![]() |
Hangi Vitamin Neden Ve Ne Kadar Alınmalı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hangi Vitamin Neden Ve Ne Kadar Alınmalı?Hangi Vitamin Neden Ve Ne Kadar Alınmalı? Hangi Vitamin Neden Ve Ne Kadar Alınmalı? Harvard Tıp Fakültesi ve Amerikan Beslenme Bilimi Derneği araştırdı, Newsweek açıkladı ![]() Newsweek dergisi, son sayısının kapağını beslenme şeklinin sağlık üzerindeki etkilerine ayırdı ![]() ![]() Neye yarar?: Damarlara zarar veren 'homocysteine' isimli kimyasalın seviyesini düşürür ![]() Dozu: 31-50 yaş: günde 1,3 mg 51+: Günde 1,5-1,7 mg Kaynaklar: Baklagiller, et, balık, turunçgiller, muz, karpuz ![]() B12 VİTAMİNİ Neye yarar?: Sinir hücrelerini korur ![]() ![]() ![]() ![]() C VİTAMİNİ Neye yarar?: Katarakt ile meme ve mide gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır ![]() Kaynak besinler: Turunçgiller, brokoli, dolmalık biber, lahana, çilek ![]() FOLİK ASİT Neye yarar?: Hamilelikte alınırsa doğumdan gelen kusurları önler, kolon kanseri ve Alzheimer'a karşı koruyucudur ![]() ![]() ![]() ![]() A VİTAMİNİ Bulgu ve endişeler: Görme yeteneğini korur, katarakt riskini azaltır ![]() ![]() ![]() D VİTAMİNİ Neye yarar?: Kalsiyumla birlikte alındığında kemik kırılmasına karşı korur ![]() ![]() Dozu: 31-50 yaş: günde 200 IU 51-70 yaş: 400 IU Kaynak besinler: Süt ve tahıl, balık ve margarin ![]() E VİTAMİNİ Neye yarar?: Hücrelere zarar veren molekülleri etkisiz hale getirir ![]() ![]() ![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ile tahıllar ![]() K VİTAMİNİ Neye yarar?: Kan pıhtılaşması için gereklidir, kemikleri korur ![]() ![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar ve karaciğer ![]() KALSİYUM Bulgu ve endişeler: Kemikler için çok önemlidir ![]() ![]() Kaynak besinler: Süt, peynir, yoğurt, brokoli, lahana ve portakal suyu ![]() MAGNEZYUM Neye yarar?: Kalbi korur ve kan basıncını düşürür ![]() ![]() Kaynak besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, tam tahıllardan yapılan spagetti, tahıllar ve baklagiller ![]() POTASYUM Neye yarar?: Hipertansiyon riskini azaltır, kemiklerin mineral yoğunluğunu artırır ![]() Dozu: 31+: günde 4700 mg Kaynak besinler: Kırmızı ve beyaz et, balık, süt, bamya, muz, domates, dolmalık biber ve portakal ![]() DEMİR Neye yarar?: Kandaki oksijen akışını sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() SELENYUM Neye yarar?: Bazı kanser türlerinden korur ![]() ![]() ![]() Vitaminler, vücutta metabolik gereksinimler için vazgeçilmez olan organik maddelerdir ![]() ![]() ![]() Temel olarak iki çeşit vitamin vardır: Yağda Eriyen Vitaminler ve Suda Eriyen Vitaminler ![]() Yağda eriyen vitaminler A vitamini D vitamini E vitamini K vitamini Suda eriyen vitaminler B1 vitamini B2 vitamini B3 vitamini B5 vitamini B6 vitamini B8 vitamini B9 vitamini B12 vitamini C vitamini P vitamini Sağlıklı yaşam için hangi besinler gereklidir? Besinlerin dört ana öğesi olan proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve yemek tuzu gibi makro besleyiciler saf olarak alındıklarında, yeterli miktarlarda vücuda girseler bile, sağlıklı durumun sürdürülmesini sağlayamazlar ![]() ![]() Vücudumuz için gerekli olan vitaminlerin tümünü besinlerden alabilir miyiz? Evet ![]() ![]() ![]() Besinler beklediğinde vitamin kaybına uğrarlar mı? Besinler pişirme, saklama ve ısıtma sırasında vitamin kaybına uğrayabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Kadınlar, erkeklere oranla beslenme bozukluklarına daha mı duyarlıdırlar? Kadınların çoğunun kalori gereksinimi ve aldıkları kalori miktarı, erkeklerden azdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gebe ve emziren kadınların hangi vitaminlere gereksinimi vardır? Gebelik ya da süt verme süresince gerek anne gerekse fetus veya bebeğin, A, C, B1, B6, B12, folik asit vitaminlerinin yanı sıra, demir, kalsiyum gibi mineral gereksinimleri artar ve bu ihtiyacı karşılayabilmek için vitamin preparatlarına başvurmak gerekebilir ![]() Kalsiyumun vücut için önemi nedir? Kalsiyum; doğumdan yaşlılığa kadar, kemik, diş ve tırnakların sağlıklı oluşumunu ve devamını sağlamanın yanında kemik kaybının önlenmesi için gereklidir ![]() ![]() 30 yaşın üzerinde kadınların vitamin + kalsiyum takviyesine neden ihtiyacı vardır? Özellikle 30 yaşından sonra kadınlar daha fazla kalsiyum kaybetmeye başlarlar ![]() ![]() ![]() ![]() Demirin insan vücudu için önemi nedir? Kanın en önemli fonksiyonel komponentini oluşturan demir, dokuya oksijen taşınması ve böylece dokudaki oksidasyon olaylarının sürdürülmesi için gereklidir ![]() ![]() Kadınların erkeklerden daha fazla demire ihtiyacı var mıdır? Erkeklerin demir ihtiyacı günde 10 mg, kadınların 15 mg'dır ![]() ![]() ![]() Adet öncesi gerginlik (Premenstrüel sendrom) belirtileri nedir? Adet öncesi gerginlik olarak da bilinen premenstrüel sendrom (PMS) kadınlarda adetten 5 ile 11 ![]() ![]() ![]() Adet öncesi gerginlik (Premenstrüel sendrom) nasıl önlenir? Bu tip şikayetleri önlemek için egzersiz yapmalı, özellikle bu dönemlerde beslenmeye özen gösterilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Vitamin hapları günün hangi saatinde alınır? Belli saatlerde almanın önemi var mıdır? Vitamin hapları günün herhangi bir saatinde alınabilir ![]() ![]() Vitamin hapları uzun süre kullanılabilir mi? Evet ![]() ![]() ![]() ![]() İklim ve coğrafi bölge vitamin gereksinimini etkiler mi? İklim ve coğrafi bölge koşullarına göre D vitaminine olan gereksinim değişebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hangi Vitamin Neden Ve Ne Kadar Alınmalı? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hangi Vitamin Neden Ve Ne Kadar Alınmalı?![]() Doğal Vitaminler ve Hastalıklar İlaçlar gün geçtikçe tıbbi bir malzemeden çok sanki "hızlı tüketim ürünü" imişcesine pazarlanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ADAÇAYI Gaz giderici AHUDUDU Kan temizleyici, idrar söktürücü ANASON Hazımsızlık ASMA Sarılık ve ishal AVOKADO Hücre koruyucu AYVA İshal ve dizanteri BADEM Bedensel ve ruhsal yorgunluk BAKLA İdrar yolları rahatsızlıkları BAMYA Halsizlik BEZELYE Sinirsel rahatsızlıklar BROKOLİ Kanser önleyici BUĞDAY Kanser önleyici ÇAM FISTIĞI Verem ve Akciğer Hastalıkları ÇİLEK Boşaltım sistemi ÇÖREKOTU İştah kaybı DEFNE Ateş düşürücü DOMATES Kanser önleyici DUT İdrar söktürücü EBEGÜMECİ Göğüs ağrıları ELMA Kabızlık ENGİNAR Üre ve Kolesterol FESLEĞEN Öksürük FINDIK Bedensel ve ruhsal yorgunluk GREYFURT Kolesterol HAVUÇ Kalp ISIRGAN Kanamalar ISPANAK Kanser önleyici ve göz İNCİR Barsak Sorunları KARANFİL Dezenfektan KEKİK Barsak iltihabı KIRMIZI BİBER Bağışıklık sistemi KİRAZ Ağrı kesici KİVİ Sindirim sorunları ve kabızlık KUŞBURNU Raşitizm KUŞKONMAZ Hazımsızlık LAHANA Kanser önleyici MANTAR Bağışıklık sistemi MARUL Kemik erimesi MAYDANOZ İdrar söktürücü MISIR Enerji verici MUZ Adet sancısı NAR İshal NOHUT Süt üretici PATATES Kabızlık ve halsizlik PIRASA İdrar söktürücü PORTAKAL Kanser önleyici SALATALIK Deri ve Kabızlık SAHLEP Öksürük SOĞAN VE SARIMSAK Yüksek Tansiyon ve Kalp SOYA Hücre yenileme TARÇIN Ruhsal sıkıntılar TERE İştah kaybı TURP Böbrek ve karaciğer ÜZÜM Kan temizleyicisi VİŞNE İshal YER ELMASI Kabızlık YOĞURT Bağışıklık Sistemi ZENCEFİL Barsak Bozukluğu, İştah Kaybı ZEYTİN Karaciğer, Yüksek Tansiyon B1 Vitamini (~Thiamin) Neden Gerekli : Hücre oluşumu, dolaşım sistemi ve sinir sistemimiz için gereklidir ![]() Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir ![]() Nelerde Bulunur : Kuru fasulye, yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler Eksikliği : iştah kaybı, görme bozukluğu, sinir hastalıklarına neden olabilir ![]() Günlük Gereksinim : 1,5 mg ![]() (~Riboflavin) Neden Gerekli : Besinlerdeki enerjinin açığa çıkmasında etkendir ![]() Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir ![]() ![]() Nelerde Bulunur : Badem, Buğday, Peynir Eksikliği halinde : Kaşıntı, gözlerde yanma ya da ışığa duyarlılık Günlük Gereksinim : Yetişkinlerde 1 ![]() ![]() (~Niasin) Neden Gerekli : Sinir ve sindirim sistemi için gereklidir ![]() Nelerde Bulunur : Brokoli, Havuç, Peynir, Mısır Unu, Süt, Patates ve Domates Eksikliği halinde : Sinir sisteminde fonksiyon bozukluğu Günlük Gereksinim : Yetişkinlerde en fazla 1 ![]() ![]() (~Pantotenik Asit) Neden Gerekli : Besinlerin enerjiye çevrilmesinde kullanılır ![]() Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir ![]() ![]() Nelerde Bulunur : Yumurta, Peynir, Fasulye, Tahıllar, Bezelye, Patates, Mısır, Kuru Yemişler ![]() Eksikliği halinde : Sinir ve solunum bozuklukları Günlük Gereksinim : 10-1000 mg ![]() (~Pyridoxine) Neden Gerekli : Bağışıklık sistemini korur ve kalbin işlevine destek olur ![]() Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir ![]() ![]() Nelerde Bulunur : Muz, Patates, Ispanak, Bezelye, Havuç, Yumurta, Hububatlar Eksikliği halinde : Sinir bozukluğu, kaşıntı, bağışıklık sisteminde zayıflama Günlük Gereksinim : 2 mg ![]() (~Kobalamin) Neden Gerekli : Sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde etkendir ![]() Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir ![]() ![]() Nelerde Bulunur : Hayvansal gıdalarda bulunur Eksikliği halinde : Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma Günlük Gereksinim : 1-10 mg ![]() (~Retinol) Neden Gerekli : Özellikle deri, saç ve diş eti sağlığı için gereklidir ![]() Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir ![]() ![]() Nelerde Bulunur : Yeşil ve sarı sebzelerde, tahıllarda bulunur Eksikliği halinde : Gece körlüğü, diş ve dişeti rahatsızlıkları, eklem ağrıları Günlük Gereksinim : 800-1000 mg ![]() (~Ergokalsiferol) Neden Gerekli : Kemik ve deri gelişimi için gereklidir ![]() Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir ![]() Nelerde Bulunur : Balık yağı ve yumurta sarısı (yoğun olarak) Eksikliği halinde : Raşitizm Günlük Gereksinim : 5-10 mcg ![]() ![]() Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir ![]() Nelerde Bulunur : Bitkisel yağlar ve buğday tanesi Eksikliği halinde : Göz bozuklukları, sinirlilik hali, kanser riskinde artış K Vitamini Neden Gerekli : Kanın pıhtılaşmasını sağlar ![]() Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir Nelerde Bulunur : Lahana, Karnıbahar, Ispanak, Soya ve Tahıllar Eksikliği halinde : Kontrolsüz kanamalar Günlük Gereksinim : 60-85 mg ![]() |
![]() |
![]() |
|