Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
besin, besinleri, olarak, taze, tüketiminin, tüketmek, önemi, önemlidir

Taze Besin Tüketiminin Önemi - Besinleri Taze Olarak Tüketmek Neden Önemlidir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Taze Besin Tüketiminin Önemi - Besinleri Taze Olarak Tüketmek Neden Önemlidir?



Taze Besin Tüketiminin Önemi - Besinleri Taze Olarak Tüketmek Neden Önemlidir?
Taze Besin Tüketiminin Önemi - Besinleri Taze Olarak Tüketmek Neden Önemlidir?

Besinlerin Taze Tüketilmesinin Önemi

Bedenimizin ihtiyaç duyduğu demir, kalsiyum, potasyum gibi maddeleri sebzelerden sağlarız Sebzeler asıl olarak taze tüketilmesi gereken besinlerdendir Taze bir sebzenin % 70′i su, % 35′u protein ve % 1′i yağdır Az yağ içermesi sebebi ile diyet programları için de sebze önemlidir

Sebzelerin dondurularak ileri tarihlerde tüketilmesi ile taze tüketimi arasında kuşkusuz fark vardır Sebzeler kesilerek ya da bütün olarak dondurulduklarında besin değerlerinde azalma olur (Eğer sebzeleri dondurarak saklamayı tercih ediyorsanız parçalamadan saklamayı tercih edebilirsiniz) Aynı şekilde taze sebzelerin aşırı haşlanarak ya da pişirilerek yenmesi durumunda da sebzeler taşıdıkları değeri önemli ölçüde kaybedebilirler

Sebzeleri bir çoğumuz konserve olarak da tüketmeyi tercih ederiz Aslında sebzeler konservelendiğinde, çiğ ve dondurulmuş sebzelere kıyasla daha yüksek oranda besin değerini kaybederler Örneğin fasulye çiğ ile kıyaslandığında pişmiş ya da dondurulmuş fasulye lif değerinin % 25′ini, vitamin değerinin ise % 10′unu kaybeder Konserve olarak ise bu değerleri neredeyse % 50′ye yakın yitirir

Sebzeleri genel olarak çiğ tüketmeye pek alışık değilizdir Oysa ki, ıspanak, karnıbahar salata olarak, patates, salatalık meyve olarak rahatlıkla tüketilebilir

Sebzelerin taşıdığı besin değeri ile yetiştikleri toprağın doğallığı arasında da ilinti vardır Toprağın verimli olması halinde sebzeler içerdikleri besin değeri açısından daha faydalı olacaktır Öte yandan aşırı gübre ve kimyevi maddeler sebebi ile yapay olarak zenginleştirilmiş sebzelerin de sağlı açısından yan etkileri olduğu şüphesizdir Tarım ilaçları sebebi ile sebzeleri kullanmadan önce iyice yıkamalıyız Buzdolabında saklarken sebzeleri mümkün olduğunca naylon poşetlerde saklamalıyız doğrusu da sebzenin alındıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmesidir


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.