![]() |
Şiirde Ritmi Ve Ahengi Sağlayan Unsurlar - Şiirde Ritmi Ve Ahengi Sağlayan Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şiirde Ritmi Ve Ahengi Sağlayan Unsurlar - Şiirde Ritmi Ve Ahengi Sağlayan Nelerdir?Şiirde Ritmi Ve Ahengi Sağlayan Unsurlar - Şiirde Ritmi Ve Ahengi Sağlayan Nelerdir? Şiirde Ritmi Ve Ahengi Sağlayan Unsurlar - Şiirde Ritmi Ve Ahengi Sağlayan Nelerdir? ŞİİRDE AHENK (SES VE RİTM) Ahenk: Ahenk kelimesi uyum anlamına gelmektedir ![]() ![]() Şiirde ahenk; ustaca kullanılan ses akışı, söyleyiş, ritm, ölçü ve her türlü ses benzerliğiyle sağlanır ![]() ![]() Şiirde ahengi sağlayan unsurları şöyle sıralayabiliriz: 1) Vurgu: Bir kelimede hecelerden birinin diğerlerine göre daha baskılı, daha kuvvetli söylenmesidir ![]() ![]() ![]() Ör: Gök sarı toprak sarı, çıplak ağaçlar sarı Arkada zincirlenen Toros Dağları 2) Tonlama: Anlatılmak istenen duygu veya düşüncenin daha etkili ifade edilebilmesi için ses tonunu değiştirerek okumaya tonlama denir ![]() ![]() Ör: Bir sarsıntı ![]() ![]() ![]() Geçiyordu araba yola benzer bir sudan ![]() İşte ritim, ortak ölçü ve mısra sonlarındaki ses benzerlikleri ile oluşturulan bir müzikalitedir ![]() Şiirdeki ahenk öğeleri iç içedir ![]() ![]() ![]() 3) Ölçü: Ahengi sağlamak şiire belli bir düzen vermek için şiirlerde çeşitli ölçüler kullanılır ![]() ![]() a) Hece ölçüsü: Şiirdeki tüm dizelerin hecelerinin sayısının eşit olması esasına dayanır ![]() * Hece ölçüsü Türklerin bulduğu bir ölçüdür ![]() * Bilinen en eski Türk şiirlerinde de bu ölçü kullanılmıştır ![]() * 7’li, 8’li, 11’li hece ölçüsü kalıpları en çok kullanılan kalıplardır ![]() Durak: Ölçü kalıpları içerisindeki durma yeridir ![]() ![]() b) Aruz ölçüsü: Dizelerdeki hecelerin açıklık kapalılık esasına bağlı olan bir ölçü sistemidir ![]() ![]() ![]() * Aruz ölçüsünde duraklar sözcükleri bölebilir ![]() O be nim mil / le ti min yıl / dı zı dır par / la ya cak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fe i la tün Fe i la tün Fe i la tün Fe i tün * Aruz vezninde hecelerin kısalığı ve uzunluğu esas olduğu için bazı Türkçe kelimeler kısa olduğu halde vezin gereği uzun okunur; buna imale denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() c) Serbest Ölçü: Herhangi bir sisteme bağlı olmayan ölçüdür ![]() ![]() ![]() 4) Uyak (Kafiye) ve Redif: Uyak: Dize sonlarında bulunan ve görevleri farklı olan ses veya ek benzerlikleridir ![]() Redif: Mısra sonlarında bulunan aynı görevdeki ses, ek ve kelime tekrarlarıdır ![]() Her yalana kanmışım kafiye:’’an’’ Her söze inanmışım redif: ‘’mışım’’ Ben artık sevgiden de Bıkmışım, usanmışım Uyak Çeşitleri a)Yarım Uyak: Sadece bir ünsüzün benzeşmesiyle oluşan kafiyeye yarım uyak denir ![]() Ecel büke belimizi Söyletmeye dilimizi Hasta iken halimizi Soranlara selam olsun b)Tam Uyak:Biri ünlü biri ünsüz olmak üzere iki sesin benzerliğiyle oluşan uyağa tam uyak denir ![]() Ben gideyim yol gitsin,ben gideyim yol gitsin; İki yanımdan aksın bir sel gibi fenerler Tak,tak ayak sesimi aç köpekler işitsin Yolumda bir tak olsun zulmetten taş kemerler c)Zengin Uyak: En az üç sesin benzerliğiyle oluşan uyağa zengin uyak denir ![]() Bir idamlık Ali vardı,asıldı Kaydını düştüler,mühür basıldı Geçti gitti, birkaç günlük fasıldı ![]() d)Cinaslı Uyak:Aynı seslerden oluşan ;fakat farklı anlamları karşılayan kelimelerle yapılan uyağa cinaslı uyak denir ![]() ![]() ![]() Ör: ‘’Kalem böyle çalınmıştır yazıma Yazım kışa uymaz kışım yazıma’’ Bu beyitteki ‘’yazıma’’ sözcüklerinin yazımı aynıdır; ancak birinci dizede kaderime anlamında ikinci dizede ise yaz mevsimi anlamında kullanıldığından cinaslı uyaktır ![]() NOT:Yazımları ve anlamları aynı olan iki sözcük redif;yazımları aynı ancak anlamları farklı olan iki sözcük cinaslı kafiye oluşturur ![]() NOT: Uzun okunan ünlüler iki ses değerinde kabul edilir ![]() Uyak Düzeni(Şeması) ve Çeşitleri Şiirler uyaklanış bakımından üçe ayrılır ![]() a) Düz uyak:Uyaklı kelimeler aaxa veya aaab şeklinde sıralanmışsa buna düz uyak denir ![]() Hiç anılmaz olmuş atalar adı Beşikte bırakmış ana evladı Kırılmış yetimin kolu kanadı Zulüm pençesinden aman kalmamış b) Çapraz uyak: Uyaklı kelimeler abab şeklinde sıralanmışsa buna çapraz uyak denir ![]() Sokaktayım kimsesiz bir sokak ortasında Yürüyorum arkama bakmadan yürüyorum Yolumun karanlığa saplanan noktasında Sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum Necip Fazıl Kısakürek c) Sarma uyak: Uyaklı kelimeler abba şeklinde sıralanmışsa buna çapraz uyak denir ![]() En son Bektaş Ağa çöktü diz üstü Titrek elleriyle gererken yayı Her yandan bir merak sardı alayı Ok uçtu,hedefin kalbine düştü d) Mani tipi uyak: Mani tipindeki şiirlerde kullanılan uyak türüdür ![]() ![]() ![]() Dağlarda kar kalmadı Gözlerde fer kalmadı Daha yazacak idim Kağıtta yer kalmadı 5) Aliterasyon ve Asonans: Bir şiirin dizelerinde sürekli aynı ünsüzün tekrarlanmasından oluşan ahenge aliterasyon denir ![]() Bir şiirin dizelerinde sürekli aynı ünlünün tekrarlanmasıyla oluşan ahenge asonans denir ![]() senin kalbiden sürgün oldum ilkin bütün sürgünlüklerim bir bakıma bu sürgünün bir süreği “ ü harfi ile asonans , s harfi ile aliterasyon yapılmıştır ![]() |
![]() |
![]() |
|