|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ispanyanın, kültürü, nasıldır, yemek, yerleşim, özellikleri |
![]() |
İspanya'nın Yemek Kültürü Ve Yerleşim Özellikleri Nasıldır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İspanya'nın Yemek Kültürü Ve Yerleşim Özellikleri Nasıldır?İspanya'nın yemek kültürü ve yerleşim özellikleri nasıldır? İspanya'nın yemek kültürü ve yerleşim özellikleri nasıldır? BAŞKENT: MADRİD Başkent Madrid size tam anlamıyla görsel bir şölen yaşatacak olan bir şehirdir ![]() ![]() Almudena Katedrali: Neogotik tarzda inşa edilen bu kilise, şehrin kurucusuna adanmış dinsel bir yapıdır ![]() Prado Museum: 18 ![]() ![]() Palacio Real: 1734'de inşa edilen bu yapı, İspanyol krallarının konutu olarak kullanıldı ![]() ![]() Plaza de Cibeles: Tanrıça Kibele'ye adanmış olan bu meydanın ortasında çok güzel bir çeşme yer alıyor ![]() Plaza de la Indipendencia: 0rijinal duvarları ile bugüne kadar kalan iki kapıdan biridir ![]() ![]() Puerta del Sol: Madridlilerin buluşma merkezi sayılan bu yerde ayrıca, Osoy el Madrono'nun heykeli bulunuyor ![]() Askeri Müze, Boğa Güreşi Müzesi, Cason del Buen Retiro, Belediye Müzesi gibi müzeleri görülmeye değer diğer yapılar arasında yer alıyor ![]() Prado Ulusal Müzesi: Dünyanın en zengin sanat yapıtları koleksiyonuna sahip bu müze, 3 ![]() ![]() Picasso Müzesi: 1881 yılında Malaga'da doğan Picasso 1985-1900 yıllarında Barselona'da yaşamıştır ![]() ![]() ![]() ŞEHİR: BARSELONA Tarihi binaları, geometrik şekillere sahip olan yapıları ve heykelleri ile Barselona, Avrupa kentlerinden ayıran bir çok özelliğe sahiptir ![]() ![]() Ama Barselona'yı bu ihtişama kavuşturan Dali ya da Picasso değildir ![]() ![]() ![]() Katedraller arasında en ünlü olanı ise; şarkılara konu olan La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Katedralidir ![]() Las Ramblas sokağı: Limandan sadece bir kilometre uzakta bu sokak için Barselona’nın kalbi denebilir ![]() ![]() Barselona Limanı: Bu limana binlerce geminin uğraması nedeni ile dünyaya açılan bir köprü gibi düşünülür ![]() ![]() ŞEHİR: SEVİLLA Sevilla şehrinin en önemli özelliklerinde bir tanesi bu şehrin tam anlamıyla bir eğlence şehri olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Flamenko: İspanya’nın yöresel dansı; popüler halk müziği ile çingene ezgilerinin birleşmesinden ortaya çıkan bir müzik, güzel çingene kızlarının hoş kostümleri içinde ayaklarını hafifçe yere vurarak ve el hareketleriyle ortamı ısıtarak yaptıkları bir dans ![]() ![]() ![]() Boğa güreşi: M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İspanya'nın yemek kültürü Türk mutfağına çok benzemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() İspanyol yemekleri arasında en meşhurları; Paella; safranlı pilav ve/veya deniz mahsulleri, tavuk, sebze ve etle yapılan bir yemektir ![]() Tortilla; bir tür omlet ![]() ![]() Tapas; sıcak veya soğuk mezelerden oluşan aperatif yiyeceklere verilen addır ![]() Flan; muhallebiye benzeyen fakat daha koyu bir kıvamında olan bir tür tatlı ![]() Rioja; İspanya’nın en meşhur kırmızı şarabı ![]() Zarzuela; balık, midye ve karideslerden oluşan bir yemektir ![]() Ayrıca; Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır ![]() ![]() Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir ![]() Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek kültürünü de katmışlardır ![]() Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır ![]() ![]() Önce Fenikeliler ve Yunanlılar gelmiş, daha sonra da Romalılar istila etmiştir ![]() Araplar kendi yemek adetlerini, pişirme tekniklerini de getirmişler; zengin İspanyol kültürüne İslam dini ve sanatıyla birlikte Orta Doğu yemek kültürünü de katmışlardır ![]() denizcilikteki üstünlükleri sayesinde Cebelitarık’ı geçerek okyanusa açılmışlar, Amerika kıtasının özellikle orta ve güneyini istila etmişlerdir ![]() türleri, vanilya ve çikolata gibi ürünleri getirerek Avrupa’ya tanıtmışlardır ![]() Avrupa ürün yelpazesini geliştirmiş, hem de İspanyol yemek kültürünün Orta Amerika ülkelerine taşınmasına neden olmuştur ![]() yeme adetleri:İspanyol yaşam tarzı içinde oluşan İspanyol yemek kültürü, Akdeniz tarzı beslenmeyi en iyi yansıtacak şekilde, sık aralıklarla ancak azar azar yemeğe dayanmaktadır ![]() başlarlar ![]() yemeği, akşamüstü çay ve bisküvi ![]() yemekleri ![]() ![]() ![]() ![]() kısımlarda buğday, sulak arazilerde pirinç ve de kıyılarda çeşitli deniz ürünleri ve balık vardır ![]() biçimlendirir ![]() ![]() ![]() adetleri genellikle ülkenin her yerinde aynıdır ![]() bölgesinde fabada adı verilen meşhur fasulye yemekleri,; Basque bölgesinde balık çorbası ve çeşitli balık yemekleri; Katalan yöresinde meyvelerle birlikte hazırlanan balık ve et yemekleri İspanyol mutfağını zenginleştiren farklı lezzet ve renkleri yansıtmaktadır ![]() ![]() İspanyol mutfağına damgasını vurmuştur ![]() yemeğidir ![]() tanımlanır ![]() Andaluciada yaygındır ![]() olan etkileşimin bir göstergesidir ![]() ile yeşil biberin pişirilmemiş ve ekmek kırıntılarıyla koyulaştırılmış karışımından oluşur ![]() katı yumurta ile birlikte servis edilir ![]() malzemesi ise bademdir, ayrıca içine üzüm de konurAndalucia (Endülüs) spesiyaliteleri İspanya'nın en kalabalık yöresi olan Andalucia'nın değişik kesimlerinin kendine özgü spesiyaliteleri vardır ![]() Cordobada nefis aromalı gaspacho bunların en bilinenleridir ![]() sherrynin yanında öğlenleri sandöviç olarak, akşamları ise ördövr olarak sıcaklı soğuklu, irili ufaklı "tapas"lar sunulur ![]() güneyinde yer alan Jerez de la Frontcra bölgesi sherrynin anavatanıdır ![]() ![]() Açık renkli ve sek olanı Fino, koyu ve daha ağdalı olanı Amontilado, hafif tatlı koyu sarı olanı Oloroso, koyu ve tatlı olanı ise Cream ![]() ![]() kalmasından dolayı, İspanyol mutfağına özgün lezzetler kazandırmış ![]() Andalucia mutfağı, bu etkiden dolayı karbonhidrat ağırlıklı besinlerden oluşurken, aynı zamanda da hem Atlas Okyanusuna hem de Akdenize olan kıyıları sayesinde, deniz ürünleri mutfaklarında büyük yer tutar ![]() oluşturur ![]() olarak tanınmasını sağlar ![]() biber bu mutfakta da bol bol yer alır ![]() atıştırılan Tapa adlı mezeler ve kanepelerdir ![]() ![]() şarap veya bira eşliğinde küçük tabaklar içinde küçük porsiyonlarla sunulan tapalar çoğunlukla peynirli, etli, yumurtalı sebzeli yemeklerden yapılır ![]() ![]() Andalucianın çerez ve antre olarak servis edilen özgün lezzetidir ![]() lokantalarda içkiyle birlikte yenmesi adettir ![]() ![]() kaçmaması için bardakların üzerlerini "tapas" adını verdikleri ekmek dilimleriyle kapatırlar, alkolü boş mideye içmemek için de bu tapasları yerlermiş ![]() ![]() sunulan tapaslar, çeşitlerine bağlı olarak kimi zaman akşam yemeği yerine de geçer ![]() fasulye piyazı, omlet, sosta pişmiş deniz ürünleri, böbrek sote, kızarmış karides, siyah zeytin, ton balığı, karnabahar salatası, kalamar, biber dolması, acılı salyangoz, mantarlı tavuk gibi yiyeceklerle servis edilir ![]() sunulur ve elden ele geçirilerek elle veya kürdanla alınıp tapas eşliğinde yenir ![]() ![]() mutfağının simgesi olan Zetinyağı İspanya’da da hemen hemen her yemekte ve salatada kullanılır ![]() sarısı gibi ürünlerle hazırlanan İspanyol tatlıları uzun yıllar bu yörelerde yaşamış olan Arap yemek renkli ve çeşitli lezzetleri barındıran İspanyol mutfağı gerçekten denemeye değer ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|