Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Genel Bilgiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hangileridir, kabızlığı, nelerdir, yiyecekler, önleyici

Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Nelerdir ? Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Hangileridir?

Eski 09-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Nelerdir ? Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Hangileridir?



Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Nelerdir ? Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Hangileridir?
Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Nelerdir ? Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Hangileridir?

Büyük şehir insanının en büyük sorunlarından biri de beslenme alışkanlığı ve hareketsizlikten kaynaklanan kabızlık Kabızlığı önlemenin en etkin yolu ise posalı yiyecekler tüketmek, bol su içmek ve spor yapmak Günde üç kez ile haftada üç kez arasında düzenli dışkılamak olağandır Dışkılama sıklığı çok önemli değildir Çünkü sağlıklı insanlarda bağırsak hareketleri farklı aralarla tekrarlar Haftada üçten az dışkılamak, ıkınarak parça parça, az miktarda kuru dışkı çıkarmak kabızlık olarak tanımlanır Kabızlığın yararlı bir tanımı hastanın normal düzeninden daha az sıklıkta, sert dışkı çıkarmasıdır Besinlerin ince bağırsakta sindirilmeyen kısmı kalın bağırsakta bir süre kalır Yavaş yavaş kalın bağırsağın son kısmı olan makata taşınır ve bu sırada suyu alınarak dışkı kıvamına gelir Dışkı makata ulaşınca dışkılama duygusu oluşur Eğer dışkı makata ulaşmaz ve yukarı bölümlerde kalırsa günler geçmesine rağmen birey dışkılama gereksinimi duymaz Yaş ilerledikçe kabızlık görülmesi de artar Çünkü yaşlandıkça tüm kaslarda olduğu gibi bağırsak kasları da zayıflar Kasların zayıflaması bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya ve yetersizliğe neden olur Böylece kalın bağırsaktaki sindirilemeyen yiyecek artıklarının alt kısma itilmesi uzun zaman alır, dışkı kurur ve kabızlık oluşur NEDENLER Kabızlığın en sık görülen nedeni çok az su ve lif (posa) içeren beslenmedir Fazla alkol ve kafeinli içecekler kabızlığa neden olurlar Bağırsak hareketlerinde azalmaya yol açan diğer faktörler hareket azlığı ve uzun süre yatakta kalmadır Tiroid hastalıkları ve depresyon gibi ağır hastalıklar da kabızlığa neden olabilir Kalın bağırsağın daralması, tıkanması, tümörleri ve divertikülit hastalığıyla da kabızlık görülür Alzheimer, parkinson, omurilik zedelenmesi, felç gibi sinir sistemi hastalıklarında kabızlık oluşur Alınan ilaçların birçoğu da kabızlığa yol açabilir Örneğin an-histaminik'ler, depresyon ilaçları, adale gevşetici ilaçlar, sakinleştiriciler, bazı tansiyon ilaçları, aliminyumlu mide ilaçları, demir hapları, ek kalsiyum almak ve daha birçok ilaç kabızlığa yol açar Arada bir olan kabızlık zararsızdır ve yaygındır Ancak bazen temelde yatan esas hastalığa bağlı olabilir Eğer kısa zamandır şiddetli kabızlıktan şikayet ediyorsanız ya da kabızlık iki haftadan uzun süre devam ediyorsa hekime başvurmalısınız Özellikle kabızlığın ilk olarak 50 yaşından sonra başladığı ya da dışkıda kan olduğu durumlarda doktorun olayı aydınlığa kavuşturması zorunludur Yaşlılarda bağırsak kasılmalarının yetersizliği sonucu ortaya çıkar Fonksiyonel kabızlık bile ciddi komplikasyonlara neden olabilir Dışkılamak için çok ıkınma kalp ve beyin dolaşım bozukluğuna yol açıp bayılma, kalpte ritim bozukluğu, hatta geçici felçlere neden olabilir Aşırı ıkınma hemoroid (basur) memelerinin oluşmasına neden olur Öte yandan hemoroid ya da anüs mukozasında olan fissur (çatlak) dışkılama sırasında ağrı yaptığından dışkılamadan kaçınmaya ve böylece kabızlığa yol açar İleri yaşlarda fonksiyonel bağırsak tembelliğinin yanısıra, kabızlık yapıcı ilaçlar alan hastalarda dışkılama hissi tamamen kaybolur Böylece kalın bağırsağın son kısmında biriken ve sertleşen dışkı, bağırsak çeperine baskı yapıp ülserlere, kanamalara ve prostata baskı yaparak idrar zorluğuna neden olur ÖNLEMLER Birkaç basit önlemle kabızlıktan kaçınabilir ya da kabızlığı hafifletebilirsiniz * Dışkılama hissi gelince gecikmeden tuvalete gitmelidir Ertelemeler bir süre sonra bağırsağın bu haber verme fonksiyonunu yitirmesine ve artık size haber vermemesine neden olur Dışkı bağırsakta ne kadar uzun süre kalırsa o kadar sertleşir ve kurur * En iyisi günün aynı zamanında, sabahları işe gitmeden önce tuvalete gitmelidir Vücut fonksiyonları için düzen önemlidir Nasıl her gün aynı saatte uykuya alışmış birinin o saatte uykusu gelirse, dışkılama düzenini de oluşturmak önemlidir Tuvalete çıkmak hissi yoksa bile belirli saatte tuvalete gidip 10 ila 15 dakika oturmak bir gazete/mecmua okumak dışkılama düzenini sağlamak bakımından yararladır * Kabızlığa karşı alınan ilaçlar sadece kısa süre alınmalıdır Sürekli alınırsa bağırsak artık ilaçsız çalışmayacak duruma gelir Ayrıca bir süre sonra bağırsakların alıştığı bu ilaçlar etkisiz olur Ayrıca ilaçların yan etkileri ve zararları da vardır * Dışkının kurumasını önlemek için günde en az 8 bardak su içmelidir Alkol ve kafeinli içeceklerden kaçınmalıdır * Lifli yiyeceklerin (sebze, meyve, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, kepek, patates kabuğu vb) tüketimini arttırmalıdır Bu maddeler sindirilmediği için dışkıyı hacimli ve yumuşak tutar Beyaz ekmek ve peynir gibi işlenmiş yiyecekleri azaltınız * Düzenli egzersizlerin (yürümek, karın kaslarını güçlendirici hareketler) vücut fonksiyonlarını iyileştirici ve karın kaslarını güçlendirici etkileri kabızlığın önlenmesinde de yararını gösterir KABIZLIK İLAÇLARI Kabızlık tedavisi için ve ameliyattan önce bağırsakların boşaltılması için kullanılan ilaçlara laksatifler denir Laksatifler etkilerine göre sınıflandırılır 1- Lifli maddeler: Bu maddeler dışkının su tutmasını sağlar Böylece dışkı yumuşar ve hacimi büyür Tablet ya da granül biçiminde ağızdan alınır (Metamüsil, Citrusel, Psyllium, vb) tam etkisini birkaç gün içinde gösterir Genelde kronik (müzmin) kabızlık tedavisinde kullanılır Doğal besinlerimizdeki lifler gibi etki yaptıklarından uzun süre kullanım için en emin tedavidir Bol su ile birlikte yatmadan önce alınmalıdır Bol su ile alınmazsa dışkı kitlesi bağırsak tıkanması yapabilir Yan etkileri bağırsak gaz yapımını artırmasıdır 2- Osmotik laksatifler: En sık kullanılanı sentetik şeker olan ve vücutta yıkıma uğramayan laktüloz'dur (Duphalac, Levolac vb) Bu maddeler dışkının su kaybını önler Dışkı miktarını artırmaz ancak yumuşak tutar 3- Kayganlaştırıcı maddeler: Dışkıyı yumuşatır ve kayganlaştırır Sıvıparafin (sokol) bu amaçla kullanılır Ancak uzun süre kullanmamalıdır Çünkü bağırsağı tahriş eder ve bazı vitaminlerin emilimini önler 4- Tuz bazlı laksatifler: Örneğin, sodyumhidrojenfosfat (Fleet Enema, BT Enema) çabucak bağırsak boşalmasını sağlamak amacıyla kullanılır Üç ile dört ile saat arasında etkisini gösterir Bu tür laksatifler osmotik etkileriyle vücuttan bağırsağa su çekerler Kolonoskopid'e, bağırsak ameliyatından ya da röntgen filminden önce yalnız bir kez kullanılmalıdır Uzun süre kullanıldıklarında dehidratasyon'a (vücudun susuz kalması) ve kan elektrolitlerinde bozukluklara neden olur Tansiyonu olan, kalp ve böbrek hastalarında kullanılmamalıdır 5- Uyarıcı laksatifler: Bu laksatifler (bekunis, pursennid vb) bağırsak kaslarını uyararak bağırsak hareketlerinin artmasına neden olurlar Hızla bağırsak boşalması sağlarlar Genellikle öteki ilaçların etkisiz olduğu zaman kullanılır Sürekli alınmamalıdır Çünkü doğal bağırsak hareketlerinin kaybolmasına ve neden olur


Alıntı Yaparak Cevapla

Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Nelerdir ? Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Hangileridir?

Eski 09-11-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Nelerdir ? Kabızlığı Önleyici Yiyecekler Hangileridir?



Kabizlik neden olur, Kabizlik problemi nasil çözümlenir?

Kabizlik terimi; az miktarda,sert kivamda,seyrek ve güç diskilama olarak algilanabilirDiskilamada güçlük,diskilama sonrasi bosalmamislik duygusu gibi normal süre ve kivamda diskilama olmasina ragmen bazi hastalar tarafindan yanlislikla kabizlik olarak degerlendirilip kendince , bilinçsizce tedaviye baslayan bir çok kisi vardirBu sekilde yanlis tedavi ile sonradan ciddi sorunlar dogabilir
Kabizlik bir belirtidir,hastalik degildirAncak bu belirtiye yol açan çok sayida organik hastalik oldugu unutulmamalidir
Kabizlikta diskinin niteligi sert olmasidirDiger niteligi diskilama miktaridirToplumlara,bireylere ve yiyeceklere bagli olarak degismekle birlikte;haftada 3 ve daha az diskilama sert ve zor diskilama ile birlikte alindiginda kabizlik olarak degerlendirilebilir
Kabizligin nedenleri
Dogustan olma bozukluklar,kültürel,psikolojik,çevresel faktörler,diskilama ihtiyacinin uygun kosullar olmadigi için baskilanmasi barsakta gaitanin ilerlemesini zorlastiran hastaliklar,yaslilarda uygun diskilama pozisyonunu engelleyen bozukluklar,eklem sorunlari,parkinson hastaligi gibi bazi nörolojik hastaliklar,hareket azligi kabizlik nedeni olabilirKullanilan bazi ilaçlar da ,kabizlik nedeni olabilir
Bu saydigimiz nedenler disinda ülkemizde ve bati dünyasinda en sik kabizlik nedeni; barsak sagligi yönünden yanlis beslenme sonucunda gelisen kabizliktan kurtulmak için alinan ve bir müddet sonra aliskanlik yapan bir çok kabizlik ilaçlarinin yanlis ve uygunsuz kullanimidir
Kabizlik problemi nasil çözümlenir?
Düzenli yemek yemek ,saglikli yiyecekler ve yeterli miktarda sivi alinmalidirDüzenli egzersiz zengin lifli gidalarla beslenmek ,kisaca özetlemek gerekirse günde 6-8 bardak su ya da sivi ,fiziksel hareket ,bol lifli diyet
Lif nedir?
Lif bitkisel yiyeceklerin sindirilmeyen kisimlaridir2 çesit lif vardirSuda eriyen ve erimeyenSuda eriyen lifler kalin barsaktaki bakteriler tarafindan sindirilerYulaf kepegi suda eriyen liflere örnektirKan kollestrolünü düsürmede yardimcidirSuda erimeyen lifler kabizlik için en iyileridirBugday kepegi ,tahil taneleri ve elma ,armut gibi çesitli meyvelerin kabuklari örnek olarak verilebilir
Lif niçin önemlidir?
Lifler gaitanin hacmini arttirirLifler su tutarak gaitanin miktarini ve su içerigini arttirirlarBu sekilde kalin barsak içerisindeki materyelin barsk boyunca hareketini arttirarak yardimci olurlar
Lifi nereden ve ne miktarda almaliyiz?
Uygun bir hareketi için günde 30-35 gr lif alinmalidirLiften zengin bir çok yiyecek vardirMeyva ,sebzeler ,kepekli undan yapilmis ekmek en mükemmel örnekleridirBeyaz pirinç yerine kahverengi pirinç kullanilmakdirKepek büyük bir lif kaynagidir Çesitli dogal tahil ürünlerinde bolc bulunur Diger yiyeceklere karistirilarak hazir kepek yenebilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.