Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
nelerdir, yönetim, şekilleri

Yönetim Şekilleri - Yönetim Şekilleri Nelerdir? Yönetim Şekilleri Nedir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Üç türlü devlet şekli vardır

1 Mutlakiyet,

2 Meşrutiyet,

3 Cumhuriyet

Mutlakıyet idaresinde, devlet, başta bulunan bir hükümdar tarafından yönetilir Hükümdara, milletlerce değişik adlar verilmiştir Osmanlılar zamanında başta bulunan hükümdara padişah denirdi İranlılar başlarında bulunan hükümdara şah adını verirler Avrupa'daki devletler de, başlarındaki hükümdarlara kral derler

Mutlakiyetle yönetilen ülkelerde başta bulunan hükümdar, aynı soyadından gelen kimselerden olur Seçim yolu ile yönetimi almazlar Bunların ülkede sonsuz yetkileri vardır Diledikleri kanunları çıkarırlar, diledikleri şekilde vergi koyarlar, dilediklerini öldürürler, hapse atarlar, sürgüne gönderirler Diledikleri devletlerle savaşa girişirler Bütün ülke, toprakları ve insanları ile hükümdarın malı sayılır

Meşrutiyet idaresinde başta yine bir hükümdar vardır Fakat, bunun yetkileri kısılmıştır Ülke, halkın seçtiği milletvekillerinin meydana getirdiği bir Meclis tarafından çıkarılan kanunlara göre yönetilir Fakat, yine de son söz, hükümdarındır

Cumhuriyet idaresinde, başta bir hükümdar yoktur Egemenlik hakkı, milletindir Millet kendini yönetecek temsilcilerini seçer Bu temsilcilerin meydana getirdiği Meclisler, çıkardığı kanunlarla devletin yönetimini sağlarlar

Meclis tarafından, belli süreler içi» seçilen, Devletin başı olan Cumhurbaşkanı, Meclis üyeleri arasından birini, hükümetin başına getirir, Başbakan yapar Başbakan da, kendi yardımcıları Bakanları seçer, böylece hükümeti kurmuş olur Hükümet de, her zaman için Meclisin denetlemesi altında çalışır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com