|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bayramı, cumhuriyet, ekim, ile, ilgili, şiirler, şiirleri |
![]() |
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Şiirler - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Şiirleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Şiirler - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Şiirleri29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Şiirler - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Şiirleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Şiirler - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Şiirleri 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI İLE İLGİLİ GÜZEL BİR YAZI Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı hükümeti tarafından, bölgede düzeni sağlaması için Osmanlı Devleti'nin bir gemisi ile, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gönderildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasını takiben 1 Kasım 1922'de TBMM saltanatı lağvetti ![]() ![]() 24 Temmuz 1923 tarihinde, İsviçre'nin Lozan şehrinde, Lozan Üniversitesi'nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri tarafından Lozan Barış Antlaşması imzalanmıştır ![]() ![]() ![]() Lozan'n kabulü ve barışın sağlanması ile geride Türk Devleti'nin siyasal yapısını belirleyecek devlet şeklinin ve adının ne olacağı sorunu kaldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurtuluş Savaşı ulusal bağımsızlık yanında ulus egemenliğini de açık bir biçimde ortaya koyduğu için Padişah daha başından beri milliyetçilerin amansız düşmanı kesilmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 Aralık 1922'de Meclis'e muhalif grup tarafından bir öneri verildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cumhuriyet'e doğru gidiş bu kararlı sözlerle açıkça görülüyordu ![]() ![]() ![]() Savaş zamanının T ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni kurulacak Meclis'te kuvvetli bir kadro oluşturmayı ve böylece Cumhuriyet'i ilan etmeyi düşünen M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci Meclis, toplandıktan sonra Lozan'ı onayladı ![]() ![]() ![]() ![]() İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos 1923'te ilk toplantısını yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan "Cumhuriyet" önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verdi ![]() ![]() Böylece, Türkiye devletinin yönetimi biçimi "Cumhuriyet" olarak, adı "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak belirlendi ![]() ![]() ![]() Cumhuriyette Atatürk'ün de söylediği üzere, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Şiirler - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Şiirleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Şiirler - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ŞiirleriKURULDU CUMHURİYET En mukaddes emanet, bırakılan bu devlet ![]() En güzel yönetimdir, inanın Cumhuriyet ![]() Atatürk doğduğunda atıldı temelleri, 29 Ekim de kuruldu Cumhuriyet ![]() 1923 Muhteşem bir yıl idi ![]() Dört bir yanda duyulan, Atatürk ün sesiydi ![]() Bu en büyük önderin siyasal eseriydi ![]() 29 Ekimde kuruldu Cumhuriyet ![]() Yerler gökler sevindi,el ele verdi insan ![]() Çok güzel bir duyguydu, inanın bu yaşanan! Mutluluk saçıyordu yoksul yaşayan insan ![]() 29 Ekimde kuruldu Cumhuriyet ![]() İlk emri çalışmaktı, Atatürk’ün halkına ![]() Güçlü bir devlet ile çıkmak gerek yarına ![]() Önem verilir oldu bundan sonra ilime ![]() 29 Ekimde kuruldu Cumhuriyet ![]() Bir yok oluş zamanı yeniden dirildiler, Cumhuriyet insanı; hep el ele verdiler ![]() Atatürk ve dostları şimdi gönüllerdeler ![]() 29 Ekimde kuruldu Cumhuriyet ![]() Hüseyin Çelik 29 EKİM 1923 Yirmi dokuz Ekim bin dokuz yüz yirmi üç’de “Sen hoş geldin”diyorduk yepyeni bir rejime Öyle bir yakıştı ki,milletin benliğine Sorarsanız adı ne? Adı Cumhuriyet'tir Cumhuriyet fazilet,Cumhuriyet nimettir Halkı yönetenler seçilir halk arasından Kimse Padişah değil,doğarken anasından İmtiyazlı sınıf yok,farkın yok başkasından Bu yüzden bu rejimi millet beğenmektedir Cumhuriyet fazilet,Cumhuriyet nimettir Faşist,Komünist,Nazist…olmamalı hiç biri Yoluna ışık tutar,Atatürk ilkeleri Atatürk’ün kurduğu Milli Devlet Modeli Elbette çok güzeldir,Türk'e özel bilettir Cumhuriyet fazilet,Cumhuriyet nimettir ![]() Kula kulluk yok senin törende ve dininde Hürriyet hakkın senin tutmalısın elinde Zararlı fikirleri temizle ki beyninde Ben Türküm diye haykır,büyük olan millettir Cumhuriyet fazilet,Cumhuriyet nimettir ![]() Bağımsızlık,özğürlük insanı insan yapan Hak eden her insana iktidar yolu açan Seçme ve seçilmedir,zirvelere çıkaran Güç halkın elindedir,güç şimdi ehlindedir ![]() Cumhuriyet fazilet,Cumhuriyet nimettir ![]() “Kayıtsız,şartsız hakimiyet milletin” sözü Bu,Cumhuriyetin temeli,kısaca özü Cumhuriyetle güldü,yüce milletin yüzü Cumhuriyet millete güzel bir etikettir Cumhuriyet fazilet,Cumhuriyet nimettir ![]() Abdulhadi Bay CUMHURİYET ÇOCUĞUYUM! ! Ben Cumhuriyet Çocuğuyum Bazen bir bulut oluyorum,bazen yağmur, Bazen de güneş olup,karanlığa doğuyorum ![]() Aydınlık bir dünya için,Cumhuriyet için ![]() Ben Cumhuriyet ışığında,yeşeren yaprak Yüreğim kadar has has,dalımda durmayan ![]() Ham meyveyi taşlamadım,dalından ![]() Yüreğim sevgi besler de ondan ![]() Güzel ülkemin,körpe çocukları, Ham meyve gibidir onlar ![]() Bende körpeciktim,Cumhuriyet’le büyüdüm ![]() Cumhuriyet çocuğuyum ben, Cumhuriyet çocukları onlar ![]() Alın teri akıttığım Topraklarda, Genç oldum,asker oldum, Evlat oldum Anavatana, Yaşamak istiyorum gönlümce, Özgürce, hürce,Cumhuriyetle ![]() Ben bir çocuk kadar, hevesliğim yürümeye ![]() Ülkemin dağlarında, uçurtmalar uçurmaya ![]() Özgürlüğü göklerde değil, Bastığım topraklarda istiyorum ![]() Şeytana çapayı bağlayıp, Dipsiz kuyulara atmak istiyorum ![]() Ben Cumhuriyeti istiyorum ![]() Çünkü ben Cumhuriyet çocuğuyum ![]() Ali Asker Çataltaş 29 EKİM Bugün tüm gücümüzle Cumhuriyet diyoruz Özgürlük tacımızla Cumhuriyet diyoruz Gelip kutlu şafaklar Şehit dolu topraklar Elimizde bayraklar Cumhuriyet diyoruz Şu gerçek ki biline Türkü olsun diline Her şey feda yoluna Cumhuriyet diyoruz Gönlümüzde bin çaba Oğlan, kız, ana, baba Ey sevgili merhaba Cumhuriyet diyoruz Atamızdan yadigar Her taşında adı var Köy, şehir bütün diyar Cumhuriyet diyoruz Türklüğümüz adına Alkışlar muradına Dünyanın inadına Cumhuriyet diyoruz Kenan Çarboğa CUMHURİYET Cumhuriyet Sadece Ne benim Ne senin Ne de onundur ![]() Unutma ki Cumhuriyet Hepimizindir ![]() Kutlu olsun Hepimize Cumhuriyet Bayramımız ![]() ![]() ![]() Hızır İrfan Önder CUMHURİYET İÇİN! Gölge düşmüş yaprağına Bahar gelmez yaprağına Şu Samsun'un toprağına Cumhuriyet için çıktık! Dünya bilir duruşunu Düşmanları vuruşunu Hasan Tahsin'le kurşunu Cumhuriyet için sıktık! Esareti etmem dikte O yüzden elim tetikte Kocatepe'den birlikte Cumhuriyet için baktık! Gayrı ulus,bayrak yaşar Şaşar Yunan elbet şaşar Denizlere dörder,beşer Cumhuriyet için tıktık! Tutarak halkın elini Gerçekleştir emelini Geriliğin temelini Cumhuriyet için yıktık! Cahil kalma bile bile Erdem yanlıştan dönüle Irmak gibi her gönüle Cumhuriyet için aktık! Bitti ulusun çilesi Değil kimsenin kölesi Yenilikler meşalesi Cumhuriyet için yaktık! Bitti artık gamla,sızı Bayram yapsın oğlu,kızı Her tarafa ay yıldızı Cumhuriyet için taktık! Ulvi Mehmet SELAMIM VAR Gül dalında çalı, diken Batar ![]() Soysuzdan varsa bir bölen Bölsün ![]() Kulak ver de, duy sözümü Kaleme aldım özümü Gerçeği gören gözümü Oysun ![]() Seven insan hor bakmaz ki Gericilik yakışmaz ki ![]() ![]() Yurduma kin güdülmez ki Gütsün ![]() Damarımda taşar kanım Felsefene feda canım Bozarlarsa her düzenim Bozsun ![]() Sahipsiz yurdu bön alır Sahip olursan, ün alır Ruhunu yaşat, yön alır Alsın ![]() Dünyaya örnek olmalı Sevgiler kalbe dolmalı Kin kusan varsa, ölmeli Ölsün ![]() Özütürk’üm, selamım var Aşkın ile ısınmış yar Yok dünyada böyle diyar Vardır demez Cumhuriyet Ramazan Özütürk CUMHURİYET VAR OLSUN Atatürk’ten yadigâr ![]() Cumhuriyet var olsun ![]() Onunla olduk uygar ![]() Cumhuriyet var olsun ![]() Bin dokuz yüz yirmi üç ![]() Yurda umut, halka güç ![]() Ne taht ister ne de taç ![]() Cumhuriyet var olsun ![]() Ne padişah, ne sultan, Yönetenler hep halktan ![]() Yaşasın millet, vatan ![]() Cumhuriyet var olsun ![]() Yönetimin üstadı ![]() Özgürlüğün tam adı ![]() Yok eden saltanatı ![]() Cumhuriyet var olsun ![]() Halk için kazanılan ![]() Zora düşer yanılan ![]() Sığırtmaç der anılan, Cumhuriyet var olsun ![]() Hüseyin Sığırtmaç CUMHURİYET BAYRAMINDA Yine millet duygulandı, Cumhuriyet bayramında, Bayrağımız dalgalandı, Cumhuriyet bayramında ![]() İstiklál marşı söyledik, Dünyaya mesaj eyledik, Yine güven tazeledik, Cumhuriyet bayramında ![]() Saygı durduk Atatürke, Selam ettik Türkiyeye, Tek yürekti koca ülke, Cumhuriyet bayramında ![]() Aksaray elleri coştu, Bacı kardeş bayrak açtı, Bizde bayram böyle geçti, Cumhuriyet bayramında ![]() Ahmet der söyleriz türkü, İzindeyiz Atam çünkü, Anıyoruz Atatürkü, Cumhuriyet bayramında ![]() Asik Ahmet Sahin CUMHURİYET OLMASA Cumhuriyet olmasa Yine padişahlık olur Cumhuriyet olmasa Yine hükümdarlık olur Cumhuriyet var ya Özgürlük var Cumhuriyet var ya Yaşam var Cumhuriyet olmasa Yaşam olmaz Hayat olmaz Özgürlük olmaz Cumhuriyet var ya Padişahlık yok Hükümdarlık yok Cumhuriyet var ![]() Mustafa Aşkın SELÇUKOĞLU CUMHURİYET Atatürk’ün eseridir, bu cumhuriyet ![]() Yüceltmeye, yükseltmeye gayret et ![]() Onsuz olmaz bu dünyada hürriyet ![]() Ebedi sen yaşa ey cumhuriyet ![]() Erdemli insanlar onda çok olur ![]() Karanlık, hurafe onda yok olur ![]() Bütün toplum onda mutluluk bulur ![]() Sonsuza dek yaşa sen cumhuriyet ![]() Hak, hukuk, adalet cumhuriyette ![]() Bağımsızlık yaşar cumhuriyette ![]() İnsana değerde ve de hizmette ![]() Eşine rastlanmaz ey cumhuriyet ![]() Kolay kurulmadı bu cumhuriyet ![]() Atam az mı çekti bunda eziyet ![]() Kazanıldı zafer ve de nihayet ![]() Kuruldu şerefle bu cumhuriyet ![]() Engin Türk CUMHURİYET Vatan edilmişken üleş Samsundan doğmuştu güneş Omuz verdik bacı kardeş Sen çok yaşa Cumhuriyet Güneşimiz söndümola Molla dedi bitti mola Cüppe sarık düştü yola Sen çok yaşa cumhuriyet Kürsülerde bolca nutuk Yolu zemzem ile yuduk Ata’dan sonra uyuduk Sen çok yaşa Cumhuriyet Her seçimde bir velvele Sandığa girer hergele İşin yoksa seç rastgele Sen çok yaşa Cumhuriyet Hak dedim Oldum kefere Ne desem öbür sefere Devrim Muhtaçtır nefere Sen çok yaşa Cumhuriyet Bir yan gider haraç mezat Nere baksan var bir tezat İsyaniden var maruzat Sen çok yaşa Cumhuriyet Esat Korkmaz |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Şiirler - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ŞiirleriAtamız,Cumhuriyetimiz,Türkülerimiz ![]() Türküler, Türkülerimiz; Her satırında anlattığı, Sevinçlerimiz,acılarımız, En güzel en doğru, Ondadır tarihimiz ![]() Burcu burcu kokar bize, Atamız,babamız,yarimiz, Halayında ekinimiz,aşımız, Horonunda sevincimiz,neşemiz, Sevdalarımız,hüzünlerimiz, Sarıkamış ta ağıt,Çanakkale’de, Kahramanlık destanımız, Anadolu’dan Yemen’e uzanan, Yürekler yakan,ağıtlarımız ![]() Ah birde olmasaydı, Her gün gördüğümüz, Vatan hainlerimiz ![]() Yine kutluyoruz imanla, … ![]() İşte Cumhuriyetimiz ![]() Geçmişi bize anlatan, En doğru tarihimiz ![]() Yaşasın geçmişimizle bugünü, El ele tutuşturan türkülerimiz ![]() Yaşasın varlık nedenimiz, Atamız ve cumhuriyetimiz ![]() Bir dörtlük Cumhuriyete ağımsiz devletin sevgi misali Varmı bu bayramın eşi emsali Payidar kalacak yıldız hilâli Yaşa Cumhuriyet,Yaşa ATATÜRK… Yaşasın Cumhuriyet Akıllılar çıktı, at koşturduk, Orta Asya’dan Tuna’ya, Beceriksizler çıktı, Kapandık Anadolu’ya Kurtuluş Savaşı verdik uğrunda, Şehit olduk, birler, binler, hepimiz, Bağımsız yaşamak ![]() Yaşasın Cumhuriyet! ilelebet idaremiz ![]() Cumhuriyet Şiiri Çocuk: -Dedeciğim pekçok söz edildi ondan Cumhuriyet denerek dün okulda Lütfen anlatır mısın bana Düşünüp durdum gelirken yolda ![]() Öğretmenim sevinçle ışıltarak yüzünü ‘Cumhuriyet insanlıktır’ demişti ![]() İnsanın duyumsaması özgürlüğünü Ve yasaların güvencesini ![]() Gazi Dede: -Pek de güzel anlatmış öğretmen sizlere Daha büyük zaferdir cephedeki zaferden Öyle bir yol açtı ki bizlere Adına Çağdaş Uygarlık denen ![]() Unutma ki güzel yavrum Cumhuriyet Ona bağlı aydın kuşaklar ister Ata’mız demişti ki ‘O’nu bizler kurduk Koruyup yaşatın sonsuza değin sizler’ ![]() |
![]() |
![]() |
|