|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bölgesinde, bölgesinin, marmara, nelerdir, tarım, tarımı, yetişen, ürünleri |
![]() |
Marmara Bölgesi'nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? - Marmara Bölgesi'nin Tarımı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara Bölgesi'nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? - Marmara Bölgesi'nin TarımıMarmara Bölgesi'nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? - Marmara Bölgesi'nin Tarımı Marmara Bölgesi'nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? - Marmara Bölgesi'nin Tarımı Buğday : Trakya’da Ergene Bölümü’nde yoğun olarak yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Şekerpancarı : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır ![]() Tütün : Bölge, Türkiye üretiminde 3 ![]() ![]() ![]() Mısır : Bölge, üretimde Karadeniz’den sonra 2 ![]() ![]() ![]() Pirinç : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır ![]() ![]() Şerbetçi otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır ![]() ![]() Zeytin : Güney Marmara Bölümü’nde Gemlik ve Mudanya Yöresi’nde üretimi yoğunlaşır ![]() ![]() ![]() ![]() Dut : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır ![]() ![]() Meyve : Bursa Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir ![]() ![]() Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir ![]() ![]() Trakya�daki Tarım Topraklarında görülen sorunların çözümü Trakya bölgesi olarak verim ortalaması buğdayda yaklaşık 350 kg/da, ayçiçeğinde 160 kg/da, çeltikte 500 kg/da civarındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trakya�nın yüzölçümü 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trakya gerek tarımsal üretim potansiyeli ve gerekse tarımı yapılan buğday, ayçiçeği, çeltik, şekerpancarı gibi ürünlerin verimliliği açısından Türkiye ortalamasının çok üzerinde olmasına rağmen yinede çok önemli sorunları vardır ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Bilim adamları, tarımsal arazileri kullanma yeteneklerine ve verimliliklerine göre sınıflara ayırmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trakya�da Grumosol, kahverengi orman, kireçsiz kahverengi orman, Alüviyal, Rendzina, Halomorfik Alüviyal büyük toprak grubları bulunmaktadır ![]() Tarım toprakları olarak değerlendirilmesi gereken, I ![]() ![]() ![]() - Tekirdağ :% 89 ![]() - Kırklareli : % 68 ![]() - Edirne : % 85 ![]() Ortalama : % 81 ![]() Oysa sözkonusu bu verimli ilk dört sınıf toprak oranı Türkiye ortalaması olarak ancak %34� tür ![]() ![]() ![]() ![]() - Tekirdağ : % 81 ![]() - Kıklareli : % 62 ![]() - Edirne : % 78 ![]() Ortalama : % 74 ![]() Çizelge 1� den de görülebileceği gibi bu üç ilimizdeki toplam arazinin 3/4�ü tarıma çok uygun I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çizelge 1: Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ İllerinde Arazilerin Kullanım Alanları ![]() (Not: Çizelge çıkmadığından burada verilememiştir, ilginenlere istenirse e-mail ile gönderilecektir ![]() 3 ![]() Trakya� da arazilerin verimliliğini etkileyen faktörler, su erozyonu, yaşlılık, çoraklılık, taşlılık ve toprak derinliğinin çok sığ olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çizelge 2� den de görülebileceği gibi erozyon, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerimizde geniş bir alanda, farklı aşınma derecelerinde olmak üzere 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şiddetli erozyona uğrayan toplam tarım alanı bu üç ilimizde 315 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trakya� da ikinci önemli sorun toprakların yetersiz profil derinliğne sahip olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trakya� da üçünçü önemli sorun toprakların taşlı olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trakya� da dördüncü önemli sorun toprakların çoraklaşmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Trakya� da beşinci önemli sorun bazı toprakların yaşlı olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çizelge 2: Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ İllerindeki Tarım Alanlarında Görülen Bazı Sorunlar (ha) ![]() (Not: Çizelge çıkmadığından burada verilememiştir, ilginenlere istenirse e-mail ile gönderilecektir ![]() 4 ![]() - Kullanma yetenek sınıflarına göre elde edilen ayrıntılı toprak haritalarından faydalanarak, arazi kullanım planlarının, sulama ve drenaj planlarının, amenajman planlarının, arazi toplulaştırma çalışmalarının ve sonuçta tarımsal üretim planlamasının yapılması sağlanmalıdır ![]() ![]() ![]() - Tarım topraklarından faydalanırken verimlilik yeteneği sınıflamasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Su erozyonu nedeniyle verimli toprak katmanlarının kaybı, çiftçilerimize tesviye eğrilerine paralel sürüm veya eğime dik sürüm tekniklerinin demonstrasyonlarla gösterip, yararları benimsetilerek azaltılabilir ![]() - Anızların yakılması önlenerek, sap ve samanın toprağa tekrar toprak işleme ile dönerek organik madde oluşumu sağlanabilir ![]() - Buğday-ayçiçeği ekim nöbetine baklagilller ve yem bitkilerinin de özellikle erozyona açık tarım alanlarında girmesi pilot bölge uygulamaları ile olabilir ![]() - Özellikle meyilli arazilerde erozyondan korunma kontur, tampon ve tarla bitki şeritleri ile yapılabilir ![]() - Erozyona karşı çok hassas özellikle meyil oranı yüksek yerlerin toprağı, her mevsim bitki örtülü olarak tutulabilir ![]() - Sulamanın yaygınlaştığı bölgemizde çoraklık sorunu da gelecekte büyük önem arzedecektir ![]() ![]() ![]() ![]() - Ticaret gübreleri tarım arazilerine analiz sonucuna göre verilmelidir ![]() ![]() - Ahır gübreleri uygun bir bakım ile olgunlaştırıldıktan sonra tarlaya serilip hemen toprağa karıştırılabilir ![]() - Üreticiciler kendilerinin sahip olduğu toprak tipine ve arazi yapısına göre uygun toprak işleme aletlerini kullanmalıdırlar ![]() ![]() ![]() - Bazı çok eğimli sahalarda azaltılmış toprak işlemesi tekniklerinin uygulamasına geçilebilir ![]() - Özellikle kumlu yapıdaki kireçsiz kahverengi orman toprakları asidik karakterdedir ![]() ![]() - Gerek şiddetli yağışlar ve gerekse şiddetli rüzgarlar tarafından oluşturulan erozyonun nedenleri ve zararları konusunda ülke insanımızın basın ve yayın yoluyla eğitimi üzerinde ilkokuldan başlamak üzere durulabilir ![]() - Kepir veya karakepir olarak nitelenen Vertisol (Grumosol) Trakya�nın %30�nu kaplamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yararlanılan Kaynaklar: Akalan, İ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Marmara Bölgesi'nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? - Marmara Bölgesi'nin Tarımı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Marmara Bölgesi'nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? - Marmara Bölgesi'nin TarımıTÜRKİYE’NİN TARIM ÜRÜNLERİ VE ÜRETİLEN YERLERİ TARIM ÜRÜNLERİ A ![]() Buğday: Orta kuşakta yarı kurak iklim bölgelerinde yetişen ve ülkemizde en yaygın üretilen tarım ürünüdür ![]() • İlkbahar döneminde filizlenmek ve büyümek için yağış, yaz döneminde ise olgunlaşmak için kurak ve sıcak bir ortam ister ![]() • Kışların aşırı soğuk geçmediği yerlerde sonbaharda, Doğu Anadolu’nun soğuk yerlerinde ilkbaharda ekilir ![]() • Akdeniz ve Ege kıyılarında Haziran ayında, İç Anadolu’da Temmuz’da, Doğu Anadolu’da Ağustos’ta hasat edilir ![]() • Türkiye’de en fazla üretim İç Anadolu Bölgesi’nde yapılır ![]() ![]() • Karadeniz kıyılarında yazların yağışlı geçmesinden, Doğu Anadolu’nun yüksek yerlerinde ise yazların serin geçmesinden dolayı üretilemez ![]() Arpa: Türkiye’de buğdaydan sonra en çok üretilen tahıl ürünüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çavdar: Tahıllar içerisinde soğuğa en dayanıklı olanıdır ![]() ![]() ![]() Yulaf: Yulaf, sıcak ve kurak şartlarda üretildiği gibi, serin bölgelerde de yetişebilir ![]() ![]() ![]() Mısır: Yaz döneminde yağış alan veya sulama yapılan sahalarda yetiştirilir ![]() ![]() ![]() Mısır, ülkemizde Karadeniz kıyı şeridinde, Marmara’nın kuzey kesimlerinde tabii olarak yaz yağışlarıyla yetişebilirken, bunun dışındaki Akdeniz, Ege ve diğer iç bölgelerde yazın sulamayla yetiştirilir ![]() Son yıllarda, mısırın yem ve yağ sanayiinde kullanımının artmasıyla, özellikle Çukurova’da üretimi yaygınlaşmıştır ![]() ![]() Pirinç (Çeltik): Yetişme süresi boyunca yüksek nem ve sıcaklık isteği vardır ![]() ![]() ![]() En fazla, Edirne’de Meriç ve Ergene nehirlerinin kenarlarında, daha sonra Samsun, Çorum, Kastamonu, Adana, Diyarbakır gibi illerimizden geçen akarsu kenarlarında yetiştirilir ![]() B ![]() Mercimek: Yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister ![]() ![]() ![]() Nohut: Yarı kurak iklim şartlarında yetişebilen nohut, en fazla İç Anadolu, Akdeniz, İç Ege ve Güneydoğu Anadolu’da üretilir ![]() ![]() Fasulye: Yüksekliği 2000 m yi aşmayan ve yaz döneminde sulanabilen tüm sahalarda yetiştirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() C ![]() Tütün: Kıraç toprakları seven, yetişme döneminde nem ve yüksek sıcaklığa ihtiyacı olan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Tütün üretiminin % 50'den fazlası Ege Bölgesi’ndeki Manisa, İzmir, Denizli, Muğla ve Uşak gibi illerde yapılır ![]() ![]() Pamuk: Yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister ![]() ![]() ![]() Ayrıca yüksek yaz sıcaklığı istediği için, iç bölgelerimizdeki üretimi Akdeniz ve Ege bölgeleri kadar gelişmemiştir ![]() Pamuk, ülkemizde en fazla Kıyı Ege ovalarında, Çukurova, Hatay, K ![]() ![]() ![]() Şekerpancarı: Ülkemizde şekerpancarı üretimi, 1926 yılında Uşak ve Alpullu şeker fabrikalarının yapılmasıyla başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çay: Tropikal iklim bölgelerinin tarım ürünüdür ![]() ![]() Türkiye’deki çay üretiminin tamamını Karadeniz Bölgesi karşılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haşhaş: Uyuşturucu yapımında kullanılmasından dolayı, devletin denetimi altında, sınırlı alanlarda ve az miktarda yetiştirilen bir bitkidir ![]() ![]() ![]() ![]() Keten - Kenevir: Tropikal bölgelerin bitkisi olan keten - kenevirin liflerinden keten kumaşı ve kot bezi yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() D ![]() Zeytin: Akdeniz ikliminin tabii bitkilerindendir ![]() ![]() ![]() Ülkemizde zeytin en fazla Ege Bölgesi’nde (% 60) üretilmektedir ![]() ![]() Ayçiçeği: Yetişme döneminde yağış, olgunlaşma döneminde güneşli bir iklim ister ![]() ![]() ![]() Ayçiçeği üretiminin % 70'e yakın kısmını Marmara Bölgesi’nde başta Tekirdağ ve Edirne olmak üzere Kırklareli, Balıkesir, Bursa illeri karşılar ![]() ![]() Soya Fasulyesi: Yağı insan beslenmesinde, unu ise yem olarak kullanılan soya, en çok Akdeniz Bölgesi’nde (%90) üretilir ![]() ![]() Susam: Ilıman iklim bölgelerinde tarımı yapılmaktadır ![]() ![]() Yerfıstığı: Meyveleri toprak içinde olgunlaşır ![]() ![]() ![]() ![]() E ![]() Yonca, yulaf, fiğ, burçak ve korunga gibi bitkilere yem bitkileri adı verilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() F ![]() Türkiye’de hemen her tür sebze yetiştirilmektedir ![]() ![]() ![]() Sebze üretiminde ilk sırayı Akdeniz Bölgesi alır ![]() ![]() ![]() Turfanda sebzecilik ise, bir mevsim başı üretim faaliyetidir ![]() ![]() ![]() ![]() G ![]() Fındık: Ilıman iklim bölgelerinin bitkisidir ![]() ![]() ![]() Ülkemizde fındık tarımı, Karadeniz kıyılarında yaygındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Turunçgiller: Narenciye adı da verilen bu ürünler portakal, mandalina, limon, greyfurt ve turunçtan oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu özelliğinden dolayı turunçgil tarımı deniz kenarlarında yaygınlaşmıştır ![]() ![]() Geri kalanı ise Ege kıyılarındaki Muğla, İzmir, Aydın illeri sağlar ![]() ![]() İncir: Anavatanı Doğu Akdeniz kıyılarıdır ![]() ![]() ![]() İncir, en fazla Ege Bölgesi’ndeki Aydın ve İzmir çevresinde üretilir ![]() ![]() ![]() Üzüm: Kışın -40°C sıcaklığa kadar dayanır ![]() ![]() ![]() Üretim en fazla Ege Bölgesi’nde yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elma: Türkiye’de üzümle birlikte en çok yetiştirilen bir meyvedir ![]() ![]() ![]() ![]() Elma üretimi, İç Anadolu’daki Niğde, Nevşehir, Konya çevresinde, Orta Karadeniz’de Amasya çevresinde, Akdeniz’de Isparta, Antalya ve Burdur çevresinde yaygındır ![]() Muz: Tropikal bölge bitkisidir ![]() ![]() ![]() ![]() Antep fıstığı: Dünya’ nın oldukça sınırlı bölgelerinde yetişen ve meyvesi kuru yemiş olarak kullanılan bir bitkidir ![]() ![]() ![]() Kayısı: Ülkemizde karasal iklim bölgelerinin alçak yörelerinde yetiştirilmektedir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|