanat Tarihçisi" ünvanı ile görev yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Sanat tarihçileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, MTA, Kültür Bakanlığına bağlı kuruluşlar (müzeler) turizm kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler ![]() ![]() SİNEMA VE TELEVİZYON Programın Amacı Sinema ve televizyon programı sinema ve televizyon sanatı ile bu alanlarda kullanılan tekniklere ilişkin konularda çalışacak sanat elemanlarını yetiştirir ![]() Gereken Nitelikler Sinema ve televizyon programına girmek isteyenlerin olayları dikkatle izleyip gözleyebilen, ayrıntıyı algılayabilen, değişik görüntülerden ilgi çekici kompozisyonlar oluşturabilen, yaratıcı kimseler olmaları beklenir ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Sinema-televizyon programını başarı ile tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir ve bu diplomada öğrenim yapılan ana sanat dalı ve sanat dalı belirtilir ![]() ![]() Çalışma Alanları Sinema ve televizyon programında öğrenim yapmış kişiler film yönetimi, seslendirme, senaryo yazarlığı, kurgu, ışıkçılık, görüntü yönetmenliği, stüdyo şefliği vb ![]() ![]() ![]() SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ Bölüm, Milli Tarih, Milli Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi alanlarını içermektedir ![]() ![]() ![]() SÜMEROLOJİ Bölümde M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TARİH Programın Amacı Tarih, insanların eylem ve düşüncelerinin gelişimini, olayların ekonomik ve düşünsel nedenlerini ve bu nedenlerin birbirleriyle ilişkilerini açıklayan bir disiplindir ![]() ![]() Programda Okutulan Belli Başlı Dersler Üniversitelerin tarih bölümlerinde başlıca dallar genel Türk tarihi, eskiçağ tarihi, ortaçağ tarihi, yeniçağ tarihi, yakınçağ tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi olarak sayılabilir ![]() ![]() Gereken Nitelikler Tarih alanında çalışmak isteyen bir kimsenin, her şeyden önce tarih, coğrafya, sosyoloji ve felsefeye ilgi duyması gereklidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler Tarih bölümünü bitirenler kurumlarda "Tarihçi" veya "Arşivci" olarak görev alırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışma Alanları Üniversitelerin tarih bölümünü bitirmek bir kimseye orta dereceli okullarda öğretmenlik yapma hakkını verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|