![]() |
Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anıları Nelerdir? Atatürk'ün Eğitim Hayatı Anısı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anıları Nelerdir? Atatürk'ün Eğitim Hayatı AnısıAtatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anıları Nelerdir? Atatürk'ün Eğitim Hayatı Anısı Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anıları Nelerdir? Atatürk'ün Eğitim Hayatı Anısı Atatürk'ün Vakit Başyazarı Ahmet Emin’e Ocak 1922'de verdiği röportaj Günümüz Türkçesine uyarlanmış olarak Atatürk'ün bütün eğitim hayatına dair kendisinin anlatmış olduğu anıları - Çocukluğuma ilişkin ilk hatırladığım şey, okula gitmek meselesiyle ilgilidir ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda babam işi ustaca bir biçimde çözümledi ![]() ![]() Böylece annemin gönlü yapılmış oldu ![]() ![]() ![]() Az zaman sonra babam öldü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece biraz vakit geçince annem, okulsuz kaldığım için kaygılanmaya başladı ![]() ![]() ![]() Bir gün sınıfımızda ders verirken başka bir çocukla kavga ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yakınımızda Binbaşı Kadri Bey isminde bir kişi oturuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada annem Selânik’e gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() Kabul sınavı zamanı ona sezdirmeden kendi kendime askerî ortaokula giderek sınav verdim ![]() ![]() Ortaokul’da en çok matematiğe ilgi duydum ![]() Az zamanda bize bu dersi veren öğretmen kadar, belki de daha çok bilgi sahibi oldum ![]() ![]() ![]() Öğretmenimin ismi Mustafa idi ![]() ![]() ![]() O zamandan beri adım gerçekten Mustafa Kemal kaldı ![]() ![]() ![]() “Aranızda kimler kendine güveniyorsa kalksınlar onları çalıştırma danışmanı yapacağım” dedi, öncelikle duraksadım ![]() ![]() ![]() ![]() “Ben bundan iyi yaparım” dedim ![]() ![]() Askerî ortaokulu bitirdiğim zaman merakım oldukça ileri gitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O zamana kadar edebiyatla çok ilişkim yoktu, Merhum Ömer Naci, Bursa Lisesi’nden kovulmuş, bizim sınıfa gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu meşgale biçimi seni askerlikten uzaklaştırır” dedi ![]() ![]() Lisede iken dirençle çalışıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci sınıfa geçtikten sonra askerlik derslerine ilgi duydum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harp Okulu yıllarında siyaset düşünceleri baş gösterdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurmay sınıflarına geçtik ![]() ![]() ![]() ![]() Binlerce kişiden oluşan Harp Okulu öğrencisine bu keşfimizi anlatmak isteğine kapıldık ![]() ![]() Sınıf içinde küçük teşkilatımız vardı ![]() ![]() ![]() O zaman okullar müfettişi İsmail Paşa vardı ![]() ![]() ![]() “Okulda böyle öğrenci var ![]() ![]() ![]() Bir gün, gazetenin gereken yazılarından birini yazmakla uğraşıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yalnız izinsizlikle yetinebilir” dedi ![]() ![]() ![]() Kurmay Subaylar Grubu sınıflarının sonuna kadar bu işlere devam ettik ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada Fethi Bey adına eski arkadaşlardan subay iken askerlikten uzaklaştırılmış bir kişi karşımıza çıktı ![]() ![]() ![]() İki gün sonra kendisinin isteği üzerine bir yerde görüşecektik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anıları Nelerdir? Atatürk'ün Eğitim Hayatı Anısı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk'ün Öğrenim Hayatı İle İlgili Anıları Nelerdir? Atatürk'ün Eğitim Hayatı AnısıATATÜRK'ÜN ÖĞRENİM HAYATI Küçük Mustafa, Şemsi Efendi İlkokulu'ndan sonra bir süre Selânik Mülkiye Rüştiyesi'ne devam etti ise de Kaymak Hafız adlı Arapça öğretmeninin kendisine haksız yere sopa ile vurması üzerine bu okuldan ayrıldı ve Askerî rüştiyeye giden bir komşu çocuğunun giyimini ve genel olarak subayların kılığını pek beğenen küçük Mustafa, askerî rüştiiyeye girmek ister; askerlikten ürken annesi ise bunu istemez, ancak Mustafa bir akrabasının delaletiyle okulun kabul zamanında askerî rüştiyeye gidip imtihan verir ve okula alınır (1893) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu okulda matematik öğretmenliği yapan Yüzbaşı Mustafa Efendi, genç öğrencisinin yetenekleri ve zekâsı karşısında sınıftaki diğer Mustafa'larla aralarındaki farkı belirtmek üzere öğrencisinin adının sonuna " Kemal " ismini ilâve etti ![]() ![]() Mustafa Kemal, Selânik Askerî Rüştiyesi'ni bitirdikten sonra 1896 yılında Manastır Askerî İdadisi'ne girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç Mustafa Kemal, Manastır Askerî İdadisi'ni de başarı ile bitirerek 13 Mart 1899 tarihinde İstanbul'da Harp Okulu'na girdi ![]() ![]() ![]() 11 Ocak 1905 tarihinde de Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisi' nden mezun oldu ![]() Harp Okulu'nda ve Harp Akademisi'nde de zekâsı, yetenekleri ve üstün kişiliği ile kendisini arkadaşlarına ve öğretmenlerine tanıtmış, onların içten sevgi ve saygısını kazanmıştı ![]() ![]() Harbiye'de ve Harp Akademisi'nde, memleket ve millet davaları ile ilgilenmesi, düşüncelerini cesaretle ifadeden çekinmemesi sebebiyle aydın ve inkılâpçı bir subay olarak tanınmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|