Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
havuç, nerelerde, yetişir, yetiştiriciliği, yetiştirilir

Havuç - Havuç Nerelerde Yetiştirilir? - Havuç Yetiştiriciliği - Havuç Nasıl Yetişir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Havuç - Havuç Nerelerde Yetiştirilir? - Havuç Yetiştiriciliği - Havuç Nasıl Yetişir?



Havuç - Havuç Nerelerde Yetiştirilir? - Havuç Yetiştiriciliği - Havuç Nasıl Yetişir?
Havuç - Havuç Nerelerde Yetiştirilir? - Havuç Yetiştiriciliği - Havuç Nasıl Yetişir?
HAVUÇ (Daucus carota)
VİTAMİN KAYNAĞI HAVUÇ
Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar Havuç, özellikle A vitamini bakımından çok zengindir, ayrıca B~ ve B2 vitaminlerince de zengindir Son yıllarda uzun, sivri uçlu çeşitlerin yerini Nantes tipi dediğimiz küt, uçlu, odun kısmı denilen özü az ve yumuşak dokulu, ıslah edilmiş çeşitler almıştır
DÜŞÜK SICAKLIK YETERLİ NEM
Havuç kısa gün bitkisidir Bu nedenle az ışık, düşük sıcaklık ve toprak rutubeti yeterli yerlerde en iyi gelişmeyi gösterir Yüksek sıcaklıklarda havuçların boyları kısalmakta düşük sıcaklıklarda uzamaktadır Serin iklim sebzesi olan havuç için en iyi sıcaklık derecesi 15-20°C' dir Bu sıcaklık derecesinde renk maddelerinin oluşumu en yüksek düzeydedir
Şekil 1 Nantes tipi bir havuç çeşidinin hasat olgunluğu
ZENGİN TOPRAK
Havuç derin, gevşek bünyeli, geçirgen, organik maddelerce zengin topraklarda en iyi ürün verir Yüksek toprak asitliğine karşı oldukça hassastır En uygun toprak reaksiyonu pH 6,5-7,5 arasıdır Havuç yetiştirilecek topraklarda drenajında çok iyi yapılması gerekir
ÇOK İYİ TOPRAK HAZIRLIĞI
Havuçlarda üretim tohum ile olur Küçük yapılı havuç tohumları çevre koşullarından fazla etkilendiğinden toprak 2 defa işlenmelidir Birinci işlemede toprak 30-40 cm derinlikte işlenmelidir Birinci işlemeden sonra dekara 2-3 ton yanmış ahır gübresi verilip, ikinci toprak işlemesi yapılır
YABANCI OTLARA DİKKAT
Havuç üretiminde yabancı ot mücadelesi de çok önemlidir Yabancı ot kontrolü 2 devrede yapılır
- Birincisi ekim öncesi, toprak hazırlığı sırasında, suda karışmış ot ilacı olarak toprağa püskürtülür İlaçtan sonra toprak 5-8 cm derinliğinde karıştırılmalıdır bundan sonra toprak tırmıklanıp, iri tezekler kırılır, yabancı maddeler ayıklanır ve hemen ekime geçilir
- Tohumlar çimlendikten sonra bitkiler 2-4 yapraklı devrede ikinci yabancı ot ilaçlaması uygulanır
MÜNAVEBE ŞART
Havuç yetiştirilen tarlalarda en az 3 yıl havuç, kereviz, maydanoz, dereotu yetiştiriciliği yapılmamış olması gerekir Havuç ile münavebeye girmesi en uygun olan sebzeler; ıspanak, marul, fasulye ve bezelyedir
TOPRAK TAHLİLİNE GÖRE GÜBRE
Havuç tarımında en uygun gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılan gübrelemedir Toprak yapısına göre değişmekle beraber genelde dekara 30-40 kg Amonyum nitrat, 40-50 kg Süper fosfat ve 25-35 kg Potasyum sülfat verilmelidir
NE ZAMAN ? HANGİ GÜBRE ?
Azotlu gübrenin 2-3, Potasyumlu gübrenin 1-2 seferde atılması uygun olur Fosforlu ve potasyumlu gübreler ekimden 8nce, Azotlu gübrenin yarısı ekimden önce, diğer yarısı fideler kurşun kalem kalınlığını aldığında verilir Havuç bitkisi azot ve potasyumdan çok hoşlanır Her iki gübrede verimin artmasına ve kalitesinin yükselmesine etki eder Potasyum, havuçta şeker miktarını ve depolama gücünü arttırır
KADEMELİ TOHUM EKİMİ
Havuç tohumlarının ekim zamanı belgelere ve çeşitlere göre değişmekle beraber, şubattan kasım ayına kadar yapılabilir İklim koşullarının uygun olduğu yerlerde, devamlı havuç hasatı sağlayabilmek amacıyla bu tarihler arasında 2-3 hafta ara ile tohum ekilebilir Dekara ortalama 0,5-1 kg tohum gider
SIRAYA EKİM EN İYİSİ
Havuçta en iyi üretim şekli sıraya ekimdir Tarlada 105-110 cm genişlik ve 15-20 cm yükseklik ve aralarında 45 cm'lik su yolu bulunan tahtalar ekim için hazırlanır Bu tahtalar üzerine 25-30 cm aralıklara açılan çizilere belli aralıklarla tohum ekilir Böylece her tahta üzerinde 4 sıra bulunur
EL İLE VEYA MİBZERLE EKİM
Ekim elle yapılabildiği gibi mibzerle de gerçekleştirilebilir Ekilen tohumların üzerine 1-2 cm kalınlığında harç atılır ve tahta tokmaklarla bastırılıp, süzgeçli kovalarla can suyu verilir
3 HAFTADA ÇİMLENME
Havuç tohumları çeşit özelliğine, çevre koşullarına, ekim derinliğine göre değişmekle birlikte ekimden 3 hafta sonra çimlenirler
ÇAPA + SEYRELTME BERABER
Körpe fideler, birkaç yapraklı olduklarında birinci çapa ve seyreltme yapılır Seyreltme ile bitkiler arasında 5-10 cm aralık bırakılır tohum ekiminden yaklaşık 4 ay sonra havuçlar hasat edilecek duruma gelirler
DÜZENLİ SU
Pratik olarak, her çapadan sonra yağış durumuna g6re sulama yapılmalıdır Suyun yeteri kadar olmaması halinde havuçlar gelişemez, suyun devamlı aynı düzeyde olmasında yarar vardır Kurak bir devreden sonra yağmur yağacak veya sulama yapılacak olursa havuçlarda yarılma ve çatlama meydana gelir
ÇATALLANMA - KIRILMA VE YARILMAYA DİKKAT
Havuç köklerinde görülen bozukluklar, çatallanma, eğri uçluluk, enine ve boyuna yarılma, yan kök gelişmesi, kırılma gibi durumlardır Bu bozukluklar; toprak özelliği, toprağın işlenme durumu, sulama şekli ve zamanı, gübreleme durumu, yetiştirme mevsimi, tohumların sık veya seyrek ekilişi ve topraktaki kireç miktarı ile yakından ilgilidir
TARIM TEŞKİLATINA DANIŞ
Havuçta hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda zirai Mücadele teşkilatlarının önerileri dikkate alınmalıdır



DİKKATLI HASAT
Havuçlar normal iriliklerini aldıkları vakit, köklerin fazla sertleşmesine meydan bırakmadan hasat edilmelidir Havuçların kolayca topraktan çıkarılabilmesi için bir gün önceden sulanması çok faydalıdır Havuçlar çatal veya kürek bel veya çapa ile toprak kazılarak hasat edilirler Yapraklar kesilir, atılır, çıkan havuç kökleri topraklı olduklarından bol suda yıkanır, iriliklerine göre demet yapılarak pazara gönderilir
HAVUÇ ZARARLILARI
Havuç sineği (Gül psillası) ( Psila rosae F Dipt Psilidae)
Yaprak pireleri (Leafhoper (Empoasca fabae [Harris]) HomCicadellidae)
Havuç Yetiştiriciliğinde Sarı Yapışkan Tuzakların Kullanılması , önemli zararlılarla mücadelenizi kolaylaştırır



Firmamız tarafından Üretilen
Sarı Yapışkan Tuzaklar
Korum ve Kontrol Genel Müdürlüğü Tarafından KAPAR® SYT Ticari ismi ile 22052006 Tarih ve 5526 Ruhsat No ile Ruhsatlandırılmıştır
Sarı Yapışkan Tuzaklar ; Gelişmiş ülkelerde havuç yetiştiriciliğinde başarı ile kullanılmaktadır SYT Tuzakları havuç tarlalarında yerden 1 m yükseğe 10 m aralıklarla asınız
Siyah Havuç

Siyah havuç kökü sebze olarak kullanılan bir bitkidir Yaprakları çok parçalı, çiçekleri ise şemsiye biçiminde bir arada, küçük, beyaz ve sıktır Siyah havucun derin yumuşak ve kumlu topraklarda iyi yetiştiği tarım uzmanlarınca gözlenmiştir Türkiye'de havucu %100 e yakın verimlilikle üreten bölge İç Anadolu ve Konya yöresidir Siyah havuç üretiminde ise Ereğli ilçesi Türkiye genelinde üretimiyle öncü konumdadır


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.