![]() |
Bağırsakta Gaz Sıkışması İçin Neler Çözüm Olabilir? Bağırsak Gazı Sıkışması Çözümleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bağırsakta Gaz Sıkışması İçin Neler Çözüm Olabilir? Bağırsak Gazı Sıkışması ÇözümleriBağırsakta Gaz Sıkışması İçin Neler Çözüm Olabilir? Bağırsak Gazı Sıkışması Çözümleri Bağırsakta Gaz Sıkışması İçin Neler Çözüm Olabilir? Bağırsak Gazı Sıkışması Çözümleri İnsanın karnındaki gazı genelde kokusuz olan, karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur ![]() ![]() Bağırsaklardaki gazın %1'den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir ![]() ![]() Bunlar: Kalın bağırsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır ![]() Hava yutma (aerofaji) mide gazının en sık sebebidir ![]() ![]() ![]() Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince bağırsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın bağırsaklara geçer ve makat yolu ile atılır ![]() ![]() Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince bağırsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir ![]() ![]() ![]() Hangi Gıdalar Gaz Yapar ? Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır ![]() Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur ![]() Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir ![]() ![]() Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur ![]() ![]() Sorbital: Sorbital meyvelerde doğal olarak bulunan bir şekerdir ![]() ![]() ![]() Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın bağırsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur ![]() ![]() Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gaza Bağlı Semptomlar ve Problemler Nelerdir? En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır ![]() ![]() ![]() Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir ![]() ![]() Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir ![]() Geğirti yapan iki nadir görülen kronik gaz sendromu vardır ![]() ![]() Meganblase sendromu özellikle ağır yemek yeme sonrası, yemek esnasında aşırı hava yutmaya ve bunun midede aşırı şişkinlik yapmasına bağlıdır ![]() ![]() Gaz-bloat sendromu ise reflü hastalığı ameliyatları sonrası oluşabilir ![]() ![]() ![]() Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır ![]() ![]() ![]() ![]() Çok Gaz Çıkartma Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır ![]() ![]() ![]() Karında Distansiyon (aşırı şişkinlik) Çoğu insan karında şişkinlik hissinin çok fazla gaz oluşmasına bağlı olduğunu düşünür ![]() ![]() Aşırı karın şişkinliği genellikle barsak çalışma bozukluklarına bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bağırsaklarda iltihaba, bunun sonucu da daralma ve tıkanıklıklara yol açan divertikülit, kron hastalığı gibi durumlarda ve barsak kanserlerinde de karında şişkinlik oluşur ![]() ![]() Ayrıca çok yağlı gıda yendiğinde de mide boşalması gecikir ve kişiler fazla gaz oluşması olmadan da şişkinlik ve rahatsızlık hissi duyabilirler ![]() Karın Ağrısı ve Huzursuzluğu Bazı kişiler barsaklarda gaz olduğunda karın ağrısı duyabilirler ![]() ![]() ![]() Tanı Metotları Gaz yakınması bazı ciddi hastalıklarda da oluşabileceği için kişiye tanı konup bu hastalıklar ekarte edilmelidir ![]() ![]() ![]() Eğer laktoz yetersizliğinden şüphelenilirse bir müddet için süt ve sütlü gıdalar yasaklanarak durum takip edilebilir ![]() ![]() ![]() Karında şişkinlik ve gaz yakınmaları olan 50 yaşın üzerindeki kişilerde kalın barsak kanseri olasılığı dikkate alınmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gaz Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir? Belirli bir hastalık sonucu oluşmadığı gösterilen gaza bağlı rahatsızlıkları geçirmek için diyet değişikliği, gerektiğinde ilaç kullanılır ve hava yutmayı azaltmak gereklidir ![]() ![]() Ayrıca şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltmak için yağsız gıdalar yenmelidir ![]() ![]() Her bir gıdanın gaz yapıp yapmayacağı ve eğer gaz yaparsa ne kadar gaz yapacağı kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için her bir bireyle ayrı ayrı konuşup ona göre diyet düzenlemesi yapılmalıdır ![]() Gaz yakınmaları diyet düzenlemesi ile geçmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preparatları, barsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir ![]() Yutulan havayı azaltmak için sakız çiğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemek gereklidir ![]() ![]() Sonuç olarak, görüldüğü gibi gaz ve şişkinlik yakınmaları basit hazımsızlık şeklinde olabileceği gibi, bazı enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik birçok rahatsızlıktan da meydana gelebilir ![]() Şişkinliği azaltmanın yolları Mayo Clinic Health Letter’ın Ocak sayısında yayımlanan bir çalışmada, şişkinliğe neden olan bazı yiyecekler şu şekilde sıralanıyor ![]() ![]() ![]() Süt ürünleri Süt ürünlerinin içinde bulunan laktoz, gaz oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir ![]() ![]() ![]() Bazı sebzeler Soğan, turp, lahana, kereviz, havuç, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, ve kuru fasulye gibi sebzelerin içinde bulunan bazı karbonhidratlar, gaz üretimine neden olabiliyor ![]() ![]() Aşırı meyve şekeri Kuru erik, kuru üzüm, muz, elma, kayısı, veya kuru erik, üzüm ve elmadan yapılan meyve suları, gaza neden olabilir ![]() Aşırı lif Öncelikle yüksek oranda lif içeren yiyeceklerin tüketimine son verip, daha sonra aşamalı olarak bu gıda maddelerini diyetinize ekleyerek, bedeninizin lifli yiyecekler konusunda tolerans gösterdiği en son miktarı bulabilirsiniz ![]() Bazı tatlandırıcılar Şeker içermeyen çikolataların ve şekerlemelerin yapımında kullanılan, sorbitol, mannitol, ve ksilitol gibi tatlandırıcılar, bazı kişilerde ishale neden olabilir ![]() Yağlı yiyecekler Yağda kızartılmış yiyecekler, yağlı etler ve bazı soslar şişkinliğe neden olabilir ![]() Asitli ve içkili içecekler Bu tür içeceklerden uzak durmak, gaz üretiminin azalmasına yardımcı olabilir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bağırsakta Gaz Sıkışması İçin Neler Çözüm Olabilir? Bağırsak Gazı Sıkışması Çözümleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bağırsakta Gaz Sıkışması İçin Neler Çözüm Olabilir? Bağırsak Gazı Sıkışması Çözümleriİnsanın karnındaki gazı genelde kokusuz olan, karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur ![]() ![]() Bağırsaklardaki gazın %1'den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir ![]() ![]() Bunlar: Kalın bağırsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır ![]() Hava yutma (aerofaji) mide gazının en sık sebebidir ![]() ![]() ![]() Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince bağırsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın bağırsaklara geçer ve makat yolu ile atılır ![]() ![]() Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince bağırsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir ![]() ![]() ![]() Hangi Gıdalar Gaz Yapar ? Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır ![]() Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur ![]() Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir ![]() ![]() Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur ![]() ![]() Sorbital: Sorbital meyvelerde doğal olarak bulunan bir şekerdir ![]() ![]() ![]() Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın bağırsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur ![]() ![]() Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gaza Bağlı Semptomlar ve Problemler Nelerdir? En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır ![]() ![]() ![]() Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir ![]() ![]() Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir ![]() Geğirti yapan iki nadir görülen kronik gaz sendromu vardır ![]() ![]() Meganblase sendromu özellikle ağır yemek yeme sonrası, yemek esnasında aşırı hava yutmaya ve bunun midede aşırı şişkinlik yapmasına bağlıdır ![]() ![]() Gaz-bloat sendromu ise reflü hastalığı ameliyatları sonrası oluşabilir ![]() ![]() ![]() Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır ![]() ![]() ![]() ![]() Çok Gaz Çıkartma Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır ![]() ![]() ![]() Karında Distansiyon (aşırı şişkinlik) Çoğu insan karında şişkinlik hissinin çok fazla gaz oluşmasına bağlı olduğunu düşünür ![]() ![]() Aşırı karın şişkinliği genellikle barsak çalışma bozukluklarına bağlıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bağırsaklarda iltihaba, bunun sonucu da daralma ve tıkanıklıklara yol açan divertikülit, kron hastalığı gibi durumlarda ve barsak kanserlerinde de karında şişkinlik oluşur ![]() ![]() Ayrıca çok yağlı gıda yendiğinde de mide boşalması gecikir ve kişiler fazla gaz oluşması olmadan da şişkinlik ve rahatsızlık hissi duyabilirler ![]() Karın Ağrısı ve Huzursuzluğu Bazı kişiler barsaklarda gaz olduğunda karın ağrısı duyabilirler ![]() ![]() ![]() Tanı Metotları Gaz yakınması bazı ciddi hastalıklarda da oluşabileceği için kişiye tanı konup bu hastalıklar ekarte edilmelidir ![]() ![]() ![]() Eğer laktoz yetersizliğinden şüphelenilirse bir müddet için süt ve sütlü gıdalar yasaklanarak durum takip edilebilir ![]() ![]() ![]() Karında şişkinlik ve gaz yakınmaları olan 50 yaşın üzerindeki kişilerde kalın barsak kanseri olasılığı dikkate alınmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Gaz Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir? Belirli bir hastalık sonucu oluşmadığı gösterilen gaza bağlı rahatsızlıkları geçirmek için diyet değişikliği, gerektiğinde ilaç kullanılır ve hava yutmayı azaltmak gereklidir ![]() ![]() Ayrıca şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltmak için yağsız gıdalar yenmelidir ![]() ![]() Her bir gıdanın gaz yapıp yapmayacağı ve eğer gaz yaparsa ne kadar gaz yapacağı kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için her bir bireyle ayrı ayrı konuşup ona göre diyet düzenlemesi yapılmalıdır ![]() Gaz yakınmaları diyet düzenlemesi ile geçmiyor ise antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preparatları, barsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir ![]() Yutulan havayı azaltmak için sakız çiğnememek, sert şekerleme yememek, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemek gereklidir ![]() ![]() Sonuç olarak, görüldüğü gibi gaz ve şişkinlik yakınmaları basit hazımsızlık şeklinde olabileceği gibi, bazı enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, yapışıklık, kanser gibi değişik birçok rahatsızlıktan da meydana gelebilir ![]() Şişkinliği azaltmanın yolları Mayo Clinic Health Letter’ın Ocak sayısında yayımlanan bir çalışmada, şişkinliğe neden olan bazı yiyecekler şu şekilde sıralanıyor ![]() ![]() ![]() Süt ürünleri Süt ürünlerinin içinde bulunan laktoz, gaz oluşumunun başlıca nedenlerinden biridir ![]() ![]() ![]() Bazı sebzeler Soğan, turp, lahana, kereviz, havuç, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, ve kuru fasulye gibi sebzelerin içinde bulunan bazı karbonhidratlar, gaz üretimine neden olabiliyor ![]() ![]() Aşırı meyve şekeri Kuru erik, kuru üzüm, muz, elma, kayısı, veya kuru erik, üzüm ve elmadan yapılan meyve suları, gaza neden olabilir ![]() Aşırı lif Öncelikle yüksek oranda lif içeren yiyeceklerin tüketimine son verip, daha sonra aşamalı olarak bu gıda maddelerini diyetinize ekleyerek, bedeninizin lifli yiyecekler konusunda tolerans gösterdiği en son miktarı bulabilirsiniz ![]() Bazı tatlandırıcılar Şeker içermeyen çikolataların ve şekerlemelerin yapımında kullanılan, sorbitol, mannitol, ve ksilitol gibi tatlandırıcılar, bazı kişilerde ishale neden olabilir ![]() Yağlı yiyecekler Yağda kızartılmış yiyecekler, yağlı etler ve bazı soslar şişkinliğe neden olabilir ![]() Asitli ve içkili içecekler Bu tür içeceklerden uzak durmak, gaz üretiminin azalmasına yardımcı olabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|