![]() |
Ege Bölgesine Ait Tüm Türküler - Ege Bölgesine Ait Tüm Hikayeler Nelerdir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ege Bölgesine Ait Tüm Türküler - Ege Bölgesine Ait Tüm Hikayeler Nelerdir?Ege Bölgesine Ait Tüm Türküler - Ege Bölgesine Ait Tüm Hikayeler Nelerdir? Ege Bölgesine Ait Tüm Türküler - Ege Bölgesine Ait Tüm Hikayeler Nelerdir? ORMANCI TÜRKÜSÜ Çıktım Belen kahvesine baktım ovaya Bay Mustafa çağırdı, dam oynamaya, Ormancı da gelir gelmez, yıkar masayı, Söz dinlemez Ormancı, çekmiş kafayı Aman Ormancı, canım Ormancı Köyümüze bıraktın yoktan bir acı Gevenes' in ortasında, değirmen döner, Değirmenin suları, dağından iner, Ormancı'ya atılan kurşun, Tevfik' e döner, Tevfik' in feryatları, yürekler deler, Aman Ormancı, canım Ormancı Köyümüze bıraktın yoktan bir acı Gevenes' in suları hoştur içmeye, Üstünde köprüsü var, gelip geçmeye, Tevfik' imi vurdular, hiç mi hiç yere, Yazık ettin Ormancı, köyün iki gencine Aman Ormancı, canım Ormancı Köyümüze bıraktın yoktan bir acı *Derlemeyi yapan Kemal Erdinç ![]() 1-Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili Okutmanı Hikayesi:Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Gevenes köyünde Mustafa Şahbudak adın da, 1922 yılında bir efe doğar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak bir temmuz günü Mustafa Şahbudak, her zamanki gibi yine köy kahvesi ne gider ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Olmaz, daha acil olan seçim sonuçlarının ulaştırılması gerekiyor ![]() ![]() ![]() -Ayıp ediyorsun Mehmet, bize müsaade et, der ![]() Ormancı kahveye girip tekrar geri döner, gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhtar, Ormancı'nın ikinci kez kama vurmaması için elini tutar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arka cebinde tabaka olduğu için, ona hiç bir şey olmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Babamın selamı var, bu adamı iyileştir ![]() ![]() Veli Bey: -O ölecek, önce senin kolunu saralım ![]() ![]() -Ben ölüyorum hakkını helal et ![]() ![]() Mustafa: -Hayır, sen ölmeyeceksin! derken ağlamaya başlar ![]() ![]() ![]() Gerçekten de biraz sonra Tevfik, hayata gözlerini kapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kavaklıdere Orman Müdürlüğüne atanır ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Şahbudak cezaevinden çıktıktan sonra, anılarla dolu o köyde yaşayamayacağını anlayıp, Muğla merkeze yerleşir ![]() Çok sevdiği, günlerini birlikte geçirdiği arkadaşını Muhtar Tevfik Cezayirli'yi tek kurşunla öldürdüğünde arkada yirmi beş yaşında bir eş ve üç çocuk bırakır ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllardır her şeyi unutmaya çalışan Mustafa'ya bir gün arkadaşları, Tahir Usta adında bir değirmenciden bahsederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ormancı türküde Ormancı adı ile, Mustafa Şahbudak ise ''Bay Mustafa" adı ile yer almıştır ![]() Ormancı Mehmet'in bir anlık sarhoşluğunun musibetini, yıllarca pişmanlık duyarak ve memleketinde barınamayarak ödedi demek yanlış olur ![]() Çünkü o türkü yaşadığı müddetçe kötü adam olarak anılacaktır ve tarihe öyle geçecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ege Bölgesine Ait Tüm Türküler - Ege Bölgesine Ait Tüm Hikayeler Nelerdir?Sabahleyin Çıktım Odun Yoluna - Acıpayam yöresi Sabahleyin çıktım odun yoluna Hiç bakmamışım anam sa?ıma soluma Dolaşık taşlarda koydum ölüme Yetiş anam yetiş aldırdın beni Dolaşık taşlarda koydum ölümü Issız derelerde sabah olmadı Çağladı kanlarım anam dere olmadı Bir zaman yanıma kimse gelmedi Yetiş anam yetiş aldırdın beni Dolaşık taşları öldürdü beni Oduna gittim cuma ertesi Mevkiyi sorarsen Dolaşık deresi Anam ne zorumuş çiçek alması Yetiş anam yetiş aldırdın beni Dolaşık taşlarda koydun ölümü Doktorlar savcılar keşfe geldiler Al kanlar içinde beni gördüler Yazık olmuş eyvah gence dediler Yetiş anam yetiş aldırdın beni Doalşık taşları öldürdü beni hikayesi:1953 yılının bir ilkbahar sabahında Acıpayam ı Dodurgalar kasabası davul ve zurna sesleriyle şenlenir ![]() ![]() Günlerden cumartesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazanlar kurulmaya, kuzular oğlaklar kesilmeye dururken şimdi sıra düğün odununa gelmiştir düğün sonrası yakılacak olan odunu getirmek üzere, sabahın erken saatinde delikanlılar, damadın yakın arkadaşları düğün evinde toplanırlar ![]() Düğün odununa giden genç sayısı ile at araba merkep (eşek) sayısı düğün sahibinin hatırlık derecesine göre değişir ![]() ![]() ![]() ![]() Odun dağında türküler söylenip, eğlenilerek odunlar kesilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali korka korka çıktığı kayanın başındaki sarmaşıklardan bir tutam koparır, ineceği sırada bir güzel sarmaşık daha gözüne ilişir onuda koparayım derken, tutunduğu kayanın kopmasıyla birlikte cansız yere düşerek param parça olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkünün öyküsünü ve sözlerini Mansur Kaynak, Acıpayam ın Dodurgalar kasabasında Aşık Ömer San dan derlemiştir (1975) Kaynak : Anonim Bodrum Hakimi İntihar eden Mefaret Hanım'ın öyküsü yarım asırdır filmlere konu oldu, türküsü Bodrum ve Milas yöresinin dilinden düşmedi ama kimse "gerçeği" bilemedi ![]() ![]() ![]() Bodrumlular erken biçer ekini Feleğe kurban mı gittin Bodrum Hakimi Türkiye'nin ilk kadın hakimlerindendi Bodrum Hakimi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Mefaret Tüzün (Bodrum Hakimi) Tavşanlı 1906 - Bodrum 1954 Türkiye'nin ilk kadın hakimlerinden olan Tüzün, 24 Eylül 1951 yılında Bodrum'da göreve başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Bodrum'da iz bırakanlar takviminde böyle tanıtılıyor Bodrum Hakimi Mefaret Tüzün ![]() ![]() ![]() Mefaret Hanım'ın arkasından halkın yaktığı türküyü yıllar sonra seslendirip yeni albümüne alan Tolga Çandar, uzun süre bu sırrın izini sürmüş ![]() ![]() Bunlardan bir tanesine göre, Hakim Hanım Bodrum'da bir gence idam cezası vermiş ![]() ![]() ![]() Anlatılan diğer öyküler ise ayrıntıları farklı olsa da Mefaret Hanım'ın ölümünün arkasında bir aşk olduğu yolunda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şu Bodrum'un dağlarında ceylanlar dolaşır Kara haber Mefaret Hanıma pek tez ulaşır Bodrum'da sıkı sıkı mühürlenmiş ağızlardan yarım yamalak dökülenler ise, hakim hanımın sevgilisinin filmdeki gibi bir suçlu değil, Bodrum'un savcısı olduğu yönünde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mefaret Hanım'ın son gecesine ilişkin anlatılanlar ise daha da hazin ![]() ![]() ![]() ![]() Uslu dur kadınım çıldırtma beni Ben artık bildiğin o ten değilim Bir başka yağmurla ıslak mendilim Yeter artık ağlatma beni Uslu dur kadınım çıldırtma beni Dökülmüş yaprağım, sararmış güzüm Çiğli kirpiklerle yaşlıdır gözüm Bu gurbet ellerde ben bir öksüzüm Yeter artık ağlatma beni Uslu dur kadınım çıldırtma beni Bu konser Bodrumlular'ın Mefaret Tüzün'ü son görüşü oluyor ![]() ![]() ![]() ![]() Hakim Hanım'ın memleketi Kütahya Tavşan Hakim Hanım sen eyledin bizleri perişan Bu Kütahya konusu da ayrı bir muamma ![]() ![]() ![]() ![]() Çandar, kendisini çocukluğundan beri derinden etkileyen bu kadının peşini bırakmamaya kararlı ![]() ![]() ![]() ![]() Türkü, Bodrumlular'ın yaktığı bir ağıt ama Milaslı radyo sanatçısı Nazmi Yükselen onu TRT repertuvarına girecek şekilde düzenlemiş ve 60'lı yıllarda plağa okumuş ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl astın Mefaret Hanım ipe de kendini Altın makas gümüş bıçak ile doğradılar tenini Hekimoğlu Hekimoğlu derler benim de aslıma Aynalı martin yaptırdım narinim kendi nefsime Konaklar yaptırdım döşetemedim ![]() Ünye de Fatsa bir oldu narinim baş edemedim Konaklar yaptırdım mermer direkli Hekimoğlu sorarsan narinim demir yürekli Bahçe armut dibinde kaymak yedin mi Hekimoğlu'nu görünce narinim budur dedin mi Çiftlice Muhtarı ****tur ******** Hekimoğlu geliyor narinim uçkur çözerek Hekimoğlu derler bir ufak uşak Bir omzundan bir omzuna narinim yüz arma fişek Ordu dolaylarında yaşayan Hekimoğlu, yoksul bir ailenin çocuğudur ![]() ![]() ![]() Yörede egemenlik kurmuş bir Gürcü Beyi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Bey, iki gencin ilişkisinin bu noktaya vardığını duyar duymaz Hekimoğlu'na düşman olur ve ona savaş açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu'nun dağa çıkış nedenini ve biçimini bilen, duyan yöre köylüleri kendisine kucak açarlar ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu, artık Gürcü Beyinin korkulu düşü olmuştur ![]() kendisini sürekli jandarmaya şikayet eder ve kesintisiz izletir ![]() ![]() ![]() Hatta bir defasında, Beyin adamlarından birinin ihbarı üzerine Hekimoğlu'nun kaldığı evi jandarmalar basıyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu, kaçmaya kaçıyor ama, Beyin, iki amca oğlunu öldürttüğünü haber alıyor ve doğru Çiftlice köyüne iniyor ![]() ![]() işbirliği içindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olayın sonucuna ilişkin iki söylenti var halk arasında : 1-Hekimoğlu, çatışma sırasında ![]() ![]() 2 -Atına atlıyor, elini karın bölgesinden aldığı yaralara basarak Ordu'ya kadar geliyor ve burada ölüyor ![]() Hekimoğlu, tipik bir <<erdemli başkaldırıcı>> örneğidir ![]() ![]() ![]() ![]() Hekimoğlu denince, hemen akla gelen bir özelliği de <<aynalı martini>> dir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yüzden Hekimoğlu'nun, adı, Hekimoğlu'nun adı <<aynalı martin>>le özdeşleşmiştir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ege Bölgesine Ait Tüm Türküler - Ege Bölgesine Ait Tüm Hikayeler Nelerdir?Kerimoğlu Zeybeği Of aman of aman of Şu Muğla'nın damları da damları Al kanlara boyanmış Kerimoğlu'nun her yanı da her yanı Of aman of aman of Şu Muğla'ynan Yerkesiğin arası Yaktı da beni Kerimoğlu'nun Kaşlarının karası Of aman da aman da Kara Dağların sandalı da sandalı Al kanlara boyanmış Kerimoğlu' nun her yanı da her yanı Of aman da aman da Eyüpüm gitti bulunmaz Elleme kör olası arap Uykularda adam vurulmaz Ülkenin her yöresinde olduğu gibi çeşitli sebeplerden dolayı mevcut kayıtlara göre 16 ![]() ![]() ![]() 20 ![]() ![]() ![]() Kerimoğlu Eyüp (1882-1901); bugün Yeşilyurt olarak bilinen Pisilidir ![]() ![]() Küçük yaşta babası Hüseyin'i kaybeder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kerimoğlu Eyüp'ün ağabeyi Hüseyin, ağırlığı Kafaca'da bulunan bir çok dostu olan bir kişidir ![]() ![]() ![]() ![]() O yıllarda Pisi'nin muhtarı İzzet Ağa'dır ![]() ![]() ![]() ![]() 1901 yılı baharında bugün Pisi'de Maşat adı verilen yerde bir düğün kurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olayı İzzet Ağa zaptiyeye bildirmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pisi ve Yerkesik dağlarında gezinir ![]() ![]() ![]() *** Denizin Dibinde Hatcam - (Çeltikçi yöresi) Denizin Dibinde Hatçam Demirden Evler Ak Gerdanın Altında Çiftedir Benler Al Kınalı Parmaklar Da O Beyaz Eller Yolcuyu Yolundan Anam Eyleyen Dilber Dalga Dalga Dalga Dalga Dalgalanıyor Hatçamı Görenler Anam Sevdalanıyor Alçaklara Duman Çökmüş Yükseklere Buz Gel Sarılalım Kaçalım ince Belli Kiz Yüce Dağ Başında Hatçam Ekin Ekilmez Yağmur Yağmayınca Anam Kökü Sökülmez Ellerin Köyünde Hatçam Kahır Çekilmez Doldur Ağuları içelim Hatçam Dalga Dalga Dalga Dalga Dalgalanıyor Hatçamı Görenler Anam Sevdalanıyor Ovalara Duman inmiş Göremedin Mi A Kız Kendi Saçını Öremedin Mi Arvallinin Önünde De Pınarlar Harlar Hatçam Çıkmış Pencereye Ay Gibi Parlar Ben Hatçamı Yitirdim Dumanlı Dağlar Gözlerimin Pınarları Durmadan Çağlar Onu Onu Onu Onu Onun Onuna Ben De Yandım Hatçanın Basma Donuna Alçaklara Karlar Yağmış Üşümedin Mi Sen Bu İşin Sonunu Düşünmedin Mi TÜRKÜ HİKAYESİ Denizin Dibinde Hatcam - Çeltikçi yöresi Burdur’dan Antalya’ya doğru giderken yaklaşık 38 km ![]() ![]() Hikayeye göre Hatçe isminde bir güzel kadın köyün meydanındaki duvarında çift oluklu pınar bulunan bir evde oturur ![]() ![]() Hatçe güzel ve alımlı bir köy güzelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ege Bölgesine Ait Tüm Türküler - Ege Bölgesine Ait Tüm Hikayeler Nelerdir?İslam Oğlu - Usak Bundan 200 yıl kadar önce uşak yöremizde İslam oğlu adında biri yaşarmış ![]() İslam Oğlu köyünde, yufka yürekli tanınan iyilik sever kimseyi incitmeyen bir insanmış ![]() Cana kıyacağı kimsenin aklından bile geçmeyen İslam Oğlu bir gün kahvede otururken ufak bir münakaşa sonunda arkadaşını öldürüyor ![]() ![]() İslam Oğlu nun peşine bir çok zaptiye salınıyor fakat aylarca ele geçmiyor ![]() Bir gün köyün yakınlarında ulu bir çınar ağacının altında otururken köylüler İslam oğlu nu görüyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() Yere yığılmayan İslam oğlunu ölmedi zanneden köylüler 4 gün yakınına varamıyorlar ![]() ![]() İslam oğluna yakılan bu türkü bugün hala uşak yöresinde düğünlerde söylenir ![]() Ellerde kaşıklar çalınarak, kıvrak zeybek olarak oynanır ![]() İslam oğlu efem derler benim şanıma Üç atlı gelemiyor yanıma İslam oğlu iner gelir inişten Her yanları görünmüyor gümüşten İslam oğlu kale yapar taşınan Gözlerim doldu alkan ile yaşınan ***Yörük Ali Bu türkünün daha bir çok kıtaları, Ege havalisinde söylenmekte ise de, muhite göre değişmeler olmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yörük Ali’nin evleri, Aman Yörük Ali, Yıkılası her yeri, Canım Yörük Ali, Almış macur kızını, Alamasın sen beni, Sıvattırsın her yeri(evleri) Verem ederim seni ![]() Aman Yörük Al, Yörük Ali’nin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Canım Yörük Ali, Dolu molu bir şişe, Alamazsın sen beni, Yörük Ali’yi gören, Verem ederim seni ![]() ![]() ***Ferayi'dir Kızın Adı Şu bizim Milâs, tarih boyunca iki uygarlığa başkentlik etmiştir ![]() ![]() Menteşe beylerinden Yakup'un oğlu İlyas, av meraklısı, dağlar sevdalısıymış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İn misin, cin misin? diye sormuş ![]() - Ne in'im, ne cin! Sencileyin bir insanım ![]() - Peki, ne arıyorsun bu dağ başında? - Kuzularımı, oğlaklarımı güderim ![]() - Ben mi? av avlayıp kuş kuşlardım ki; bugün bahtım karşıma seni çıkardı ![]() - Ferayi ![]() - Ferayi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Benim Türkmen adımı Beyenmedin yalım "galiba"? - Yoo ![]() ![]() - Ya senin adın ne? Neyin nesi, kimin fesisin? - Adım İlyas ![]() ![]() - Ooo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlyas Bey, Ferayi'nin sunduğu çökeleği bazlamaya sarıp yemiş, tas tas ayran içmiş ![]() - Benle evlenir misin Ferayi? - Bunu anam-atamla konuşman gerek bey ![]() ![]() İlyas Bey dönmüş Milas'a ![]() - Ana can, hep, benim evlenmemi ister durursun değil mi? - Hemde nasıl! Hayrola, buldun mu yoksa gönlünün sultanını? - Buldum ana ![]() ![]() - Olur oğul ![]() - Göktepe'de oba kurmuş Yörük kızı Ferayi ![]() Yakup bey, adamlarından birkaçını yanına alıp, varmış, Ferayi'nin obasına ![]() - Gelişimiz şundandır ki; diye söze başlamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bey bu, sözü buyruktur ![]() - Civan oğlun İlyas'a kız vermek, obamıza şan verir, demiş ![]() Düğün hazırlıklarına tezelden başlanması kararlaştırıldıktan sonra konuklar daha oturmamışlar ![]() ![]() Onlar obadan uzaklaşırken, Ferayi'nin ağabeyi Mıstık dönmüş sürüyü yaylatmaktan ![]() ![]() - Obamızın başına devlet kuşu kondu oğul! diye girmiş söze; "Yakup Beyoğlu İlyas Bey, bacın Ferayi'ye gönül koymuş ki; babası Ferayi'yi istemeye gelmiş ![]() ![]() ![]() Mıstık: - O İlyas olacak beyoğlu Ferayi'yi nerde görmüş? demiş ve "Anlaşılan Ferayi onunla yavuklanmadan (nişanlanmadan) görüşmüş ![]() ![]() ![]() ![]() - Ferayi, bakmış ki başka yol yok; haber salmış İlyas Bey'e: "- Beni falan gün Kanlı Kapuz'un (kanyonun) ağzında bekle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ferayidir gızın adı Ferayi de yandım aman Esmer yarim de aman da Ferayi Türkmen de gızı,katarlamış mayayı of yandım aman Esmer yarim de aman da mayayı Ninni ninna,ninni ninnana,nininih,ninaynam Aman da aman Ferayi Demirciler demir döğer,tuncolur öf yandım aman Esmer yarim de aman da tuncolur Sevip sevip ayrılması,gücolur öf yandım aman Esmer yarim de aman da gücolur *** KAR MI YAĞDI KÜTAHYA'NIN DAĞINA Kar mı yağdı Kütahya'nın dağına Ateş düştü ciğerimin bağına Gül donatmış şalvarının ağına Kayırma sevdiğim gün böyle kalmaz Kanar yüreğimin ateşi sönmez Çubuğum yok yol üstüne uzatsam Dermanım yok yar yolunu gözetsem Menendin yok seni kime benzetsem A dağlar ey dağlar laleli dağlar Elleri koynunda bir gelin ağlar Melek misin yeşil donlar giyersin Cellat mısın tatlı cana kıyarsın Çocuk musun el sözüne uyarsın Açıldı çiçekler gelmedi yazlar Elleri koynunda bir gelin ağlar ![]() Kütahya eski Osmanlı Sancağı olması münasebetiyle fazlasıyla kültür ve folklor zenginliğine sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan yıllar önce o yılki kazancı kötü olan bir aile Ilıcaya gidemeyeceklerini anlayınca bir çare ararlar ve sonunda evlerinin çatı kiremitlerini satıp döndüğümüzde çalışır tekrar alırız diyerek, Ilıcaya gitmeye karar verirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kar mı yağdı Kütahya’nın dağına aman Ateş düştü Ciğerimin aman , bağına hey! *** Gül döşetmiş Şalvarının ağına aman Gayırma sevdiğimGün böyle kalmaz Yanar derunumun ateşi sönmez hey! Diyerek ağıtlar yakarlar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|