|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlatım, çekirdeğin, resimli, yapısı |
![]() |
Çekirdeğin Yapısı Nedir? Çekirdeğin Yapısı Resimli Anlatım - Çekirdeğin Yapısı Nasıl |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çekirdeğin Yapısı Nedir? Çekirdeğin Yapısı Resimli Anlatım - Çekirdeğin Yapısı NasılÇekirdeğin Yapısı Nedir? Çekirdeğin Yapısı Resimli Anlatım - Çekirdeğin Yapısı Nasıl Çekirdeğin Yapısı Nedir? Çekirdeğin Yapısı Resimli Anlatım - Çekirdeğin Yapısı Nasıl Hücre çekirdeği Hücre çekirdeği yani Nükleus, tanecikli ve lifli bir yapıya sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Organeller Vücut için organ ne ise hücre için de organel odur ![]() ![]() ![]() Özellikle karmaşık yapıdaki ökaryot hücrelerde birçok organel çeşidi bulunur ![]() ![]() ![]() Mitokondriler 2-3 mikron uzunluğunda 0,5 mikron çapında elektron mikroskobuyla kolayca görülebilen elips biçiminde parçalardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lizozomlar Yuvarlak, zarla çevrili, içersinde eritici (hidrolitik) enzimleri içeren organellerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Golgi aygıtı(cisimciği) Golgi aygıtı ya da kompleksi, zarımsı tüp ve keseciklerin biraraya gelmesiyle meydana gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Endoplazmik retikulum Endoplazmik retikulum, sitoplazmada besin dolaşımını, yağ ve hormon sentezini sağlayan, hücre zarı ve çekirdek zarı arasında yer almış bir sıra karışık kanallar sistemidir ![]() ![]() Plastitler Yalnızca bitki hücrelerinde bulunurlar Plastitler; Kloroplastlar, Kromoplastlar ve Lökoplastlar olmak üzere üçe ayrılır: ![]() Bitki hücrelerinde görülen kloroplastlar
Ana madde: Vakuol Kofullar, içleri kendilerine has bir özsu ile dolu yapılar olup bitki hücrelerinde hayvan hücrelerinden daha fazla bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Hücrelerdeki farklı ve benzer yapılar [değiştir] Yapı Prokaryot Hücre Bitki Hücresi Hayvan Hücresi Kısaca Görevi Hücre zarı Var Var Var Madde alış-verişi ve sitoplazmayı ortamdan ayırmak Hücre çeperi Var Var Yok Koruma ve destek Ribozom Var Var Var Protein sentezi Mitokondri Yok Var Var Enerji (ATP) üretim merkezi Plastitler Yok Var Yok Çeşitli pigmentleri taşımak, besin depo etmek Klorofil Var (bazılarında) Var (çoğunda) Yok Fotosentez yapmak Sentrozom Yok Yok Var Hücre bölünmesinde görevli Lizozom Yok Benzeri var Var Hücre içi sindirim yapmak Golgi aygıtı Yok Var Var Hücre dışına salgı yapmak Endoplazmik retikulum Yok Var Var Madde taşınması ve depolanması, lipid sentezi Koful (Vakuol) Yok Var (büyük) Var (küçük) Geçici depolama birimi Çekirdek Zarla çevrili değil Var Var Hücrenin kalıtım ve yönetim merkezi Çekirdekçik Yok Var Var RNA ve ribozom sentezi |
![]() |
![]() |
![]() |
Çekirdeğin Yapısı Nedir? Çekirdeğin Yapısı Resimli Anlatım - Çekirdeğin Yapısı Nasıl |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çekirdeğin Yapısı Nedir? Çekirdeğin Yapısı Resimli Anlatım - Çekirdeğin Yapısı Nasıl![]() Hücre çekirdeği yani Nukleus, tanecikli ve lifli bir yapıya sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sitoplazma ![]() Hücre zarı ile çekirdek zarı arasında kalan hücre bölümünü kaplayan, homojen nitelikte, kolloidal ve devamlı değişim halinde bulunan bir eriyiktir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük oranda sudan ibaret olduğu halde ne sıvı ne de katı özellik gösterir yani kolloidal yapıdadır ![]() ![]() ![]() - Endoplazmik retikulum - Mitokondri - Lizozom - Ribozom - Golgi aygıtı - Plastitler - Pronoplast - Koful Hücre Zarı "Sitoplazmik hücre zarı" da denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlk bilimsel model Danielli ve Dawson tarafından ortaya atılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Hücre zarı, gözenekli ve yarı geçirgen yapıya sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Sitoplazmayı çevreleyerek hücreye şekil verir ve dağılmasını engeller ![]() - Madde alış verişini düzenler ![]() - Ozmatik dengenin düzenlenmesinde görev alır ![]() - Salgı görevi vardır ![]() - Enzimleri taşıyıcı görevi vardır ![]() - Uyarı iletimi yapar ![]() - Hücrelerin birbirlerini tanımalarını sağlar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çekirdeğin Yapısı Nedir? Çekirdeğin Yapısı Resimli Anlatım - Çekirdeğin Yapısı Nasıl8 Biyoloji / 9 ![]() ![]() ![]() ![]() Sitoplazma Büyük oranda sudan ibaret olan sitoplazma çözünmüş ve dağılmış tanecikler içerir ![]() ![]() Çekirdek Tanecikli ve lifli bir yapıya sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Golgi aygıtı G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Koful Tek hücrelilerde boşaltım organelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mitokondriler 2-3 mikron uzunluğunda 0,5 mikron çapında elektron mikroskobuyla kolayca görülebilen elips biçiminde parçalardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Plastitler Yalnızca bitki hücrelerinde bulunurlar ![]() ![]() Kloroplastlar, yeşil renklidir, klorofil içerirler ![]() ![]() ![]() Kromoplastlar, renkli plastitlerdir ![]() ![]() ![]() Lökoplastlar, renksizdirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ribozom Endoplazmik retikulum kanalcıkları boyunca sıralanmış ve sitoplazmada dağınık olarak bulunan protein sentezinin başladığı yapılardır ![]() ![]() ![]() ![]() Sentriyoller Sadece hayvan hücrelerinde bulunmakla beraber, çok az bitki hücresinde de rastlanmıştır (protistalarda bulunur) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hücre Yapısı: 1)Çekirdekçik 2) Çekirdek 3)Ribozom 4)Vezikül 5)Granüllü (Tanecikli)Endoplazmik Retikulum 6)Golgi Aygıtı 7)Sitoiskelet 8)Granülsüz (Düz)Endoplazmik Retikulum 9)Mitokondriler 10)Koful 11)Sitoplazma 12)Lizozom 13)Sentriyoller |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çekirdeğin Yapısı Nedir? Çekirdeğin Yapısı Resimli Anlatım - Çekirdeğin Yapısı NasılKoful Kofullar, içleri kendilerine has bir özsu ile dolu yapılar olup bitki hücrelerinde hayvan hücrelerinden daha fazla bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Hücre Duvarı Bitki hücresi, hücre duvarı yeşil renkteHücre duvarı tüm bitki hücrelerinde görülen bir yapıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fotosentez yapmamalarına rağmen çok hücreli mantarlarda da hücre duvarı görülür ![]() Ribozom Ribozomlar, endoplazmik retikulum kanalcıkları boyunca sıralanmış ve sitoplazmada dağınık olarak bulunan [[protein sentezinin]] başladığı yapılardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Angström*: 1x10-7 Plastitler KLOROPLASTLAR Kloroplastlar,parlak turuncu,sarı veya kırmızı renkli,yağda çözünen pigmentleri taşıyan plastitlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KROMOPLASTLAR Kromoplastlar, renkli plastitlerdir ![]() ![]() ![]() LÖKOPLASTLAR Lökoplastlar, renksizdirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Endoplastik Retikulum Endoplazmik retikulum; sitoplazmada besin dolaşımını, yağ ve hormon sentezini sağlayan, hücre zarı ve çekirdek zarı arasında yer almış bir sıra karışık kanallar sistemidir ![]() ![]() Golgi Aygıtı Golgi aygıtı ya da kompleksi, zarımsı tüp ve keseciklerin biraraya gelmesiyle meydana gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lizozom Hücrenin sindirim görevini üstlenmiş olan yapılardır ![]() ![]() ![]() Mitokondri Hücrenin enerji meydana getirici üniteleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prokaryot ve Ökaryot Hücreler PROKARYOT HÜCRELER Bakteriler ve mavi-yeşil alglerdeki hücre tipleri bu gruba girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖKARYOT HÜCRELER Ökaryotlar (Lat ![]() ![]() ![]() Kalıtsal materyal, hücre içerisinde belirli bir zarla çevrilmiş çekirdeğin içinde bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Hücrenin Biçimleri Hücreler çok çeşitli biçimlerde olabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Mikron*: Bir mikron, milimetrenin binde birine eşittir ![]() Hücre Yapısı Atomların molekülleri, moleküllerin makromolekülleri, makromoleküllerin makromoleküler kompleksleri oluşturmasıyla, dokuların en küçük yapı taşları olan ve yaşamın tüm özelliklerini sergileyen hücreler oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çekirdeğin Yapısı Nedir? Çekirdeğin Yapısı Resimli Anlatım - Çekirdeğin Yapısı Nasıl![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() |
![]() |
![]() |
|