|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
araçlarının, aracının, ederuzay, hareket, sistemleri, uzay, özellikleri |
![]() |
Uzay Aracının Özellikleri Nedir? Nasıl Hareket Eder?Uzay Araçlarının Sistemleri Nedir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uzay Aracının Özellikleri Nedir? Nasıl Hareket Eder?Uzay Araçlarının Sistemleri NedirUzay aracının özellikleri nedir? Nasıl hareket eder?Uzay araçlarının sistemleri Nedir Uzay aracının özellikleri nedir? Nasıl hareket eder?Uzay araçlarının sistemleri Nedir uzay araçlarının sistemleri nasıl çalışır? Araçlardaki sistemlerin çoğu elektrik enerjisiyle çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzayda, aracın bir yanı güneşin etkisiyle ısınırken, öteki yanı soğuduğundan, sıcaklık denetimi çok önemlidir ![]() ![]() ![]() Araçlarda, hem kabin içindeki basıncın sağlanması için, hem de uzaya çıkış ve girişlerde oluşan basınç düşmelerini karşılamak için yedek hava bulundurulması gerekir ![]() ![]() S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya ile haberleşme en önemli noktalardan biridir ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanlı uzay araçlarının bir başka özelliği de, içindekileri Dünya'ya geri getirebilecek nitelikte olmalarıdır ![]() ![]() ![]() Yüzeyin büyük bir bölümünün ısı kalkanı arkasında kalması için araçlar, ya koni biçiminde ya da aerodinamik kaldırma gücünü artırıp yavaşlamayı kolaylaştırmak için Soyuz gibi hafifçe eğimli yapılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Uzay Aracının Özellikleri Nedir? Nasıl Hareket Eder?Uzay Araçlarının Sistemleri Nedir |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uzay Aracının Özellikleri Nedir? Nasıl Hareket Eder?Uzay Araçlarının Sistemleri NedirUydular Dünyanın yörüngesinde dönen, üzerlerinde özel alıcılar ve vericiler bulunan araçlardır ![]() ![]() ![]() Yörünge Araçları Başka gezegenlerin ya da gökcisimlerinin yörüngesine girip keşif yapmaları için gönderilen uzay araçlarıdır ![]() ![]() ![]() İniş Araçları Yörünge araçlarıyla birlikte, başka gezegenlerin keşfi için gönderilirler ![]() ![]() Yüzey Araçları İniş yapılan gezegenlerin yüzeyinde ilerleyerek veri toplayan robotlardır ![]() ![]() Uzay Mekikleri Uzaya insan ve yük taşımada kullanılan araçlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Uzay İstasyonu Uzay istasyonları, içinde insanların yaşayabileceği ve çalışabileceği büyük uydulardır ![]() ![]() Sputnik Uzaya Gönderiliş Yılı : 1957 Ağırlığı : 84 kg Uzay Ajansı : Eski SSCB Uzay Dairesi Özellikleri : Sputnik 1, dünyanın ilk yapay uydusuydu ![]() ![]() ![]() Mariner 2 Uzaya Gönderiliş Yılı : 1962 Ağırlığı : 203 kg Uzay Ajansı : Nasa Özellikleri : Venüs gezegeninin keşfi için uzaya gönderilen Mariner 2, başka bir gezegenin yakınında uçan ilk uzay aracı oldu ![]() ![]() ![]() Apollo II iniş aracı Uzaya Gönderiliş Yılı : 1969 Ağırlığı : 5 ![]() Uzay Ajansı : Nasa Özellikleri : Apollo II seferi, insanlı bir uzay aracının Ay’a iniş yaptığı ilk sefer ![]() ![]() ![]() Salyut 1 Uzaya Gönderiliş Yılı : 1971 Ağırlığı : 18 ![]() Uzay Ajansı : Eski SSCB Uzay Dairesi Özellikleri : İlk uzay istasyonuydu ![]() ![]() ![]() Skaylab uzay istasyonu Uzaya Gönderiliş Yılı : 1973 Ağırlığı : 74 ![]() Uzay Ajansı : Nasa Özellikleri : İnsanların uzayda, ağırlıksız ortamda uzun süre de kalabileceklerini kanıtlamak için uzaya gönderildi ![]() ![]() ![]() Viking iniş aracı Uzaya Gönderiliş Yılı : 1975 Ağırlığı : 576 kg Uzay Ajansı : Nasa Özellikleri : Mars’ın keşfi için planlanan Viking seferlerinde, her biri birer yörünge aracı ve birer iniş aracından oluşan iki araç kullanıldı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uzay Aracının Özellikleri Nedir? Nasıl Hareket Eder?Uzay Araçlarının Sistemleri Nedirinternette hemen hemen hiçbir bilgi şuana kadar göremedim daha fazla bilgi göndermenizide ayreten arz ediyorum ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uzay Aracının Özellikleri Nedir? Nasıl Hareket Eder?Uzay Araçlarının Sistemleri NedirUzay Araçları Uzayda Nasıl Hareket Eder? Uzayda hava yoktur ![]() ![]() ![]() Peki momentum nedir? Momentum bir cismin hızı ile kütlesinin çarpımıdır ![]() ![]() ![]() Örnek olarak buz pateni gösterilebilir ![]() ![]() ![]() Yakıt tankında yakılan sıvı yakıt yüksek hızla ve devamlı olarak dışarı püskürtülür ![]() ![]() Ayrıca uzay araçları belli bir hıza ulaştıktan sonra o hızla hızlarına devam etmek için devamlı yakıt kullanmalarına da gerek yoktur ![]() ![]() ![]() Momentum Momentum, cismin kütlesi ile hızının çarpımına verilen addır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer bir cisim üzerine etkiyen kuvvet yoksa cismin ilk momentumu ile son momentumu birbirine eşit olur dolayısıyla momentum korunmuş olur ![]() NOT: Uzayda da hiç kuvvet yoktur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Uzay Aracının Özellikleri Nedir? Nasıl Hareket Eder?Uzay Araçlarının Sistemleri NedirUZAY MEKİĞİ NASIL ÇALIŞIR? Atılma sırasında, yörüngeye girecek bölüm büyük bir dış tanka bağlanır ve bu tank, üç ana motorun benzin gereksimini karşılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|